Conectează-te cu noi

Naţional

Sistemul cardurilor de sănătate a crăpat… iar! Nu a funcționat nici ieri

Publicat acum

pe

Cardul de sănătate este blocat, marţi dimineaţa, din cauza unor probleme tehnice ale sistemului informatic, iar până la remedierea problemelor, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line, potrivit unui anunţ al Casei Naţională de Asigurări de Sănătate, citat de Mediafax.

Conform Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, sistemul nu funcţionează marţi, de la ora 7.00.

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă datorită unor probleme tehnice”, explică CNAS.

Reprezentanţii medicilor de familie susţin că nici luni şi nici săptămâna trecută sistemul informatic al cardului de sănătate nu a funcţionat.

Avem, din nou, aceste probleme. Şi ieri (luni – n.red.) a funcţionat cu mare greutate spre prânz, puţin şi după-amiază, iarăşi cu greutate. Şi vineri au fost probleme, a funcţionat parţial şi, din păcate, o parte dintre serviciile care apăreau validate cu cardul vineri, luni, când am încercat să le urcăm în sistem, apăreau ca fiind nefectuate cu cardul. Riscăm ca acele servicii, peste trei ani, să vină Curtea de Conturi şi să impute şi serviciul, şi reţeta”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF), medicul Rodica Tănăsescu.

Tănăsescu susţine că sistemele informatice ale CNAS nu funcţionează optim, iar cei mai afectaţi sunt pacienţii.

Este răspunderea CNAS. Aceste sisteme sunt necesare, dacă funcţionează. Este cazul să fie reevaluate şi redimensionate în aşa fel încât să funcţioneze. Nu este vorba doar de medicii de familie, este vorba de întreaga activitate a sistemului medical, şi la farmacie, şi la spital, şi la laboratoare, şi la ambulatoriu de specialitate. Toată lumea este afectată, mai ales pacienţii”, a adăugat preşedintele SNMF.

CNAS precizează că, până la remedierea problemelor tehnice apărute, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă sau se eliberează în regim off-line.

Pentru transmiterea şi validarea serviciilor acordate în această perioadă sunt aplicabile dispoziţiile art.199-202 din H.G. 161/2016, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 361 – 364 din H.G. 206/2015, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, până la termenul de raportare a activităţii lunare pentru perioada în care au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, preşedintele CNAS va emite ordin, conform prevederilor legale mai sus menţionate”, conchid reprezentanţii Casei.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, copiii cu vârsta până în 18 ani beneficiază de servicii medicale fără card de sănătate. În cazul copiilor, serviciile medicale sunt acordate indiferent dacă părinţii sau tutorii legali sunt sau nu asiguraţi.

Serviciile medicale sunt acordate doar cu cardul de sănătate. Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu îl prezintă furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenţă.

Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau, după această vârstă, la dobândirea calităţii de asigurat. Cei care nu mai plătesc asigurarea de sănătate, după trei luni, au card, dar nu mai este valid.

Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu îl prezintă furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenţă. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate se eliberează la casele de asigurări în următoarele situaţii: refuzul de utilizare a cardului de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă sau solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit.

Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.

Sistemul cardului de sănătate a costat peste 87,6 milioane lei fără TVA şi a fost implementat de asocierea HP România şi Novensys Corporation, având ca subcontractant SIVECO România.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER