Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Studenți din Cluj, BLOCAȚI pe un traseu turistic. Au fost ajutați de un jandarm aflat în timpul liber

Publicat acum

pe

Duminică seara, în jurul orei 19:00, un jandarm care se afla în concediu de odihnă a intervenit pentru sprijinul a doi tineri, studenți în Cluj, care se întorceau de pe un traseu turistic în zona Valea Blaznei.

Norocul a făcut ca jandarmul să treacă prin zonă iar cei doi tineri i-au solicitat sprijinul, deoarece drumul era blocat de un brad căzut din cauza vântului puternic. Acesta a făcut rost imediat de un motoferăstrău și a trecut la eliberarea drumului.

Situația era cu atât mai gravă, cu cât carburantul din rezervorul celor doi tineri era pe sfârșite. După aproximativ două ore, jandarmul a reușit deblocarea drumului, după care cei doi tineri au putut să se îndrepte în siguranță spre casă.

Tinerii au dorit să parcurgă un traseu turistic până în zona Vf. Roș dar nu se așteptau să prindă prima ninsoare la acest sfârșit de săptămână, ca urmare nici nu erau pregătiți în acest sens.

Acum în zona zăpada are aproximativ 30 cm.

În scopul evitării unor accidente nedorite și pentru a fi în siguranță, Jandarmeria Montană transmite turiștilor următoarele recomandări:

1. Înainte de a pleca în excursie, informați-vă temeinic în legătură cu itinerariul propus (dacă este accesibil, marcat sau dacă prezintă porțiuni periculoase) , prognoza meteo, condițiile climatice locale, starea de funcționare a mijloacelor de transport pe cablu — acolo unde acestea există;

2. Plecați pe munte doar cu echipament adecvat anotimpului. Nu trebuie să vă lipsească lanterna, cuțitul, sacul de dormit, trusa de prim ajutor, busola/GPS, mijloace de aprins focul, telefonul mobil;

3. Nu riscați să plecați singuri la drum și alegeți traseele în funcție de pregătirea fizică, tehnică și psihică a celui mai slab din grup;

4. Nu deteriorați amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele;

5. Folosiți numai traseele marcate. Urmăriți marcajele de pe traseu;

6. Nu vă abateți de la traseu și evitați scurtăturile;

7. În cazul apariției dificultăților pe traseu sau al înrăutățirii vremii, retrageți-vă la cea mai apropiată cabană. Pe vreme rea (ceață, ger, viscol), deplasați-vă în grup compact și, din nici un motiv, nu rămâneți în urma grupului;

8. Nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea diminuează capacitatea de efort;

9. În cazul apariției unei situații de dificultate sau de risc la adresa integrității, sănătății sau a vieții puteți solicita ajutorul Jandarmeriei Montane prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, specificând, pe cât posibil, următoarele:

  • datele de identificare ale persoanei care anunță;
  • ce s-a întâmplat;
  • câte persoane au nevoie de ajutor;
  • unde sunt persoanele aflate în dificultate;
  • când s-a produs accidentul.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER