Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Șezătoare plină de tradiții și obiceiuri, realizată de elevii din Chiuiești – FOTO

Publicat acum

pe

Chiuiesti scoala (2)

În cadrul cercului pedagogic al învăţătorilor de la clasele a III-a din municipiul şi zona Dej, prof. Alexandra Ioana Georgiu a prezentat preocupările în promovarea tradiţiilor româneşti locale. Activitatea ”Veșnicia s-a născut la sat” s-a bucurat de un real succes.

”Am organizat această activitate sub forma unei șezători în care am cuprins mai multe evenimente din viața satului pe parcursul anului. În șezători, tinerii aveau ocazia să se întâlnească fără prezența stânjenitoare a părinților și a curioșilor, se legau și se dezlegau prietenii și planuri de căsătorie. În duminici se organiza de doi băieți pentru tineretul din sat un joc numit vergel. Se jucau someșene, dansuri feciorești, învârtita sau roata în patru, jocul șapte pași, altele, pe care le cântau ceterașii: un violonist primaș, un contraș care ținea isonul și un gordonaș. Jocul avea loc în șură sau într-o casă disponibilă. La vergel mergeau și unele mame ca să vadă cum și cu cine joacă odraslele lor și ale altora, dar și să aibă ce comenta la urmă. În general, toate strigăturile erau satirice pline de umor.

Șezătoarea noastră a cuprins următoarele momente: prezentarea satului prin strigături și horea ”Măgoaja-i sat frumos”, apoi ieșitul oilor la stână primăvara prin doina ”Ce te legeni, bradule?”, cântec arhaic cântat de badea Nicolae Pițiș, rapsod popular al Țării Lăpușului, tezaur uman viu declarat de către UNESCO pentru HOREA în GRUMAZ, strigături între fete și băieți pline de înțelesuri, ciufuleli, umor, cântece populare pentru mamă. Se continuă cu momentul secerișului și împletitul cununii de grâu, apoi cu jocul la șură, fetele și băieții chiuind cu foc în timpul jocului. Urmează un moment închinat codrului prin horea ”Codrule răcătănat” și haiducului Pintea Viteazul, născut în satul Măgoaja, șezătoarea încheindu-se cu ”Balada lui Pintea”. Strigăturile și horile au fost culese de la bunicii, străbunicii copiilor și de la alți bătrâni ai satului”, explică prof. Alexandra Ioana Georgiu din cadrul Școlii Gimnaziale Chiuiești.

Scopul acestei activități a fost de a-i face pe copii să nu uite originile lor și să învețe să aprecieze datinile și obiceiurile specifice zonei lor pentru a dăinui în timp.

 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER