Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Statistică neagră în județul Cluj! Mai mult de un ACCIDENT RUTIER GRAV pe zi în 2017

Publicat acum

pe

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj în anul 2017 s-a axat, în principal, pe realizarea obiectivelor generale ale Poliţiei Române, respectiv:

  • Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
  • Prevenirea şi combaterea infracţionalităţii organizate şi transfrontaliere, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale;
  • Asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene;
  • Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a structurilor inspectoratului.

În domeniul prevenirii criminalităţii, activitatea s-a axat pe implementarea la nivelul inspectoratului a programelor elaborate în baza priorităţilor naţionale şi locale, iniţierea şi continuarea de proiecte şi campanii secvenţiale de prevenire a criminalităţii, realizarea de cercetări şi analize.

Au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire în cadrul unor manifestări organizate în spaţiul public: “Caravana Porţilor Deschise”, “Orăşelul Copiilor”, Săptămâna Prevenirii Criminalităţii (ediţiile aprilie şi octombrie), Maratonul Prevenirii Criminalităţii, festivaluri cu public numeros ş.a.

Comparativ cu anul anterior, s-au diminuat infracţiunile economico-financiare cu 12,01% şi infracţiunile de altă natură cu 0,69%.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă peste 54,43% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2017.

Infracţiunile contra patrimoniului sesizate au scăzut cu 1,57%, fiind înregistrată o diminuare de 6,14% a infracţiunilor de furt faţă de anul 2016.

Infracţiunile economico-financiare înregistrate în anul 2017, la nivelul judeţului Cluj, reprezintă 5,76% din totalul infracţiunilor sesizate.

Peste 73% dintre cauzele penale de evaziune fiscală vizează domeniile prioritare: agroalimentare, construcţii şi transporturi. Din totalul prejudiciului aferent dosarelor de evaziune fiscală aflate în lucru a fost recuperat 96% prin instituirea de măsuri asigurătorii.

În domeniul silvic, în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în acest domeniu au fost desfăşurate 812 controale, din care 147 în fondul forestier, 156 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 496 pe linia legalităţii transportului materialului lemos şi 13 alte acţiuni.

S-a dispus confiscarea cantităţii de 5.399 mc material lemnos în valoare de 1.070.880 lei, 401 pomi de Crăciun în valoare de 18.030 lei şi indisponibilizarea a 24 de autovehicule.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În anul 2017, infracţiunile stradale sesizate au reprezentat 13,46% din totalul infracţiunilor sesizate.

În ceea ce priveşte delincvenţa juvenilă, în anul 2017 s-a înregistrat o diminuare cu 28,07% a infracţiunilor comise de către minori faţă de anul anterior, nefiind înregistrate fapte care să afecteze procesul de învăţământ sau să fi fost primejduită viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau a cadrelor didactice.

Referitor la activităţile de investigare a criminalităţii, au fost soluţionate 17.289 de dosare penale, fiind dispuse măsuri preventive faţă de 368 de suspecţi.

În anul 2017, numărul total de apeluri către Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 care au necesitat intervenţia efectivelor de poliţie a fost de 24.950, cu 2.957 mai puţine faţă de anul 2016.

Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2017 prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj a fost şi rămâne în continuare prevenirea şi reducerea accidentelor de circulaţie grave, cât şi a consecinţelor acestora.

Poliţiştii rutieri au desfăşurat 3.268 de acţiuni şi au constatat 1.521 de infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice (cu 162 mai multe faţă de anul trecut). De asemenea, în urma acţiunilor, s-a impus aplicarea a peste 60.000 de sancţiuni contravenţionale, fiind reţinute în vederea suspendării sau anulării 6.533 de permise de conducere şi retrase 1.763 de certificate de înmatriculare.

În perioada analizată, pe raza judeţului Cluj au fost înregistrate 422 de accidente grave de circulaţie. Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum, indisciplina pietonilor şi neacordare de prioritate pietonilor.

Şi în anul 2017, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii dar şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

Pentru anul 2018, activităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj se vor derula în conformitate cu priorităţile de acţiune naţionale prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă şi protecţie a cetăţeanului, destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale, consolidarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri, dezvoltarea şi optimizarea capacităţii administrative şi operaţionale, consolidarea şi diversificarea parteneriatului cu comunitatea.

Evaluarea activităţilor derulate în anul 2017 a avut loc ieri, 30 ianuarie 2018. Alături de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, domnul chestor Voicu Mihai Marius, împuternicit adjunct al inspectorului general al Poliţiei Române, reprezentanţii unităţilor de parchet, poliţiştii cu funcţii de conducere s-au aflat, în calitate de invitaţi, Prefectul Județului Cluj, Primarul municipiului Cluj-Napoca, Vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi şefii instituţiilor de aplicare a legii, care au apreciat pozitiv activităţile derulate de către poliţişti pentru siguranţa cetăţeanului.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER