Conectează-te cu noi

Naţional

Testare COVID în farmacii. Ce se întâmplă cu cazurile pozitive?

Publicat acum

pe

A fost aprobată ordonanța pentru testarea COVID în farmacii, iar acum sunt stabilite normele de aplicare, a anunțat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Farmaciștii spun că, în cazul unei persoane testate pozitiv, nu pot face nimic în afară de raportarea cazului la DSP, iar cel infectat este liber să plece acasă.

Ministerul Sănătății va livra gratuit către București kituri de testare, iar farmaciile își vor putea fixa un cost de testare, despre care ministrul crede că ”va fi competitiv și rezonabil”.

Dumitru Lupuleasa, președinte Colegiul Farmaciștilor, spune că, deși nu achiziționează testele, farmaciile vor avea costuri suplimentare.

”Există câteva lucruri care trebuie puse la punct. Acest ordin trebuie examinat destul de bine de către colegii mei. Testele vor ajunge din partea Ministerului Sănătății, fără să fim nevoiți să le achiziționăm, dar îndeplinirea condițiilor, astfel încât farmaciile să poată oferi acest serviciu, presupune niște reamenajări de spațiu, niște investiții, presupun echipament de protecție pentru persoana care va efectua operațiunea, trebuie să existe un contract cu o firmă care distruge deșeurile biologice care rezultă în urma testării. Toate aceste lucruri trebuiesc cuantificate din punct de vedere economic, astfel încât farmacia să fie capabilă să ofere acel serviciu”, a spus Lupuleasa la Digi24.

”Din punctul meu de vedere, ordinul aduce o gură de aer din punctul de vedere al măririi plajei celor care pot să fie diagnosticați, pentru că rezultatele vor trebui trimise de farmacie către Direcția de Sănătate Publică – numărul cazurilor pozitive din totalul testelor – și asta ar putea să ajute autoritățile în luarea unor decizii care să vină în rezolvarea cât mai rapidă a situației”, a adăugat el.

Lupuleasa estimează că ”undeva între 10-20%, probabil 1.000 de farmacii” din țară vor face teste COVID.

El spune însă că ordinul Ministerului Sănătății nu are nicio prevedere pentru farmaciști, în cazul în care se vor confrunta cu cazuri pozitive.

”Ordinul nu prevede nimic în acest sens. Evident că vom trimite persoana respectivă către un consult medical care să confirme cazul și să decidă dacă e vorba de un tratament acasă sau dacă e nevoie de internare. Ar fi nevoie de un model de adeveriță pe care farmacia să-l elibereze și acces la o platformă pe care să poată raporta zilnic”, a spus Lupuleasa.

În aceste condiții, o persoană testată pozitiv poate să nu meargă mai departe la medic sau la spital, la fel cum se întâmplă în cazul testelor comandate din farmacii și făcute acasă, a adăugat el.

ACTUALIZARE

”Vom livra gratuit prin intermediul DSP-urilor către farmacii teste, chituri de testare şi farmaciile pot stabili singure un cost de testare. Avem încredere că acesta va fi unul competitiv, să îi spunem rezonabil, aşa încât cât mai mulţi oameni să se poată testa. (…) Ar putea să fie o săptămână, ar putea să fie o lună (până când va începe testarea în farmacii – n.r.)”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Testarea pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii, prevede o Ordonanță de Urgență adoptată de Guvern și un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în transparență. Testarea în farmacii se va face exclusiv cu teste rapide antigenice – cu salivă sau nazale – și va fi tot contra cost. Farmaciile vor stabili singure costul testării, dar ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, speră că prețul ”va fi competitiv, rezonabil, pentru ca oamenii să se poată testa”.

În ce condiții se va face testarea pentru COVID-19 în farmacii

Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății:

  • Zona destinată activității de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 este organizată pe o suprafață delimitată, destinată exclusiv procesului de testare și îndeplinește cumulativ următoarele condiții:a) Este amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzator prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilație; b) Este dotată cu mobilierul necesar: masă de lucru placată cu materiale lavabile ușor de curățat și dezinfectat, scaun, recipiente pentru colectarea deșeurilor biologice rezultate din activitatea de testare; c) Are o suprafață de minim 4 m2 utili, delimitată de spațiul oficinei (poate exista posibilitatea separării prin instalarea unui/unor paravane opace).
  • În situația în care nu există posibilitatea îndeplinirii condițiilor de mai sus, zona destinată activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2 poate fi organizată prin amplasarea unor corturi sau cabine de testare, izolate, care vor îndeplini condițiile de la art. 4 , cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
  • Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecție compus din: mască chirurgicală/FFP2/FFP3, vizieră/ochelari de protectie, mănuși de examinare de unică folosință, halat de unică folosință.
  • Instruirea personalului implicat în activitatea de testare la care se face referire la art. 3 lit. c) va fi organizata de către Direcția de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor din România.
  • După eliberarea acordului temporar de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, personalul de specialitate din cadrul Direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti poate efectua controale pentru verificarea respectării condițiilor prevăzute de prezentul ordin pentru desfășurarea activității de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.
  • Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale vor utiliza în vederea comercializării și testării exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, aflate în gestiunea proprie și care fac dovada calității, în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ceea ce privește dispozitivele medicale.
  • Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale pot stabili intervale orare în cadrul orarului de funcționare al unității farmaceutice respective, în care să se desfașoare activitatea de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, cu condiția ca acestea să fie anunțate prin e-mail Direcțiilor de sănătate publice județene, respectiv a municipiului București și Colegiilor Farmaciștilor Județene și respectiv al municipiului București. Orarul de testare trebuie afișat la loc vizibil în vitrina unitatii farmaceutice sau pe ușa de la intrare a acesteia.
  • Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligația de a raporta zilnic către Direcțiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor de teste rapide antigenice.
  • În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente,:
    a) Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2;
    b) Numele, prenumele, domiciliul / reședința persoanei testate.
    c) Rezultatul testării : pozitiv / negativ
    d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea.
    e) Data efectuării testului şi semnătura persoanei.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER