Conectează-te cu noi

Politic

Statuia din Parcul Mic din Dej va fi iluminată în roz, într-o campanie a OFL Dej privind lupta împotriva cancerului la sân

Publicat acum

pe

Ziua de 1 octombrie este ziua în care, peste tot în lume clădirile sunt luminate în roz, pentru a duce cât mai departe mesajul de conștientizare a importanței depistării precoce a cancerului la sân.

Cancerul mamar este cel mai frecvent dintre toate cancerele ce apar la femei. Potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală, una din opt femei pot face la un moment dat cancer la sân și reprezintă cea mai frecventă cauză a decesului datorat unei tumori, la femei.

Aceste statistici ar putea fi evitate dacă fiecare femeie ar respecta trei pași de minimă prevenție:

  1. o dietă sănătoasă;
  2. mai multă activitate fizică;
  3. autoexaminare lunară a sânilor.

Întrucât nu toți nodulii sunt detectați prin autopalpare, medicii recomandă femeilor peste 50 de ani o mamografie, o dată pe an.

Aproape 8000 de cazuri de cancer la sân sunt descoperite anual în țara noastră, multe dintre ele în stadii avansate, II și III. Raportat la anii ‘90, numărul femeilor care au decedat din cauza cancerului mamar, în Europa, a scăzut, datorită unei mai bune informări de care dispun femeile din ziua de azi, dar și datorită programelor de screening care au fost aplicate în țările avansate din Uniunea Europeană.

Dacă este diagnosticat precoce, cancerul poate fi tratat și vindecat, în proporție de 95%. În medie, 50% din cazurile de cancer sunt diagnosticate la femei de peste 65 de ani.

În România, în ultimii ani, s-a constatat o creștere accentuată a numărului de cazuri depistate la vârste tot mai mici, tocmai datorită faptului că nu există un program coerent de depistare precoce a cancerului mamar.

Organizația Femeilor Liberale din Romania, alături de alte organizații, ONG-uri sau instituții de stat, derulează de patru ani programe de informare, conștientizare, control și evaluare a stării de sănătate a femeilor din țara noastră. Din păcate, aceste programe nu au fost încă incluse într-o formă organizată de prevenție, la nivel național, cu toate încercările Partidului Național Liberal de a contura un proiect de lege care să cuprindă prevenția în domeniu sănătății.

Anul acesta, Organizația Femeilor Liberale din Dej a ales să ilumineze în roz, pentru a doua oară, statuia din Parcul Mic, pentru a atrage atenția tuturor despre importanța efectuării controalelor repetate pentru depistarea precoce a leziunilor canceroase la sân.

Dejul dispune de un mamograf de aproape un an, dar încă nu are un medic care să îl folosească. Deocamdată, programele gratuite de prevenție la nivel de județ sunt doar pentru cancerul de col uterin, care poate fi decelat cu câțiva ani înainte de a fi manifest, prin testul Papanicolau.

Atragem atenția factorilor de decizie, autorități și instituții medicale, ca în programele de anul viitor să includă și screening-uri gratuite pentru femei. De asemenea, aducem la cunoștința femeilor importanța prezentării la medic de fiecare dată când depistează o modificare de formă sau conținut, la autopalpare. Majoritatea modificărilor depistate prin palpare nu sunt evidențiate ca fiind cancere mamare, de aceea rolul medicului este determinant în depistarea precoce a cancerului la sân.

Este cazul să depășim mentalitățile învechite care împiedecau femeile să se prezinte la medic pentru cele mai mici îndoieli și să încurajăm aplicarea dictonului : <E mai ușor să previi decât să tratezi!>”, se arată într-un comunicat de presă al OFL Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER