Conectează-te cu noi

Naţional

Testul Babeș Papanicolau, o analiză care trebuie făcută de orice femeie, anual

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Analiza citologică studiază caracterul morfologic și funcțional al celulelor, iar testul Babeș Papanicolau este una dintre aceste tipuri de analize, transmite Doctorul Zilei.

Doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, a povestit pentru Doctorul Zilei tot ce este necesar să știm despre această analiză care poate salva viața unei femei.

Testul trebuie făcut de absolut orice femeie după începerea activității sexuale. Dacă nu există niciun fel de probleme, recomandarea este ca acest test să se efectueze anual. Dacă sunt probleme care trebuie urmărite, testul trebuie făcut la intervalul pe care îl recomandă medicul specialist care a depistat respectivele probleme. Testul identifică de timpuriu celulele cu potențial malign din colul uterin, chiar înainte ca ele să ajungă în acest stadiu.

Este o analiză care poate realmente salva vieți, fiind știut faptul că, din păcate, cancerul de col uterin este una din patologiile des întâlnite în ultimii ani. Tot cu ajutorul testului Babeș Papanicolau se identifică infecțiile genitale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Testul nu este o analiză complicată pentru femeie, pregătirea de dinaintea acesteia este însă importantă, pentru ca de ea ține acuratețea rezultatului. De aceea, este nevoie ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate orice fel de spălaturi intravaginale, contactul sexual, precum și orice fel de medicație administrată local. Este recomandat să nu se efectueze testul în timpul menstruației. Cele mai bune zile pentru recoltare pentru test sunt între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual, unde ziua 1 este prima zi de sângerare.

Nu este o analiză care pesupune o metodă dureroasă, poate fi însă inconfortabilă pentru cele care îl efectuează. Însă nici un tip de disconfort nu ar trebui să fie o scuză pentru neefectuarea testului timp îndelungat. Cu cât femeia este mai relaxată, cu atât mai rapid și mai puțin inconforatabil este testul. Rar, dacă există o inflamație la nivelul colului uterin, este posibil să apară o ușoară sângerare imediat după recoltare. Pentru orice alt tip de durere care apare după recoltarea testului, trebuie anunțat medicul specialist.

Testul Papanicolau se poate analiza un mediu lichid sau în mediul convențional, prima variantă fiind și cea mai nouă, cea mai acurată și, de aceea, preferată de medici pentru rezultate. Pentru pacientă nu prezintă niciun fel de diferență aceste două tipuri de recoltare. Metoda convențională presupune ca o dată recolată proba, ea sa fie așezată imediat pe lamă și fixată, în timp ce recoltarea în mediu lichid înseamnă că proba este introdusă într-un flacon care conține o substanță specială și apoi trimisă la laborator pentru analiză, fără niciun risc de deteriorare a probei.

În general, rezultatul unui test Babeș Papanicolau poate fi:

 • Normal
 • Inflamator – este prezentă o ușoară inflamație la nivelul colului uterin, ce este cauzată cel mai probabil de o infecție.
 • Prezente anomalii: celule anormale, care pot semnifica prezenta unor celule pre-canceroase.

ASCUS – modificări ale celulelor epiteliului scuamos. În peste 50 % din cazuri este prezentă o infecție cu HPV (Human Papilloma Virus) cu risc înalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun, iar recomandarea medicului poate consta fie în repetarea testului după 4-6 luni, fie examinarea mai atentă a cervixului, cu ajutorul colposcopiei. Un test HPV poate fi, de asemenea, recomandat în acest caz.

L- SIL (leziune intraepitelială scuamoasă de grad scăzut) – modificări ale epiteliului scuamos situate în 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Necesita repetarea testului Babeș-Papanicolau la 6 – 9 luni și colposcopie în cazul în care L-SIL apare și după repetarea la maximum 9 luni.

H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasă de grad înalt) – modificari ale epiteliului scuamos situate în 2/3 superioară a grosimii epiteliului scuamos de acoperire. Recomandarea în acest caz este de colposcopie și biopsie și examen histopatologic.

AGC – anomalii ale epiteliului glandular. Necesită chiuretaj de endocol și examen histopatologic.

Asa cum se vede și dintr-o posibilă interpretare a analizelor, nu orice test care nu iese bine înseamnă cancer de col uterin. El poate însă să trimită pacienta la analize mai amănunțite, scopul fiind de a avea un diagnostic corect, pentru a putea institui tratamentul potrivit. Pe de alta parte, simptomele cancerului de col uterin sunt uneori inexistente de aceea este bine că există această analiza complet nedureroasă care poate oferi prime indicii în cazul acestei patologii. Reține! Și femeia care se află la menopauză trebuie să își facă testul, cel puțin până când medicul curant nu îi recomandă altceva. În plus, testul este recomandat chiar și în cazul vaccinării anti-HPV.

Naţional

Știai că? Poți reduce consumul de combustibil al mașinii cu 20%. Iată cum!

Publicat acum

pe

loading...

Automobilul reprezintă o necesitate a vieții moderne a oamenilor, fiind aproape de neconceput renunțarea la avantajele aduse de acesta. Unul dintre motivele care nu te lasă să conduci liniștit pe șoselele României este prețul din ce în ce mai mare al combustibilului. În unele cazuri, factura lunară doar pentru combustibil poate să depășească 500 sau chiar 1000 de lei pentru cei care vor să utilizeze automobilul în naveta zilnică către locul de muncă. 

Pentru acest tip de utilizator există și câteva soluții pentru reducerea semnificativă a consumul de carburant, Internetul fiind plin de astfel de sfaturi pe care le poți consulta cu ușurință de pe telefonul tău mobil. 

Iată 6 idei ușor de pus în practică!

 • Anvelopele reprezinta legătura dintre autoturism și șosea. De aceea, calitatea lor trebuie să fie cât mai ridicată. O anvelopa uzată și neumflată corespunzător va adăuga, cu siguranță, un procent însemnat la consumul de combustibil. Printre cele mai bune soluții pentru un consum scăzut sunt modelele de anvelope marca Michelin ce pot fi procurate ușor din mediul online;
 • Frâna și accelerația trebuie folosite cu moderație, atunci când este nevoie de ele și nu într-un mod abuziv. Nu accelera inutil dacă știi că trebuie să oprești la un semafor sau dacă ești blocat în trafic. Frâna de motor este de preferat de folosit față de cea de serviciu, indicate fiind ridicarea piciorului de pe accelerație și păstrarea mașinii în viteză atunci când trebuie să oprești autovehiculul;
 • Păstrarea motorului și a consumabilelor acestuia într-o stare cât mai bună este o garanție a obținerii unui consum de carburant redus. În caz contrar, acesta poate crește semnificativ, chiar la dublu față de consumul inițial, din momentul achiziționării mașinii. Un senzor defect poate să ducă la acest consum crescut, așa că, du mașina la mecanic dacă vezi că nu mai are același consum ca înainte;
 • Anticipează traficul pentru a nu fi nevoit să apeși brusc pe frână când de abia ai accelerat puternic. Orice frânare înseamnă pierdere de energie și implicit creșterea consumului de combustibil. Condusul poate fi asemănat cu un joc de șah, unde este indicat să știi dinainte două-trei mutări pe care le vei face pentru a nu fi surprins de evenimente;
 • Nu conduce foarte rapid, dar nici foarte lent. O diferență de doar zece kilometri pe oră poate însemna, de multe ori, creșterea semnificativă a consumului. De exemplu, ridicarea vitezei de la 100km/h la 120km/h poate duce la creșterea consumului cu aproximativ 50%. În funcție de marcă, motor și combustibil fiecare mașină are o viteză economică, care trebuie descoperită în practică;
 • Aerul condiționat este unul dintre marii consumatori de combustibil ai mașinii. El reprezintă cam 1 litru la 100 de km în plus față de consumul obișnuit. Nu îl folosi decât dacă este necesar. De multe ori, ventilația mașinii este suficientă pentru a obține o temperatura confortabilă în interiorul autoturismului.

În concluzie, poți micșora consumul de combustibil fără să scazi din numărul de kilometri parcurși, ci doar prin respectarea unor reguli de bun simț, pe care orice șofer ar trebui să le cunoască foarte bine. 

surse foto: shutterstock.com


Continuă să citești

Naţional

Stimulente pentru angajarea elevilor şi studenţilor pe perioada vacanţei

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) reaminteşte angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă pe perioada vacanței.

Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.

Beneficiază de stimulentul financiar lunar prevăzut mai sus angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi în baza următoarelor documente:

 • contract individual de muncă pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parţial;
 • contract de muncă temporară, numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanţei.

În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă. Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.

Pentru informaţii suplimentare, angajatorii interesaţi se pot adresa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă.

Continuă să citești

Naţional

Gaz mai ieftin de la 1 iulie!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat că peste 3 milioane de clienţi casnici vor plăti cu 5% mai puţin pentru consumul de gaze, de la 1 iulie.

ANRE a aprobat, în şedinţa de luni, preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale la clienţii casnici, valabile începând cu data de 1 iulie 2019, arată un comunicat al ANRE.

Preţurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale, pentru un număr de peste 3 milioane clienţi casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate în conformitate cu prevederile metodologiilor în vigoare, vor înregistra o scădere de peste 5% pentru întreaga piaţă de furnizare reglementată”, mai informează ANRE în comunicat.

Evoluţia preţurilor a fost determinată de cele două companii care furnizează gaze naturale, E.ON GAZ FURNIZARE ROMÂNIA S.A şi ENGIE ROMÂNIA S.A. care au micşorat preţurile cu 3,17%, respectiv 7,89%.

ANRE mai justifică această situaţie prin efectele OUG 114, care a reglementat preţul de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni, de 68 lei/MWh.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare