Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Topul celor mai bogați clujeni! Trei sunt din Dej și se află în top 10

Publicat acum

pe

Clujenii care au acumulat cele mai mari averi anul trecut sunt Ștefan Vuza, frații Simion și Teofil Mureșan, Horia Ciorcilă, Ioan Tecar și Dorel Goia, conform Top Capital 300 cei mai bogați români, scrie Ziua de Cluj.

Ștefan Vuza a câștigat licitația pentru principalele active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care societatea sa, Chimcomplex Borzești, membră a grupului Serviciile Comerciale Române, trebuie să achite 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. Acesta visează la crearea Companiei Române de Chimie, care să devină un jucător regional important în această zonă a Europei. Oltchim a trecut de la pierderi anuale la un profit net de 9 milioane de euro în 2016.

Simion și Teofil Mureșan au achiziționat compania Netcity București prin firma lor Direct One și vizează pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de 120 de milioane de euro la nivel de grup. Ei vor aduce din străinătate prima școală privată de meserii din România, prin intermediul unui parteneriat, pentru meseriile de zidar, fierar-betonist, electrician și instalator, după ce deja finanțează un program integral britanic de executive MBA în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din Hull și Banca Transilvania.

Horia Ciorcilă este strategul BT, performera din ultimii ani a pieței românești de profil, care a decis cumpărarea Volksbank România și preluarea casei de investiții Capital Partners, toate reflectate în evoluția indicatorilor financiari ai societății bancare din Cluj și a adus-o între primele din țară în topul național al activelor. În acest an strategia de achiziții a continuat cu preluarea Bancpost. Ciorcilă ocupă funcția de președinte al băncii clujene și deține direct și indirect un pachet semnificativ de acțiuni la BT.

Ioan Tecar va inaugura la începutul anului viitor o stație de prefabricate de beton, vrea să își dezvolte sectorul produselor de igienă și să investească în parcul său privat din municipiul Dej. În ultimii ani grupul de firme MG TEC a devenit cel mai important producător independent de hârtie igienico-sanitară din Europa de Sud-Est. Anul trecut un pachet de acțiuni la societatea Pehart Tec a fost vândut către fondul de investiții Abris Capital Partners. Cifra de afaceri consolidată a MG TEC a ajuns la 29 de milioane de euro.

Dorel Goia a achiziționat prin producătorul Teraplast 60% din acțiunile celui de-al doilea jucător de pe piața de țiglă metalică, Depaco, a preluat integral Politub, companie de pe piața țevilor de apă și gaz, dar și o fabrică de panouri sandwich din Serbia. În 2016 acesta a transferat activitățile logistice ale grupului pe o companie distinctă, Teraplast Logistic. Facilitățile sale de producție sunt localizate în parcul industrial Teraplast, pe o suprafață de 200.000 mp, în extravilanul municipiului Bistrița.

Călin Mitică a investit în hotelul Edelweiss din Poiana Brașov, debutând cu această ocazie în afacerile hoteliere. Operatorul de marfă Transferoviar Group a înregistrat un rulaj de 45 de milioane de euro anul trecut, iar cel de persoane Transferoviar Călători, de 22 de milioane. Acesta deține împreună cu familia sa Remarul 16 Februarie, companie care a încheiat anul 2016 cu afaceri de 7 milioane de euro și controlează ca acționar majoritar societățile Metalurgica Transilvană, Uzina de Vagoane Aiud, Remarul Engineering.

Ștefan Gadola a reluat legăturile cu EnergoBit, producător de echipamente electrice pe care l-a fondat și din care a încasat 20 de milioane de euro în urma vânzării sale către fondul Innova Capital, iar împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va coordona strategia viitoare a societății. Acesta a investit 10 milioane de euro pe piața de capital și a derulat afaceri imobiliare cu fostul patron al clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, fapt care i-a adus și neplăcerea de a fi audiat de către procurorii DIICOT.

Adriana și Ștefan Cristea, mamă și fiu, vor dezvolta parcul industrial Arc din Dej prin construirea de locuințe de serviciu, de spații modulare logistice și de facilități de energie regenerabilă pentru a le oferi servicii suplimentare investitorilor și de a păstra forța de muncă, tot mai greu de găsit. Familia Cristea ridică lângă obiectivul industrial și o unitate de producție a prefabricatelor din beton armat și beton precomprimat de care este nevoie în dezvoltările planificate.

Arpad Paszkany a fost plasat sub control judiciar de către procurori într-o anchetă în care este suspectat de însușirea ilegală a unei sume din bugetul CFR Cluj, însă măsura a fost ridicată de instanță o jumătate de an mai târziu. În ciuda informațiilor care îl dădeau drept reîntors în calitatea de proprietar, în 2017 el l-a prezentat pe Marian Băgăcean drept noul finanțator al echipei, declarând că 17 ani de implicare în fotbal i-au ajuns. Acesta a mai derulat afaceri în imobiliare, mass-media, IT&C.

Marius Ștef s-a extins prin firma Agressione pe piețele din Ungaria și Bulgaria, raportând afaceri de 40 de milioane de euro și un profit de 2,3 milioane. Compania dispune de 11 birouri regionale, 60 de autovehicule, precum și de o suprafață de depozitare de 14.000 mp. În 2015 celălalt asociat, Cosmin Pavel, s-a retras din afacere. Ștef este implicat în sectoarele producție, transporturi și acvacultură.

Dintre oamenii de afaceri clujeni mai apar între primii 300 din România Marcel Borodi (Brinel) – IT, familia Căpușan (CH Transbeton Construcții) – imobiliare, Ioan Socea (EnergoBit, Polaris Medical) – energie, sănătate, imobiliare, Peter Pal (EnergoBit, Paprika Radio) – energie, imobiliare, media, Gheorghe Chița (EVW Holding, Logistic E Van Wijk, Europa Expediție, Polimob) – transport, logistică, Sorin Ghițe (Mureș Mall) – imobiliare, Dan Pitic (Napochim) – comerț, producție, imobiliare.

Milionarii Clujului

1. Ștefan Vuza……………..138 mil. euro

2. Frații Mureșan…………..92 mil. euro

3. Horia Ciorcilă……………80 mil. euro

4. Ioan Tecar……………….75 mil. euro

5. Dorel Goia……………….70 mil. euro

6. Călin Mitică………………52 mil. euro

7. Ștefan Gadola.,………….37 mil. euro

8. Familia Cristea…………..35 mil. euro

9. Arpad Paszkany………….33 mil. euro

10. Marius Ștef……………..32 mil. euro

11. Familia Căpușan……….30 mil euro

12. Marcel Borodi…………..29 mil. euro

13. Ioan Socea……………..28 mil. euro

14. Peter Pal…………………27 mil. euro

15. Gheorghe Chița………..26 mil. euro

16. Sorin Ghițe……………..23 mil. euro

17. Dan Pitic…………………23 mil. euro

 

Sursa – ziuadecj.realitatea.net

Social-Cultură

Ansamblul de operetă „Operettissimo” din Cluj va fi prezent pe scena Centrului Cultural „ARTA” din Dej

Publicat acum

pe

Ansamblul de operetă „Operettissimo” din Cluj-Napoca va fi prezent vineri, 14 decembrie, începând cu ora 18:00, pe scena Centrului Cultural „ARTA” din Dej, cu spectacolul „Haccáré-Haccacáré”.

Evenimentul, organizat de Asociația dejeană „Dési Civil Műhely” și susținut de artiștii Operei Maghiare de Stat din Cluj, va oferi publicului bucuria reîntâlnirii cu piese cunoscute din repertoriul clasic al operetei maghiare și internaționale, precum și a musicalurilor și filmelor muzicale.

INTRAREA este LIBERĂ!

Continuă să citești

Social-Cultură

Concert de colinde la Sânmărghita!

Publicat acum

pe

Primăria și Consiliul Local al Comunei Mica, în colaborare cu Centrul Turistic Mica și Parohia Ortodoxă Sânmărghita, organizează în localitatea Sânmărghita un concert de colinde.

Evenimentul, care va avea loc duminică, 16 decembrie, cu începere de la ora 16:00, la Căminul Cultural Sânmărghita, comuna Mica, îi va aduce în prim-plan pe elevii Școlii Gimnaziale Sânmărghita, pe elevii Școlii Gimnaziale Nireș, pe Grupul de colindători „Via Nova Domini” Dej, dar și pe cunoscuții artiști Mihai Vălean și Alin Rotar.

Dej24.ro este partener media al acestui eveniment!

Continuă să citești

Social-Cultură

Lansare de carte la Muzeul Municipal Dej. Va fi prezent ÎPS Andrei

Publicat acum

pe

În cadrul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri, joi, 13 decembrie 2018, ora 18, Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului organizează în Sala de Conferință a Muzeului Municipal Dej lansarea volumului „Omilii în timp de război. Biserica Ortodoxă Română în perioada Primei Conflagrații Mondiale”, autor preot drd. Varga Cătălin.

Autorul este preot al Parohiei Jichișul de Jos cu o bogată activitate literară și cultural-științifică, având numeroase cărți publicate și articole în reviste de specialitate naționale și internaționale.

În Primului Război Mondial, ţăranul român a plecat înarmat cu semnul crucii. În raniţa fiecărui soldat se aflau cele necesare pe front dar și Biblia sau Cartea de rugăciuni.

Majoritatea plecau de acasă cu gândul să se jertfească pentru credinţă şi pentru pământul sfânt al țării. Înainte de marile bătălii soldații doreau să se spovedească şi să primimească Sfânta Împărtăşanie, pentru că nu știau cine va scăpa cu viață. De serviciul religios pe front s-au ocupat preoții militari, care de multe ori, erau preoții din sat ai soldaților care i-au urmat pe front.

Volumul propus de pr. drd. Varga Cătălin vine să ne prezinte rolul preoților în război, care i-au încurajat pe soldaţi în acele momente critice, momente de frică, de moarte, suferind de foamete sau de frig. Ajutorul nu a fost numai prin predici ci prin propriile lor fapte grăitoare de credinţă, de multe ori au pus ei înșiși mâna pe armă sau i-au ajutat pe soldați în luptă.

Prezentarea cărții și a autorului beneficiază de personalități marcante ale vieții bisericești și academice: Î.P.S. Andrei Andreicuț, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului; pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca; pr. lect. Univ. dr. Valentin Cosmin Vesa, secretar eparhial Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și conf. univ. dr. Ion Cârja, director al Școlii doctorale privind Studiile de Populație și Istoria Minorităților; moderator prof. Constantin Albinetz, director Muzeul Municipal Dej.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare