Conectează-te cu noi

Naţional

Sfinţii Mihail şi Gavril | TRADIȚII și obiceiuri

Publicat acum

pe

Pe 8 noiembrie, credincioșii din țara întreagă sărbătoresc Sfinții Mihail și Gavril, una dintre cele mai importante sărbători din an. Conform tradiţiei, în această zi se face marea pomenire a tuturor morţilor din familie, iar credinţa populară spune că de Sfinţii Mihail şi Gavril nu se lucrează.

În ziua praznicului este bine să împlinim cele mai importante tradiţii care atrag sporul şi sănătatea în viaţa noastră:

1. Se spune că între Sărbătoarea Arhanghelilor şi a Crăciunului vor fi trei-patru zile senine şi călduroase numite în popor „Vara Arhanghelilor”. În acest interval este bine să ne punem trei dorinţe. Atunci când credem în puterea Arhanghelilor, dorinţele noastre se împlinesc. 

2. La Arhanghelii Mihail şi Gavriil se roagă femeile, în ziua Sărbătorii, cerând ajutor şi protecţie.

3. În ziua praznicului să aducem daruri naşilor de cununie. Pentru cei căsătoriţi, sărbătoarea Arhanghelilor are o importanţă deosebită: femeile oferă în dar naşilor de cununie câte doi colăcei, deoarece la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simbolul celor doi Arhangheli, care le ocroteşte căminul.  

4. În ziua Soborului Sfinţilor Arhangheli să mâncăm peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele şi pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.

5. Credincioşii se roagă Arhanghelului Gavriil să le aducă veşti bune şi să le împlinească dorinţele. La el se roagă, în ziua Sărbătorii, cerând ajutor şi protecţie, mamele, fecioarele creştine, copiii şi călugăriţele. La Arhanghelul Gavriil este bine să ne rugăm şi în momentele de cumpănă sufletească şi trupească.  

6. Să dăruim ofrande de sufletul celor adormiţi, rude sau prieteni. Aceste ofrande  – fructe, peşte şi pâine de casă – poartă numele de Moşii Arhanghelilor. 

7. După cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor, vremea se răceşte. Ziua Sfinţilor Arhangheli este un hotar între toamnă şi iarnă. Tradiţia populară spune că din această zi vremea bună se depărtează încet-încet, iar după cele trei zile ale sărbătorii Arhanghelilor se apropie vremea rece. 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER