Conectează-te cu noi

....

Naţional

Senatul a adoptat tacit alegerea primarilor în două tururi

Publicat acum

pe

....

senat

Senatul a adoptat tacit alegerea primarilor în două tururi de scrutin, urmând ca senatorii să ia act de adoptarea tacită a proiectului de lege în prima şedinţă de plen din această săptămână, potrivit Mediafax.

....

Proiectul de lege care modifică articolul 101 din legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost adoptat tacit pe 9 iunie 2016. El prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatului care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit se organizeză un nou tur la două săptămâni de la primul, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.

Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. ”Alegerea primarului într-un singur tur reduce foarte mult caracterul reprezentativ al rezultatului electoral şi scade capitalul de identificare al electoratului cu alesul. Situaţia este cu atât mai problematică în cazul unui nivel ridicat de absenteism, care fragilizează actul de reprezentare”, susţine iniţiatorul proiectului de lege, Eugen Tomac (PMP), în expunerea de motive a proiectului.

Preşedintele executiv al PMP afirmă că alegerea primarilor într-un singur tur recompensează partidele mari, bine implementate la nivel local şi ”penalizează partidele mai tinere”.

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi a fost solicitată repetat de PNL, înainte de alegerile locale din 5 iunie, neconstituţionalitatea lor într-un singur tur de scrutin fiind sesizată, fără rezultat, la Curtea Constituţională atât de PNL, cât şi de jurnalistul Liviu Avram. Alte excepţii au fost ridicate ulterior de mai mulţi care au pierdut alegerile, printre care Clotilde Armand (USB).

 

Sursa – mediafax.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER