Conectează-te cu noi

Sport

Sunt suficienți mușchii? Ce ne învață afacerile și gamingul despre succesul în sport?

Publicat acum

pe

În sport nu au fost niciodată suficienți doar mușchii sau strategia. La cel mai înalt nivel de performanță, diferența o face altceva: determinarea de a câștiga. La vârful performanței sportive, abilitățile fizice și tactice ale competitorilor sunt aproape identice. La finalul partidei, indiferent de disciplină, diferența de scor o face cel mai des mentalitatea sportivului.

De aceea, antrenorii mentali și psihologii nu sunt mofturi, așa cum s-ar putea crede la prima vedere. Ei încearcă să modeleze atitudinea competitorului, mai exact să-l obișnuiască psihologic cu ideea de victorie.

Dar ce înseamna aceasta? Ce îi trebuie unui sportiv sau jucător al oricărei activități competitive pentru a simți nevoia de victorie, cea care îi pregătește creierul pentru performanțe supraomenești?

Mai întâi trebuie știut că toți vrem să câștigăm întrecerile în care ne implicăm, însă nu toți vrem să concurăm. Oricât de tentantă ar fi o competiție, mereu se vor găsi unii care vor avea mai puțin chef de concurs. Cine sunt aceștia? Sunt cei care au mai încercat și nu au câștigat. Din acest motiv, creierele lor au fost condiționate să refuze competiția și, dacă totuși trebuie să concureze, vor avea performanțe slabe.

Cei care însă au gustat deja din plăcerea victoriei, nu numai că vor fi mai motivați sa încerce din nou, ci chiar vor fi mai buni, mai peformanți. Cum așa? Când câștigăm, dincolo de premii și faimă, mai obținem ceva: doi hormoni miraculoși, dopamina și testosteronul. Aceste două substanțe eliberate de sistemul nostru nervos sunt doi neurotransmițători care printre altele ne fac mai capabili, mai încrezători și chiar mai inteligenți. Indiferent de domeniul în care are loc competiția – sport, afaceri, gaming – acest efect există și este studiat de știință. Se numeste „efectul câștigătorului” („winner effect”).

Acest punct comun între domeniile competitive a prilejuit chiar alianțe reușite în domeniul publicitar. De pildă, cel mai rapid om din lume, Usain Bolt, cel care a alergat 100 de metri în doar 9,58 secunde, este ambasadorul unei faimoase platforme de gaming, PokerStars, care exact cu aceasta se ocupă: oferirea de momente câștigătoare jucătorilor, în secțiunile sale de poker și casino – jocuri înalt competitive. Și Bolt nu este singurul mare campion pe post de imagine a unor companii care „vând victorii”. Cei mai mari sportivi din lume se asociază cu domenii în care nu performanța fizică e importantă ci mentalitatea de câștigător.

Pentru a atinge peformanțe de top, e nevoie în primul rând de motivație. Altfel, toți am bate recorduri, dacă nu ar exista lenea sau descurajarea. Iar dopamina care se eliberează când câștigăm, tocmai asta face: ne ofera motivația de a parcurge lungul drum către încă un succes. Absența acestui neurotransmițător are efect invers: ne face apatici, ne determină să amânăm și să renunțăm rapid.

Acest avantaj adus de motivație nu este util însă numai sportivilor sau gamerilor, ci este un ingredient esențial al oamenilor de succes. În viata, în afaceri, în carieră, avem nevoie de acest stimulent: dopamina. Cum îl obținem?

În primul rând, jucându-ne. Jocul de orice fel este cea mai veche activitate umană și, oricât de frivolă ne-ar părea, se află la baza capacității noastre de supraviețuire. Nivelul de dopamină – și inclusiv de motivație – mai poate fi stimulat și prin tehnici personale de „păcălire” a sistemului nervos. De pildă, e bine să vizualizăm momentul succesului viitor. Sunt studii care demonstrează că având un scop clar în minte ne crește eficiența în muncă. Apoi, e bine să ne stabilim obiective mai mici, pe parcurs. Astfel, vom avea mai multe prilejuri să ne stimulăm producția de dopamină. Ba chiar, e bine să ne lăudăm si să fim lăudați când reușim o performanță. Pentru cei comozi, există chiar și alimente bogate în dopamină.

Nu în ultimul rând, aici își are răspunsul și misterul superiorității unei echipe de fotbal pe teren propriu. Nu cunoașterea terenului, ci galeria contează. Câteva mii de oameni care își laudă și încurajează favoriții sunt ca o injecție cu dopamină. Suporterii nu se află pe stadion doar pentru a urmări meciul. Ei sunt cu adevărat „al 12-lea jucător”. Și, după cum susțin psihologii, cel mai important.

Daca vă iubiți cu adevărat echipa favorită, veniti la stadion!

Sport

Fotbalistul dejean Ciprian Deac ar putea deveni Cetățean de Onoare al municipiului Dej!

Publicat acum

pe

Fotbalistul dejean Ciprian Deac ar putea deveni Cetățean de Onoare al municipiului Dej. Anunțul a fost făcut astăzi, 22 iunie, pe Facebook, de consilierul local Marius Butuza.

Cel mai probabil, un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie inclus pe ordinea de zi a următoarei ședințe ordinare a Consiliului Local Dej.

Dejul își onorează campionii! Ciprian Deac, multiplu campion național la fotbal, component de bază al echipei naționale a României, multiplu câștigător al Cupei României și Supercupei României, este propus pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Dej!”, a scris consilierul liberal Marius Butuza pe Facebook.

ACTUALIZARE: Primăria Municipiului Dej a anunțat printr-un comunicat de presă o ședință ordinară pe 28 iunie. Pe ordinea de zi se regăsește și un ”proiect de hotărâre privind aprobarea acordării titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Dej domnului CIPRIAN DEAC” (proiectul cu numărul 9). Vezi celelalte proiecte AICI.

Continuă să citești

Sport

Rezultatele sportivilor dejeni la Cupa Latino Angels 2018 – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Sportivii de la Latino Angels au reușit să obțină numeroase premii la cea de-a XI-a ediție a Cupei Latino Angels, competiție despre care Dej24.ro a scris AICI.

Solo fete 8-9 ani Lechintan Teodora – locul 5

Solo fete 12 ani Pop Celia – locul 3

Solo fete bronz Bogdan Mara – locul 2 10-11 ani

Debutanți 8-9 ani Cha Cha – Fuleki Ddmond – Hitioan Maria – locul 5, Gavrea Mihai – Lucaciu Cezara – locul 6 și Vaida Cristian – Vadean Andreea – locul 7

Debutanți 8-9 ani Vals lent – Vaida cristian – Vadean Andreea – locul 5

Op basic latino 6-11 ani Pop Bogdan – Lechintan Mara – locul 1, Cozmuta Andrei – Tamas Andreea – locul 5

Op basic standard 6-11 ani Pop Bogdan – Lechintan Mara – locul 1

Open latino 12-15 ani Mathe Florin – Fort Alexandra – locul 1, Pascar Paul – Rafa Madalina – locul 2

Open basic 16-35 ani Leah Bogdan – Cozmuta Andreea – locul 1, Szokacs Emanuel – Mathe Ioana – locul 2, Pop Raul – Ghita Carla – locul 3

Open standard 12-15 ani Kis Robert – Suciu Adriana – locul 1, Ipate Mateo – Stelea Sonia – locul 2, Pascar Paul – Rafa Madalina – locul 3

De asemenea, în semifinale s-au calificat la debutanți 8-9 ani Feher Eduard – Tamas Lavinia, la 10-11 ani perechea Balasz Robert – Irimus Antonia, iar la op basic standard 6-11 ani perechea formată din Cozmuta Andrei – Tamas Andreea (locul 7).

Citește și:

Municipiul Dej, capitala dansului sportiv pentru a 11-a oară, grație Cupei Latino Angels – FOTO/VIDEO

Continuă să citești

Sport

Militari din Dej, în faza finală a Campionatului Național de Minifotbal – FOTO

Publicat acum

pe

Echipa de minifotbal a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, condusă de generalul de brigadă Nicolae Tonu, în calitate de președinte onorific al echipei și jucător, a evoluat în cadrul competiției de nivel național desfășurată la Oradea, în perioada 15-17 iunie.

În turneul desfășurat, echipa diviziei nu a pierdut niciun meci, evoluând până în optimile de finală unde a întâlnit echipa „Coriolan Bacău”, vicecampioana de anul trecut și câștigătoarea turneului de anul acesta. Meciul, soldat cu un scor de 2 la 2, a fost încheiat de „loteria loviturilor de pedeapsă”, echipa de minifotbal a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” înscriind 5 goluri și primind șase.

Echipa de minifotbal a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a luat ființă la începutul lunii septembrie a anului 2017 la inițiativa generalului de brigadă Nicolae Tonu, locțiitorul comandantului marii unități, și este antrenată de Radu Cojocnean. Lotul este format din militari din garnizoanele Dej, Turda și Cluj. Din echipă face parte și caporalul Flaviu Chișu, jucătorul care a fost convocat înainte de acest turneu, la un stagiu de pregătire cu naționala de minifotbal a României în vederea selecționării în lotul național.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare