Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Topul celor mai bogați clujeni! Trei sunt din Dej și se află în top 10

Publicat acum

pe

Clujenii care au acumulat cele mai mari averi anul trecut sunt Ștefan Vuza, frații Simion și Teofil Mureșan, Horia Ciorcilă, Ioan Tecar și Dorel Goia, conform Top Capital 300 cei mai bogați români, scrie Ziua de Cluj.

Ștefan Vuza a câștigat licitația pentru principalele active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care societatea sa, Chimcomplex Borzești, membră a grupului Serviciile Comerciale Române, trebuie să achite 127 de milioane de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. Acesta visează la crearea Companiei Române de Chimie, care să devină un jucător regional important în această zonă a Europei. Oltchim a trecut de la pierderi anuale la un profit net de 9 milioane de euro în 2016.

Simion și Teofil Mureșan au achiziționat compania Netcity București prin firma lor Direct One și vizează pentru acest an atingerea unei cifre de afaceri de 120 de milioane de euro la nivel de grup. Ei vor aduce din străinătate prima școală privată de meserii din România, prin intermediul unui parteneriat, pentru meseriile de zidar, fierar-betonist, electrician și instalator, după ce deja finanțează un program integral britanic de executive MBA în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din Hull și Banca Transilvania.

Horia Ciorcilă este strategul BT, performera din ultimii ani a pieței românești de profil, care a decis cumpărarea Volksbank România și preluarea casei de investiții Capital Partners, toate reflectate în evoluția indicatorilor financiari ai societății bancare din Cluj și a adus-o între primele din țară în topul național al activelor. În acest an strategia de achiziții a continuat cu preluarea Bancpost. Ciorcilă ocupă funcția de președinte al băncii clujene și deține direct și indirect un pachet semnificativ de acțiuni la BT.

Ioan Tecar va inaugura la începutul anului viitor o stație de prefabricate de beton, vrea să își dezvolte sectorul produselor de igienă și să investească în parcul său privat din municipiul Dej. În ultimii ani grupul de firme MG TEC a devenit cel mai important producător independent de hârtie igienico-sanitară din Europa de Sud-Est. Anul trecut un pachet de acțiuni la societatea Pehart Tec a fost vândut către fondul de investiții Abris Capital Partners. Cifra de afaceri consolidată a MG TEC a ajuns la 29 de milioane de euro.

Dorel Goia a achiziționat prin producătorul Teraplast 60% din acțiunile celui de-al doilea jucător de pe piața de țiglă metalică, Depaco, a preluat integral Politub, companie de pe piața țevilor de apă și gaz, dar și o fabrică de panouri sandwich din Serbia. În 2016 acesta a transferat activitățile logistice ale grupului pe o companie distinctă, Teraplast Logistic. Facilitățile sale de producție sunt localizate în parcul industrial Teraplast, pe o suprafață de 200.000 mp, în extravilanul municipiului Bistrița.

Călin Mitică a investit în hotelul Edelweiss din Poiana Brașov, debutând cu această ocazie în afacerile hoteliere. Operatorul de marfă Transferoviar Group a înregistrat un rulaj de 45 de milioane de euro anul trecut, iar cel de persoane Transferoviar Călători, de 22 de milioane. Acesta deține împreună cu familia sa Remarul 16 Februarie, companie care a încheiat anul 2016 cu afaceri de 7 milioane de euro și controlează ca acționar majoritar societățile Metalurgica Transilvană, Uzina de Vagoane Aiud, Remarul Engineering.

Ștefan Gadola a reluat legăturile cu EnergoBit, producător de echipamente electrice pe care l-a fondat și din care a încasat 20 de milioane de euro în urma vânzării sale către fondul Innova Capital, iar împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare va coordona strategia viitoare a societății. Acesta a investit 10 milioane de euro pe piața de capital și a derulat afaceri imobiliare cu fostul patron al clubului de fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, fapt care i-a adus și neplăcerea de a fi audiat de către procurorii DIICOT.

Adriana și Ștefan Cristea, mamă și fiu, vor dezvolta parcul industrial Arc din Dej prin construirea de locuințe de serviciu, de spații modulare logistice și de facilități de energie regenerabilă pentru a le oferi servicii suplimentare investitorilor și de a păstra forța de muncă, tot mai greu de găsit. Familia Cristea ridică lângă obiectivul industrial și o unitate de producție a prefabricatelor din beton armat și beton precomprimat de care este nevoie în dezvoltările planificate.

Arpad Paszkany a fost plasat sub control judiciar de către procurori într-o anchetă în care este suspectat de însușirea ilegală a unei sume din bugetul CFR Cluj, însă măsura a fost ridicată de instanță o jumătate de an mai târziu. În ciuda informațiilor care îl dădeau drept reîntors în calitatea de proprietar, în 2017 el l-a prezentat pe Marian Băgăcean drept noul finanțator al echipei, declarând că 17 ani de implicare în fotbal i-au ajuns. Acesta a mai derulat afaceri în imobiliare, mass-media, IT&C.

Marius Ștef s-a extins prin firma Agressione pe piețele din Ungaria și Bulgaria, raportând afaceri de 40 de milioane de euro și un profit de 2,3 milioane. Compania dispune de 11 birouri regionale, 60 de autovehicule, precum și de o suprafață de depozitare de 14.000 mp. În 2015 celălalt asociat, Cosmin Pavel, s-a retras din afacere. Ștef este implicat în sectoarele producție, transporturi și acvacultură.

Dintre oamenii de afaceri clujeni mai apar între primii 300 din România Marcel Borodi (Brinel) – IT, familia Căpușan (CH Transbeton Construcții) – imobiliare, Ioan Socea (EnergoBit, Polaris Medical) – energie, sănătate, imobiliare, Peter Pal (EnergoBit, Paprika Radio) – energie, imobiliare, media, Gheorghe Chița (EVW Holding, Logistic E Van Wijk, Europa Expediție, Polimob) – transport, logistică, Sorin Ghițe (Mureș Mall) – imobiliare, Dan Pitic (Napochim) – comerț, producție, imobiliare.

Milionarii Clujului

1. Ștefan Vuza……………..138 mil. euro

2. Frații Mureșan…………..92 mil. euro

3. Horia Ciorcilă……………80 mil. euro

4. Ioan Tecar……………….75 mil. euro

5. Dorel Goia……………….70 mil. euro

6. Călin Mitică………………52 mil. euro

7. Ștefan Gadola.,………….37 mil. euro

8. Familia Cristea…………..35 mil. euro

9. Arpad Paszkany………….33 mil. euro

10. Marius Ștef……………..32 mil. euro

11. Familia Căpușan……….30 mil euro

12. Marcel Borodi…………..29 mil. euro

13. Ioan Socea……………..28 mil. euro

14. Peter Pal…………………27 mil. euro

15. Gheorghe Chița………..26 mil. euro

16. Sorin Ghițe……………..23 mil. euro

17. Dan Pitic…………………23 mil. euro

 

Sursa – ziuadecj.realitatea.net

Social-Cultură

Parohia Rugășești, în straie de sărbătoare! Părintele Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom – FOTO

Publicat acum

pe

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat duminică, 17 iunie, Sfânta Liturghie în parohia Rugășești.

Slujba a fost săvârșită după ce ierarhul a binecuvântat lucrările ce s-au făcut în ultimii ani la lăcaşul de cult. Din soborul de slujitori au facut parte consilierii eparhiali pr. Cristian Baciu și arhid. Claudiu Ioan Grama, protopopul Dejului, pr. Ioan Buftea și alți preoți, fii ai satului sau invitați din localitățile învecinate.

ÎPS Andrei şi-a intitulat cuvântul de învăţătură „Casă în ceruri”, făcând referire la valorile eterne în comparație cu lumea în care trăim, lume în care bunurile materiale primează.

Raspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar la momentul împărtășirii, copiii din localitate, alaturi de interpreți de folclor din zona Dejului, au interpretat pricesne.

Ca o recunoaștere pentru activitatea pastorală şi misionară desfășurată în parohia Rugășești, parohul comunităţii, Pr. Romulus Fabian Seiche a fost hirotesit iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu.

De asemenea, primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, a primit din partea ÎPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului pentru mireni.

Ordinul Sf. Pahomie de la Gledin a fost oferit de către ÎPS Andrei epitropului bisericii, Petru Bujiță, iar diplome de aleasă cinstire au fost oferite consisiului și comitetului parohial, cântăreților bisericești, paraclisierului și celorlalți ctitori.

Continuă să citești

Social-Cultură

Paparudele, sărbătorite azi în Nireș, au adus ploaia în comuna Mica – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Astăzi s-a desfășurat în localitatea Nireș o nouă ediție a sărbătorii tradiționale „Paparudele”, eveniment la care au participat numeroși locuitori ai comunei Mica și nu numai.

Sărbătoarea – organizată în fiecare an de Primăria Comunei Mica, Consiliul Local Mica și Centrul de Informare Turistică Mica – a început imediat după terminarea slujbei de la biserică, la ora 12:30, în centrul localității Nireș.

Conform tradiției, mai mulți tineri mascați încearcă să apere un frunzar de gălețile cu apă aruncate de pe margine de fete și copii. Alaiul umblă prin sat de la o casă la alta, iar paparuda este udată de cei mascați, în „raza lor de acțiune” fiind prinși uneori și spectatorii de pe margine. O capră prezentă și ea pe ulițele satului joacă un dans săltăreț, iar localnicii o răsplătesc cu bani, pe care îi adună chiar de pe jos.

Sărbătoarea are ca scop aducerea ploii, a prosperității și belșugului pe ogoare, roade bogate și ape curate în fântâni. Paparuda este denumirea cea mai răspândită a ritului magic de provocare a ploii, practicat pe timp de secetă.

”Paparudele e de când am fost noi copii. Am 81 de ani și tot așa a fost… Înainte a fost la Ispas, român cu ungur laolaltă. Mai de mult hotarul era plin cu bucate, acum niciun pământ nu mai e lucrat…”, ne-a spus un bărbat din sat.

”Tradiția e din moși-strămoși. E o tradiție frumoasă, mie îmi place. Când am venit prima dată aici și am văzut m-a cam întristat așa un picuț, când am văzut cum îi udă… Am pățit-o și eu! Și pe mine m-a prins, eram îmbrăcată frumos și m-a aruncat în vale, peste pod… În vale m-au aruncat, în apă, îmbrăcată gata… Zice că dacă plouă de Paparude atunci vin, dacă nu plouă de Paparude înseamnă că nu, că se udă ei… Îmi place foarte mult, e mai frumoasă că <<Împănatul boului>>”, ne-a explicat o altă femeie.

”Această tradiție este foarte veche. Eu mă bucur că împreună cu tinerii din sat, inclusiv cu oameni de alte vârste, ducem tradiția mai departe. Este un lucru foarte bun, îmbucurător pentru că nu trebuie să ne uităm tradițiile și locurile unde ne-am născut. După cum vedeți, deja picură…. înseamnă că vom avea roade bune”, a declarat pentru Dej24.ro primarul comunei Mica, Tiberiu Zelencz.

Dacă ți-a plăcut acest MATERIAL VIDEO nu uita să te abonezi la canalul de Youtube Dej24.ro pentru a vedea și alte știri din Dej și împrejurimi!

Continuă să citești

Social-Cultură

Municipiul Dej, capitala dansului sportiv pentru a 11-a oară, grație Cupei Latino Angels – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Municipiul Dej a devenit, pentru a 11-a oară, capitala dansului sportiv pentru o zi. În Sala Sporturilor a avut loc astăzi Cupa Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție.

Peste 200 de perechi de dansatori din țară – care au concurat la 32 de categorii, în funcție de vârstă și nivel de pregătire – au răspuns ”prezent” invitației de a participa la cea de-a XI-a ediție a Cupei Latino Angels, eveniment sportiv devenit deja tradiție. Vals, quickstep, slowfox, tango, chacha, samba, rumba și passo doble – au fost cele opt stiluri de dans (standard și latino-americane) care au făcut spectatorii din Sala Sporturilor să se bucure de un adevărat spectacol de grație și culoare.

Concursul Național de Dans Sportiv s-a întins pe parcursul a 13 ore, iar dansatorii veniți din întreaga țara (cu vârste cuprinsă între 4 și 50 de ani) au dat tot ce au avut mai bun, pe parchet, pentru a se clasa pe podium și pentru a primi cupele, medaliile și diplomele pregătite de organizatori. Dacă până acum sportivii dejeni și-au demonstrat măiestria la alte concursuri naționale și internaționale, de data aceasta ei au evoluat în fața propriilor susținători, iar dejenii au venit în număr mare pentru a-i vedea și încuraja.

Competiția de dans a fost organizată de Clubul de Dans Sportiv Latino Angels, amfitrionul acestui spectacol fiind – de la prima ediție și până acum – profesorul Alexandru Miheștean, ”secondat” de Vlad Pîslariu – campion mondial în anul 2013. Întrecerea din Sala Sporturilor – ajunsă la cea de-a XI-a ediție – s-a desfășurat sub egida Federației Române de Dans Sportiv (F.R.D.S.).

Preşedintele clubului Latino Angels şi organizatorul competiţiei, Alexandru Miheştean s-a declarat mulţumit de buna desfăşurare a concursului și a anunțat deja că se gândește la ediția din 2019. De asemenea, acesta a mulțumit pentru implicare Primăriei Municipiului Dej și Consiliului Local Dej (reprezentante de primarul Morar Costan și consilierul Gheorghe Giurgiu), precum și sponsorilor și tuturor părinților copiilor care fac parte din clubul său.

Nota bene: Pe cât de frumoasă a fost competiția în sine, pe atât de suburban a fost comportamentul unui ”oficial”, care – deranjat că jurnalistul Dej24.ro filmează sportivii, din apropierea sa -, a oprit efectiv una dintre finale și a întrerupt munca talentaților dansatori. Întrebat care este motivul pentru care nu se poate filma din respectiva zonă (deși i s-a menționat că e vorba de un partener media), pe un ton lipsit de bun-simț, oficialul s-a rezumat să spună că ”nu ai voie să filmezi de aici pentru că așa spun eu”, fără să explice care este într-adevăr ”problema” și din ce postură vorbește (cu mențiunea că în jur erau oricum și alți oameni care pozau sau filmau nestingheriți). Ulterior, un arbitru bine-voitor ne-a explicat de unde a venit ”frica” oficialului zelos: ”să nu cumva să fie filmate notele arbitrilor și puse pe internet…” (de parcă din tribune sau orice alt colț al sălii, cu zoom, nu s-ar putea face asta!). Poate că în alte părți se procedează așa, însă ”domnul oficial” (care nu este pentru prima dată la Dej) ar trebui să știe că jurnaliștii imortalizează doar prestațiile sportivilor – aflați, de altfel, în centrul atenției – și nu sunt nicidecum interesați de activitatea celor care notează sportivii…

Revenim cu rezultatele obținute de sportivii dejeni!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare