Conectează-te cu noi

Sport

Sunt suficienți mușchii? Ce ne învață afacerile și gamingul despre succesul în sport?

Publicat acum

pe

În sport nu au fost niciodată suficienți doar mușchii sau strategia. La cel mai înalt nivel de performanță, diferența o face altceva: determinarea de a câștiga. La vârful performanței sportive, abilitățile fizice și tactice ale competitorilor sunt aproape identice. La finalul partidei, indiferent de disciplină, diferența de scor o face cel mai des mentalitatea sportivului.

De aceea, antrenorii mentali și psihologii nu sunt mofturi, așa cum s-ar putea crede la prima vedere. Ei încearcă să modeleze atitudinea competitorului, mai exact să-l obișnuiască psihologic cu ideea de victorie.

Dar ce înseamna aceasta? Ce îi trebuie unui sportiv sau jucător al oricărei activități competitive pentru a simți nevoia de victorie, cea care îi pregătește creierul pentru performanțe supraomenești?

Mai întâi trebuie știut că toți vrem să câștigăm întrecerile în care ne implicăm, însă nu toți vrem să concurăm. Oricât de tentantă ar fi o competiție, mereu se vor găsi unii care vor avea mai puțin chef de concurs. Cine sunt aceștia? Sunt cei care au mai încercat și nu au câștigat. Din acest motiv, creierele lor au fost condiționate să refuze competiția și, dacă totuși trebuie să concureze, vor avea performanțe slabe.

Cei care însă au gustat deja din plăcerea victoriei, nu numai că vor fi mai motivați sa încerce din nou, ci chiar vor fi mai buni, mai peformanți. Cum așa? Când câștigăm, dincolo de premii și faimă, mai obținem ceva: doi hormoni miraculoși, dopamina și testosteronul. Aceste două substanțe eliberate de sistemul nostru nervos sunt doi neurotransmițători care printre altele ne fac mai capabili, mai încrezători și chiar mai inteligenți. Indiferent de domeniul în care are loc competiția – sport, afaceri, gaming – acest efect există și este studiat de știință. Se numeste „efectul câștigătorului” („winner effect”).

Acest punct comun între domeniile competitive a prilejuit chiar alianțe reușite în domeniul publicitar. De pildă, cel mai rapid om din lume, Usain Bolt, cel care a alergat 100 de metri în doar 9,58 secunde, este ambasadorul unei faimoase platforme de gaming, PokerStars, care exact cu aceasta se ocupă: oferirea de momente câștigătoare jucătorilor, în secțiunile sale de poker și casino – jocuri înalt competitive. Și Bolt nu este singurul mare campion pe post de imagine a unor companii care „vând victorii”. Cei mai mari sportivi din lume se asociază cu domenii în care nu performanța fizică e importantă ci mentalitatea de câștigător.

Pentru a atinge peformanțe de top, e nevoie în primul rând de motivație. Altfel, toți am bate recorduri, dacă nu ar exista lenea sau descurajarea. Iar dopamina care se eliberează când câștigăm, tocmai asta face: ne ofera motivația de a parcurge lungul drum către încă un succes. Absența acestui neurotransmițător are efect invers: ne face apatici, ne determină să amânăm și să renunțăm rapid.

Acest avantaj adus de motivație nu este util însă numai sportivilor sau gamerilor, ci este un ingredient esențial al oamenilor de succes. În viata, în afaceri, în carieră, avem nevoie de acest stimulent: dopamina. Cum îl obținem?

În primul rând, jucându-ne. Jocul de orice fel este cea mai veche activitate umană și, oricât de frivolă ne-ar părea, se află la baza capacității noastre de supraviețuire. Nivelul de dopamină – și inclusiv de motivație – mai poate fi stimulat și prin tehnici personale de „păcălire” a sistemului nervos. De pildă, e bine să vizualizăm momentul succesului viitor. Sunt studii care demonstrează că având un scop clar în minte ne crește eficiența în muncă. Apoi, e bine să ne stabilim obiective mai mici, pe parcurs. Astfel, vom avea mai multe prilejuri să ne stimulăm producția de dopamină. Ba chiar, e bine să ne lăudăm si să fim lăudați când reușim o performanță. Pentru cei comozi, există chiar și alimente bogate în dopamină.

Nu în ultimul rând, aici își are răspunsul și misterul superiorității unei echipe de fotbal pe teren propriu. Nu cunoașterea terenului, ci galeria contează. Câteva mii de oameni care își laudă și încurajează favoriții sunt ca o injecție cu dopamină. Suporterii nu se află pe stadion doar pentru a urmări meciul. Ei sunt cu adevărat „al 12-lea jucător”. Și, după cum susțin psihologii, cel mai important.

Daca vă iubiți cu adevărat echipa favorită, veniti la stadion!

Sport

Unirea Dej a învins Dinamo în ultimul meci disputat pe teren propriu în acest an

Publicat acum

pe

În a X-a etapă a Diviziei A1 la volei masculin, CS Unirea Dej a învins cu 3-0, pe teren propriu, formația Dinamo București.

Confruntarea din penultima etapă a turului Diviziei A1 s-a disputat în Sala Sporturilor Dej în această după-amiază, cu începere de la ora 18. Elevii antrenați de Marius Dascălu și Tibi Szilagyi au controlat ostilitățile pe parcursul celor trei seturi, cu mici excepții în ultimul (când s-au văzut conduși în debut), și au obținut toate punctele puse în joc.

Prima rundă a fost adjudecată cu 25-22, a doua s-a încheiat 25-23, în timp ce în ultimul act dejenii s-au impus cu 25-20, la capătul a 79 de minute de joc.

Pentru Unirea Dej urmează o deplasare la Câmpia Turzii. Întâlnirea cu CSM – din ultima etapă a turului de campionat – este programată sâmbătă, 15 decembrie, cu începere de la ora 18.

Continuă să citești

Sport

Sportivii dejeni, pe podium la Cupa SAMUS la Karate WUKF, desfășurată la Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Sambata, 8 decembrie 2018, a avut loc la Sala Sporturilor din Dej editia a III-a a Cupei Samus la Karate WUKF.

Concursul a fost organizat de catre CS Budokan Ryu sub egida Federatiei Romane de Karate WUKF si afost dedicat sportivilor cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani, care au concurat la probe de kihon, kata si kumite, pe varsta si nivel de pregatire, atat la individual cat si la echipa.

Chiar daca a fost asezata pe final de an competional si calendaristic, dupa un program incarcat pentru majoritatea cluburilor si sportivilor din federatie, concursul a reusit sa adune un numar de 208 sportivi din 17 cluburi din tara.

Sportivii Budokan Ryu au reusit sa obtina mai multe medalii la aceasta competitie, atat la echipe, cat si la individual, toate rezultatele fiind obtinute la probe de kumite (lupta).

Sportivii care au reusit sa paseasca pe podium:

MEDALII DE AUR: (14)

INDIVIDUAL

 1. Campan Dan – kumite individual masculin 12 ani
 2. Nemeti Madalina – kumite individual feminin 11 ani
 3. Panescu Alexandru – kumite individual masculin 15-17 ani
 4. Pop Iulia – kumite individual feminin 15-17 ani
 5. Rus Rares Bogdan – kumite individual masculin 8 ani
 6. Varan Darius – kumite individual masculin 13-14 ani

ECHIPE

 1. Luca Alisa, Tamas Lavinia, Bozga Bianca – kumite echipe feminin 7-8 ani
 2. Sfechis Alisia, Pop Ana Maria, Muresan Petra – kumite echipe feminin 9-10 ani
 3. Pop Sergiu, Chereches Tudor, Szekely Markus – kumite echipe masculin 9-10 ani
 4. Nemeti Madalina, Costea Alexia, Chit Bianca – kumite echipe feminin 11-12 ani
 5. Danga Denis, Cimpan Dan, Varan Darius – kumite echipe masculin 13-14 ani shobu sanbon
 6. Danga Denis, Cimpan Dan, Varan Darius – kumite echipe masculin 13-14 ani rotativ
 7. Panescu Alexandru, Gocan Claudiu, Varan Darius – kumite echipe masculin 15-17 ani shobu sanbon
 8. Panescu Alexandru, Gocan Claudiu, Varan Darius – kumite echipe masculin 15-17 ani rotativ

MEDALII DE ARGINT: (7)

INDIVIDUAL

 1. Bozga Bianca – kumite individual feminin 7 ani
 2. Costea Alexia – kumite individual feminin 12 ani
 3. Lungoci Adrian – kumite individual masculin 7 ani
 4. Maier Daniel – kumite individual masculin 11 ani

ECHIPE

 1. Rus Bogdan, Lungoci Adrian, Sandru Ciprian – kumite echipe masculin 7-8 ani
 2. Bonta Maria, Galben Florina, Chereches Ilinca – kumite echipe feminin 7-8 ani
 3. Maier Daniel, Cimpan Dan, Szekely Markus – kumite echipe masculin 11-12 ani

MEDALII DE BRONZ: (9)

INDIVIDUAL

 1. Bonta Maria – kumite individual feminin 9 ani
 2. Chereches Ilinca – kumite individual feminin 7 ani
 3. Chit Bianca – kumite individual feminin 11 ani
 4. Danga Denis – kumite individual masculin 13-14 ani
 5. Luca Alisa – kumite individual feminin 8 ani
 6. Szekely Markus – kumite individual masculin 10 ani
 7. Tamas Lavinia – kumite individual feminin 7 ani

ECHIPE

 1. Szekely Mila, Cozma Andrei, Teglas Bogdan – kumite echipe masculin 7-8 ani
 2. Onofrei Eduard, Buda Andrei, Tanasa Alexandru – kumite echipe masculin 7-8 ani

Dorim sa ii felicitam pentru efortul depus pe toti participantii la acst concurs, multumim pentru sprijin parintilor, sponsorilor, colaboratorilor precum si administratiei locale”, transmit reprezentanții clubului.

Continuă să citești

Sport

CS Unirea Dej întâlnește miercuri, pe teren propriu, Dinamo București

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă Dej24.ro

Echipa de volei Unirea Dej va întâlni miercuri, 12 decembrie, cu începere de la ora 18:00, pe teren propriu, formația CS Dinamo București.

Partida, care contează pentru a X-a etapă a Diviziei A1 la volei masculin, se va disputa în Sala Sporturilor din Dej.

Înaintea acestei confruntări, CS Unirea Dej ocupă a VI-a poziție în clasamentul Divizei A1 la volei masculin, cu 12 puncte acumulate, în vreme ce sportivii de la CS Dinamo București se situează pe a VII-a poziție a clasamentului, cu 10 puncte strânse până acum.

Vă reamintim, etapa trecută, echipa de volei Unirea Dej a fost învinsă cu scorul de 3-0, în deplasare, de formația CSM București. Detalii AICI!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare