Conectează-te cu noi

Naţional

Telefoanele care emit cele mai multe RADIAŢII în 2019. Modele populare, în listă

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiaţiilor pe care acestea le emit, transmite Go4it.

Majoritatea dispozitivelor de pe piaţă din acest moment nu sunt foarte periculoase, însă multe dintre ele se apropie destul de mult de limita teoretică de 1,6- 2,0 SAR (W/kg). Printre modelele de pe piaţă care emit cele mai multe radiaţii se numără modele de la OnePlus, Xiaomi, HTC şi chiar Apple şi Google.

Statista a publicat un raport referitor la nivelul de radiaţii emis de mai multe dispozitive mobile populare de pe piaţă şi a realizat o listă cu cele mai „periculoase” 16 modele de smartphone-uri. Desigur, pot exista modele mai periculoase, în special de la producători mai puţin cunoscuţi, însă acest „top” doreşte să informeze publicul larg despre posibilele riscuri la care se expun folosind unele dintre cele mai puternice şi mai răspândite telefoane mobile.

Pe primul loc în acest top avem Xiaomi Mi A1, primul smartphone cu Android One al producătorului chinez, acesta fiind urmat de OnePlus 5T, modelul lansat în toamna anului 2017. Xiaomi Mi Max 3 este următorul, fiind urmat de cel mai recent dispozitiv de la OnePlus, modelul 6T. Topul continuă cu HTC u12 life, Xiaomi Mi Mix 3, Google Pixel 3 XL, OnePlus 5, iPhone 78, Xperia XZ1 Compact, HTC Desire 12, Pixel 3, OnePlus 6, iPhone 8, Redmi Note 5 şi ZTE AXON Mini 7.

Telefoanele care emit cele mai multe radiaţii în 2019

 1. Xiaomi Mi A1 – 1,75 W/kg
 2. OnePlus 5T – 1,68 W/kg
 3. Xiaomi Mi Max 3 – 1,58 W/kg
 4. OnePlus 6T – 1,55 W/kg
 5. HTC U12 life – 1,48 W/kg
 6. Xiaomi Mi MIX 3 – 1,45 W/kg
 7. Google Pixel 3 XL – 1,39 W/kg
 8. OnePlus 5 – 1,39 W/kg
 9. iPhone 7 – 1,38 W/kg
 10. Sony Xperia XZ1 Compact – 1,36 W/kg
 11. HTC Desire 12/12+ – 1,34 W/kg
 12. Google Pixel 3 – 1,33 W/kg
 13. OnePlus 6 – 1,33 W/kg
 14. iPhone 8 – 1,32 W/kg
 15. Xiaomi Redmi Note 5 – 1,29 W/kg
 16. ZTE Axon 7 mini – 1,29 W/kg

Naţional

Care sunt provocările din domeniul imobiliarelor?

Publicat acum

pe

loading...

2019 coincide cu 2018 în privința unui aspect: domeniul imobiliar.

Preșurile, solicitările de imobiliare și evoluția ROBOR și-a lăsat amprenta asupra locuințelor autohtone rezidențiale din anul precedent, 2018, potrivit unei noi analize efectuată de RE/Max România. Acest studiu s-a realizat printr-un sondaj de opinie la care au participat nu mai puțin de 300 de persoane din 30 de orașe diferite. Peste jumătate dintre participanți sunt proprietari de sucursale ori agenți imobiliari. Pe lângă toate acestea, specialiștii au inclus în prezentare și analize comparative cu alte țări din Europa, părerile experților Re/Max România și noutăți aflate direct din domeniul imobiliar.

Președintele agenției, Răzvan Cuc, a declarat într-un interviu că: „RE/MAX România se preocupă activ de îmbunătățirea imaginii agenților imobiliari în România, respectiv creșterea industriei în care activează, motiv pentru care astfel de studii sunt mai mult decât necesare. Totodată, această analiză reprezintă un important reper atât pentru agenți, brokeri, proprietari de agenții, cât și pentru clienți, vânzători sau cumpărători, oferind atât o retrospectivă a anului ce tocmai se încheie, cât și preconizările specialiștilor pentru anul viitor.”

Acum, haideși să parcurgem o listă cu cei mai importanți factori de pe piața imobiliară a României:

1.Evoluția ROBOR – care se află pe primul loc în topul condițiilor esențiale marcante asupra târgurilor. Majorările însemnate ale ultimilor ani au dus la previzibilotatea clasamentului. Se sesizează scăderea valorii indicelui de dobândă de luna trecută, iar ROBOR la 6 luni a coborât la 3,36% de la 3,49%, iar ROBOR la 3 luni a ajuns la 3,09% spre deosebire de 3,31%.

La nivelul centrelor regionale din România, cota atenției cumpărătorilor este foarte apropiată de cea din 2017 (2% în scădere în T3 2018 față de T3 2017), dar totuși  reprezentații pieței imobiliarelor spun că se află în creștere. Situarea considerabilă deasupra nivelului înregistrat acum trei ani, moment în care ascensiunea pieței rezidențiale fusese deja consemnată este motivul optimismului lor privind solicitarea de locuințe. Toate acestea duc la creșterea interesului cumpărătorilor de cămine într-un procent de 29%, în cele mai mari șase centre zonale din România.

În același timp optimismul este oglindit de numărul de autorizații de construire eliberate la nivelul țării, ce se află în creștere cu 7,6% din luna iulie față de aceeași lună a anului 2017. Au fost eliberate nu mai puțin de 24.950 autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale.

* Evoluția prețurilor

Creșterea costurilor medii cerute din latura apartamentelor în șase dintre cele mai mari orașe din România denotă un exemplu care sugerează foarte bine influența semnificativă a evoluției prețurilor asupra pieței. Variațiile tarifelor se află sub pragul de 1%, respectiv 2% în patru din acestea și restul, fapt surprins în armonie cu dispoziția națională, lucru surprinzător. Acest fenomen se remarcă și de-a lungul unui an, deoarece deosebirile au fost sub 10% pe 2017.

În clasamentul cheltuielilor pentru locuințe, România se află printre ultimele locuri în Europa, chiar dacă prețul loc a crescut considerabil în anii ce-au trecut.  Polonia și Belgia sunt singurele țări aflate deasupra României în acest clasament cu 63% sub media UE, respectiv 69% sub media UE, anunță Eurostat. La coadă se află Danemarca (53% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) și Luxemburg (63% peste media UE).

Previziuni imobiliare pentru anul 2019

Părtașii de analiză susțin că se vor avea în vedere atât estimările pozitive, cât și propunerile de prudență referitoare la încheierea afacerilor în ceea ce privește în previziunile pieței imobiliare a anului 2019.

„Cumpărătorii vor fi din ce în ce mai pretențioși, iar atribute precum localizarea, seriozitatea și prestigiul dezvoltatorului sau conceptul de locuință propus vor conta din ce în ce mai mult. Vom vedea în marile orașe primele livrări de locuințe din noua generație, conceptele pregătite după criză. Bineînțeles, vor exista diferențe de la un oraș la altul și probabil că cel mai bine vor performa centrele regionale precum Timișoara, Cluj sau Iași, dar și orașe de dimensiuni medii care trec printr-o perioadă bună, precum Sibiu, Oradea, Arad. Ne așteptăm la un 2019 bun, cu o cerere sănătoasă și prețuri în curs de stabilizare.” declară Daniel Crainic.

În cazul căminelor, vorbim de prețuri aproximativ neschimbate, cu mici posibilități de scumpire, după cum previn reprezentanții pieței imobiliare rezidențiale din România. În zonele cu o rată mai mare de dezvoltare a populației se anunță o ploaie de prețuri mari, în privința următorilor trei ani. În același timp, Fondul Monetar Internațional a realizat studii în care se observă că sursa esențială de finanțare din 2018, programul Prima Casă, ar putea fi domolită în anul 2019, urmând să se folosească de fonduri cu 25% mai mici. Remarcabil este, de asemenea, preconizarea făcută cu privire la indicile ROBOR, ce nu va depăși valoarea de 3,5% – măcar în cazul în care ne raportăm la o perioadă de trei luni.

Acest articol a fost prezentat de Flatfy.

Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară cât și pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.

Flatfy lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări: România, Moldova și Ungaria. Această agenție imobiliară adună toate anunțurile cu imobiliare din România pentru a le fi mai ușor cumpărătorilor să-și găsească o locuință.

Continuă să citești

Naţional

Sistemul cardurilor de sănătate, blocat de peste două săptămâni. CNAS: „Oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem”

Publicat acum

pe

loading...

Sistemul cardului de sănătate, care nu funcţionează de peste două săptămâni, ar putea fi repornit joi, după ce se vor face noi teste, a anunţat purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici, potrivit Mediafax.

Mâine (joi -n.r.), 18 iulie, va fi o primă tentativă de restartare a programului (…) Dacă pe 18, toate lucrurile funcţionează bine, toate testele de pe parcursul acestei zile şi de pe parcursul zilei de mâine, în prima parte a zilei, funcţionează corect, atunci lucrurile astea se duc acolo. Blocajele de care vorbeaţi dumneavoastră şi care da, sunt resimţite la nivelul fiecărui cabinet de medic de familie, la nivelul farmaciilor, la nivelul spitalelor, la nivelul tuturor categoriilor de furnizori, sunt prin prisma cantităţii uriaşe de date”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Daniel Osmanovici, la RFI.

Purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că, într-un an, este vorba despre 76 de milioane de input-uri în sistem.

Întrebat despre oamenii care vor muri în timpul acestui blocaj, purtătorul de cuvânt al CNAS a replicat: „Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer în lume la orice sistem (…) Nu aş vrea să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România”, a completat Daniel Osmanovici.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim off-line.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că sistemul nu e funcţional de pe 1 iulie.

Sorina Pintea: Preşedintele CNAS mi-a spus că săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri seară, referitor la blocajul de peste două săptămâni al sistemului informatic al cardurilor de sănătate, că preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) i-a transmis că săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal.

Am avut o discuţie cu preşedintele Casei care mi-a spus că de săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal. Pe mine nu mă mulţumesc aceste explicaţii pentru că de 17 zile sistemul este blocat, validarea consultaţiilor are loc în offline. Asta nu înseamnă că vor fi consultaţii nevalidate, dar mă refer la disconfortul pe care aceste discontinuităţi, disfuncţionalităţi ale sistemului provoacă disconfor medicului şi pacientului”, a declarat Sorina Pintea, la TVR 1.

Continuă să citești

Naţional

Sistemul informatic de sănătate e în COLAPS! Nu funcţionează de peste două săptămâni

Publicat acum

pe

loading...

Platforma informatică din sănătate este nefuncțională pentru a 15-a zi consecutiv, au anunțat luni medicii de familie. „Suntem în a 15-a zi de când nu functioneaza Platforma informatica de asigurări de sănătate (PIAS) și a 10-a de când CNAS a binevoit sa recunoască acest lucru. Nu s-a reparat încă”, este semnalul de alarmă tras, luni, de Sandra Alexiu, medic de familie și președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, potrivit hotnews.

Medicii de familie acuză faptul că „Din cauza nefunctionarii sistemului nu putem raporta serviciile efectuate în iunie, nu putem primi deconturile pentru serviciile medicale raportate (cine a apucat sa raporteze) deci nu putem factura, prin urmare nu putem primi contravaloarea acestora. Ca urmare, nu vom avea cum sa facem la timp plata utilităților și taxelor pentru salariile angajaților.”

„Face CNAS un protocol de agreement cu ANAF sa ne absolve de penalitățile de intarziere!? Sau mai bine nu, dacă își unesc forțele softurile astea doua, ne dam foc la valize…”, mai spune medicul Sandra Alexiu.

Pe data de 12 iunie, medicii de familie semnau o scrisoare deschisă adresată Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în care semnalau faptul că sistemul informatic este „în colaps total”.

Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmau atunci că „disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore.”

„Medicii de familie din întreaga țară au ajuns la limita suportabilității”, se arăta în scrisoarea deschisă semnată de Societatea Națională de Medicina Familiei: „Numărul și complexitatea problemelor fundamentale cu care se confruntă sistemul medical sunt depășite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie încercând să își facă datoria”.

Medicii de familie mai spuneau și că trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele și „solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare”.

„Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore”, mai spuneau semnatarii scrisorii.

Sistemul informatic a costat peste 87 de milioane de lei

Sistemul Cardului National de Asigurări Sociale de Sănătate (CEAS) a costat peste 87,6 milioane lei fără (TVA) și a fost implementat de HP Romania și Novensys Corporation, având ca subcontractant pe SIVECO Romania, amintește Societatea Națională de Medicina Familiei. Contractul a fost atribuit în luna aprilie 2012.

„Contractul de servicii privind implementarea prescripției electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fără TVA, a fost atribuit în 2012 către HP România. În 31 martie 2017 s-au mai cheltuit 7,6 milioane de lei, fără TVA, pe un contract în care SIVECO se angaja să asigure mentenanța și suportul tehnic pentru softul care integrează toate informațiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odată cu SIUI”, se arăta în scrisoarea deschisă a medicilor de familie.

Reprezentanții Societății Naționale de Medicina Familiei mai spuneau că „până în acest moment nicio persoană și nicio instituție nu au fost făcute responsabile pentru modul ineficient în care au fost cheltuiți banii publici în acest proiect”.

Sorina Pintea și-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi: Nu Ministerul Sănătăţii gestionează sistemul informatic

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, preciza, pe 12 iunie, ca răspuns la scrisoarea deschisă a medicilor de familie, că sistemul informatic de sănătate, despre care medicii de familie au afirmat că este în „colaps”, este gestionat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi a adăugat că au fost plătiţi „bani grei” pentru pregătirea unor oameni care să asigure mentenanţa acestuia, dar care „nu se pricep” la acest lucru.

„Nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest sistem. MS nu a contractat, nu a plătit şi nu gestionează sistemul. Sistemul este gestionat de CNAS. În mare măsură, dau dreptate medicilor de familie, pentru că eu sunt în legătură directă cu câţiva dintre ei şi de fiecare dată, în fiecare zi, îmi aduc la cunoştinţă ceea ce se întâmplă. De altfel, de aceea am şi luat decizia schimbării conducerii casei, am luat decizia verificării acestui sistem încă de acum câteva luni. Au fost pregătiţi oameni pe bani grei ca să poată mentena acest sistem din interior, dar care nu se pricep. (…) Mi s-a spus în felul următor: cardul beneficiază de un contract de mentenanţă pentru funcţionarea cardului de sănătate iar pentru prescripţia electronică există o procedură lansată în acest sens. (…) Am înţeles că de astăzi dimineaţă sistemul merge, am pus şi eu o întrebare retorică: trebuie să fie scandal ca să meargă sistemul? Am cerut mai multe date, dar, repet, nu Ministerul Sănătăţii gestionează acest lucru iar CNAS nu este în subordinea MS, este doar în coordonare”, declara atunci Sorina Pintea, la Realitatea Tv.

Ministrul Sănătății mai spunea că sistemul informatic a fost contractat începând din anul 2012 şi a fost modificat de nenumărate ori, dar fără să se ţină cont de anumite aspecte, precum numărul mare de utilizatori în acelaşi timp: „Din păcate, nu funcţionează, nu s-a ţinut cont de numărul mare de utilizatori în acelaşi timp, nu s-a ţinut cont de anumite aspecte. Pe de altă parte, s-au risipit bani pe pregătirea unor persoane care să menteneze sistemul şi care nu se pricep, nu au fost pregătiţi corespunzător. Lucrurile acestea nu se pot rezolva de pe o zi pe alta.”

Sorina Pintea a mai precizat că au existat contracte denunţate şi chiar plângeri penale şi şi-a cerut scuze faţă de medici şi pacienţi pentru modul în care funcţionează sistemul.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare