Conectează-te cu noi

Naţional

Sfaturi pentru protecția consumatorului împotriva fraudei privind comisioanele de împrumut

Publicat acum

pe

Există o creștere rapidă a popularității creditelor rapide online, la care consumatorii apelează în momente de probleme financiare sau de goluri financiare pe termen scurt. Ca urmare a cererii în creștere, piața europeană a devenit aglomerată nu doar de companii de creditare de încredere, ci și de organizații frauduloase care implică consumatorii în escrocherii cu comisioane de împrumut. Care sunt aceste escrocherii și cum puteți evita aceste probleme? Iată un ghid cu informații detaliate pentru consumatori.

Cum arată o schemă frauduloasă cu comisioane de împrumut?

Consumatorii care caută împrumuturi online rapide pot cădea pradă escrocilor care folosesc schema cu taxe de împrumut, care este egală cu furtul de bani. Schema funcționează în felul următor: compania frauduloasă contactează solicitantul și îi oferă un produs de împrumut atrăgător, irezistibil. Cu toate acestea, produsul este disponibil doar în anumite condiții: consumatorul trebuie să plătească în avans comisioanele pentru plata împrumutului, ceea ce înseamnă că trebuie să trimită o sumă de bani din contul său în contul creditorului. Dacă consumatorul este de acord cu astfel de condiții, pur și simplu pierde suma comisioanelor, deoarece nu primește niciun împrumut în schimbul plății comisioanelor.

Sfaturi pentru evitarea înșelăciunilor legate de comisioanele de împrumut

Un online credit nu ar trebui să fie neapărat asociat cu riscuri și scheme frauduloase. Iată câteva măsuri de precauție care vă vor ajuta să evitați escrocii și să vă asigurați fondurile.

Gândiți-vă de două ori atunci când creditorul cere acoperirea comisioanelor în avans

Cel mai important punct în căutarea de credite online și alegerea celei mai bune oferte este să țineți cont de faptul că niciun furnizor de servicii financiare înregistrat oficial și licențiat nu percepe comisioane pentru plata împrumutului din contul consumatorului. În unele situații, creditorul poate deduce suma comisioanelor din împrumutul pe care îl acordă clientului.

De exemplu, dacă solicitați un împrumut de 300 de euro cu o durată de o lună și o rată a dobânzii de 10% pentru această perioadă, este posibil să primiți 270 de euro în contul dumneavoastră după aprobarea împrumutului. În acest fel, puteți plăti într-adevăr taxele pentru serviciile financiare în avans, dar banii vor fi decontați din suma debursată – nu din contul dumneavoastră personal.

Un alt semnal de alarmă în problema plății comisioanelor este atunci când creditorul solicită acoperirea în avans a comisioanelor prin intermediul unor metode de plată netradiționale. Acestea pot fi carduri cadou, tranzacții anonime de portofel electronic sau depuneri de sold pe telefonul mobil. În acest caz, riscul de a deveni o victimă a escrocilor este foarte mare, deoarece creditorii de încredere și oficiali nu au nimic de ascuns și lucrează prin canale financiare oficiale, cum ar fi conturile bancare sau cardurile bancare. 

Verificați reputația creditorului

Odată ce ați fost contactat de un creditor cu condiții atrăgătoare, tentația de a accepta oferta acestuia poate fi prea mare. Însă vă recomandăm să faceți mai întâi o verificare prealabilă, cu cercetări amănunțite online. Puteți vizita mai multe site-uri web de recenzii imparțiale, cu mărturii ale unor persoane reale și povești despre experiența clienților. În acest fel, veți verifica dacă firma este într-adevăr de încredere sau dacă este o înșelătorie despre care oamenii discută online.

Cel mai important factor în acest pas este să alegeți site-uri de recenzii de încredere care au o reputație pentru publicarea de mărturii imparțiale. Multe site-uri web publică recenzii plătite și creează o imagine pozitivă falsă pentru companiile frauduloase, în timp ce recenziile negative sunt șterse și nu trec prin moderare. De aceea, verificarea calității resursei este șansa ta de a obține informații adevărate despre compania de la care intenționezi să împrumuți bani.

Fiți atenți la marketingul agresiv

Promisiunile dulci ale creditorului ar trebui, de asemenea, să te pună în gardă, mai ales atunci când soliciți un credit online cu un minim de documente și cu un istoric de credit prost. Să recunoaștem adevărul: astfel de clienți primesc rareori condiții bune de la creditori, iar o companie care vă contactează este, de asemenea, puțin probabil să vă ofere o rată a dobânzii scăzută. De aceea, ar trebui mai întâi să vă evaluați parametrii de accesibilitate a creditului pe o resursă independentă, cum ar fi un calculator de credite, și să fiți sceptic în privința ofertelor nerealiste.

Raportați-vă suspiciunile la autoritățile de reglementare

Dacă primiți apeluri sau e-mailuri repetate de la o companie de creditare după un scurt istoric de căutări de credite online, ar trebui să vă verificați suspiciunile la agențiile locale de reglementare. Probabil că înșelătoria este nouă, iar autoritățile locale de reglementare nu au depistat-o încă, în timp ce suspiciunile dumneavoastră și un raport către o agenție locală de aplicare a legii pot atrage atenția asupra activităților lor infracționale și pot salva banii consumatorilor.

Rămâneți în alertă

Utilizatorii obișnuiți ai serviciilor de creditare online ar trebui să rămână la curent cu noutățile din industrie și să citească comunicate de presă și alte resurse de informare pentru a afla despre cele mai recente scheme de înșelăciune. În acest fel, ei își pot securiza interesele și pot evita escrocii care vânează online banii oamenilor. Doar cu o educație financiară adecvată și un interes real pentru ceea ce se întâmplă în domeniul împrumuturilor online în prezent puteți rămâne în siguranță și vă puteți păstra banii protejați.

Frauda poate fi evitată

După cum sugerează explicația prezentată a unei scheme frauduloase, principala problemă cu care se confruntă consumatorii în industria împrumuturilor online este tentația unor condiții prea atrăgătoare. Mulți oameni sunt fermecați de comisioanele mici și de condițiile avantajoase pe care le oferă organizațiile de creditare, ceea ce este imposibil în organizațiile de credit certificate. Comisioanele în avans sunt un semnal de alarmă care ar trebui să vă îndepărteze imediat de resursa de creditare, deoarece această practică nu este obișnuită în nicio organizație de creditare.

Chiar și organizațiile de creditare online pot fi de încredere și de bună reputație; totuși, spațiul digital creează prea multe oportunități de fraudă și escrocherie. Prin urmare, principala măsură de precauție este să fiți realist în ceea ce privește scorul de credit și să folosiți numai agenții de credit de încredere, certificate, care sunt incluse în lista de furnizori de încredere a biroului național de credit.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER