Conectează-te cu noi

Naţional

Tradiții și obiceiuri de Crăciun. Ce NU e bine să faci pe 27 decembrie

Publicat acum

pe

Crăciunul este sărbătorit timp de 3 zile la rând, astfel că și pe 27 decembrie 2022 este sărbătoare cu cruce roșie. Iată ce nu e bine să faci în a treia zi de Crăciun.

Pe data de 27 decembrie 2022, creștinii ortodocși sărbătoresc a treia zi de Crăciun, dar și pe Sfântul Ștefan. Este o zi foarte importantă pentru toți credincioșii, astfel că se respectă mai multe tradiții, superstiții și obiceiuri.

Iată ce nu ai voie să faci în a treia zi de Crăciun:

Femeile nu au voie să spele rufe, să calce, să coasă sau să facă alte treburi care au legătură cu îngrijirea locuinței.

Nici bărbații nu au voie să muncească în această zi. 

Se spune că toți cei care muncesc în a treia zi de Crăciun vor avea parte de ghinion și vor atrage paguba, astfel că în anul ce vine pot suferi pierderi financiare uriașe.

Există o superstiție care spune că oamenii nu au voie să se certe cu cei din jur în a treia zi de Crăciun.Credincioșii sunt îndemnați să nu se certe în nicio zi, dar cu atât mai mult pe 27 decembrie. Se crede că facă vor spune vorbe urâte în această zi sau se vor certa cu apropiații, atunci întregul an vor avea parte de neînțelegeri în familie. Mai mult decât atât, este o zi a împăcărilor și se spune că cei care îngroapă securea războiului în această zi vor avea o relație frumoasă pe viitor.

În ziua de 27 decembrie, o superstiție veche spune că ar trebui evitate drumețiile montane sau excursiile în diferite zone izolate. 

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește pe Sfântul Ștefan în a treia zi de Crăciun, astfel că pe 27 decembrie 2022 se spune că este bine să fie date de pomană pachete pentru cei adormiți, mai ales dacă aceștia purtau numele marelui sfânt. Tot în această zi se prepară și „Pâinicile lui Ștefan”. Este vorba despre pâinici care au o formă rotundă, sunt făcute din aluat de cozonac și sunt unse cu miere. Acestea se duc la biserică pentru a fi sfințite de preot, iar apoi se dau de pomană. Aceste pâinici simbolizează pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. 

O tradiție veche spune că în a treia zi de Crăciun, credincioșii care au probleme și neînțelegeri în familie ar trebui să aducă în casă icoana Sfântului Ștefan. Se spune că așa vor avea parte de armonie în familie.

Pentru sănătate, dar și pentru a scăpa de probleme, există obiceiul de a dărui pe 27 decembrie icoana Sfântului Ștefan și o candelă. 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER