Conectează-te cu noi

Social-Cultură

SIMPOZION la Dej – ”Presa dejeană în secolul XX”. Cartianu și Ciocăzanu, invitați speciali – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

simpozion presa Grigore Cartianu (4)

Cercul Militar Dej a găzduit în această după-amiază simpozionul ”Presa dejeană în secolul XX”, eveniment la care au participat mai mulți invitați speciali.

Simpozionul ”Presa dejeană în secolul XX”, organizat de Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Despărțământul ”Dr. Teodor Mihali”, a fost deschis de președintele ASTRA Dej, Radu Gavrilă, urmat apoi ”la cuvânt” de primarul Morar Costan și de viceprimarul Aurelian Mureșan. Cu toții au felicitat presa dejeană pentru activitatea desfășurată de-a lungul timpului – atât în trecut, cât și în prezent – și au explicat invitaților importanța celei de-a patra puteri în stat.

În cadrul acestui eveniment au fost invitați mai mulți gazetari și jurnaliști-scriitori, între care Magdalena Vaida, Zorin Diaconescu, Sandor Szell sau Gyorgy Gyorfi-Deak. Aceștia au vorbit despre experiențele lor în presă, despre jurnalismul anilor ’90 sau diferențele dintre presa print și cea online. Cu toții au căzut de-acord că presa a evoluat de-a lungul timpului, că print-ul e aproape mort și că e extrem de important ca jurnaliștii să muncească cu pasiune și fără să fie ”cumpărați” de politic.

În tot acest timp, cei care au răspuns ”prezent” invitației de a participa la simpozion au putut admira, în spatele invitaților, o expoziție de ziare și reviste vechi – parte a proiectului ”Memoria Documentelor”. Mai mult decât atât, profesorul Viorel Lăcătuș a pregătit o prezentare power-point, documentată foarte bine, prin intermediul căreia a făcut cunoscută ”Presa românescă interbelică dejeană (1919-1939)”.

Apoi, în a doua parte a întrunirii de la Cercul Militar a avut loc o conferință prezidată de cunoscuții jurnaliști Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu, invitați speciali la Dej.

Tema principală a conferinței de la Dej a reprezentat situația presei din România postdecembristă, însă s-au spus și povești ”din bucătăria internă” despre experiențele inedite trăite de cei doi jurnaliști în marile redacții de la Evenimentul Zilei sau Adevărul. Evenimentul din această după-amiază a făcut parte dintr-o serie de conferințe, planificate de scriitorul și jurnalistul Grigore Cartianu, în mai multe localități din județul Cluj, pentru a-și promova cărțile și filmul.

După ce a vorbit câte puțin despre fiecare dintre ele, cele șapte cărți – „Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”, „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”și „Hagi”, alături de filmul „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” (în regia lui Radu Gabrea; scenariul, Grigore Cartianu) au fost puse la dispoziția dejenilor, întâlnirea încheindu-se cu o sesiune de autografe ale celor doi jurnaliști.


Mai multe detalii: https://dej24.ro/simpozion-la-dej-presa-dejeana-in-secolul-xx-cartianu-si-ciocazanu-invitati-speciali-fotovideo/

Posted by Dej24.ro on 4 Decembrie 2015

Reclamă
3 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER