Conectează-te cu noi

Naţional

Tradiții și obiceiuri în a doua zi de Crăciun. Ce să NU faci azi

Publicat acum

pe

Soborul Maicii Domnul este ceea ce creștinii sărbătoresc în a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie. Creștinii ortodocși care doresc să aibă noroc în anul care vine respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile care se referă la această zi.

Există o serie de tradiții și obiceiuri legate de a doua zi de Crăciun. Potrivit acestora, nașii trebuie să își viziteze finii, pentru a avea parte de noroc în anul 2023.

Tot în această zi, potrivit datinilor, și rudele mai îndepărtate, dar și cele prin alianță, se vor aduna pentru a petrece împreună, momente liniștite și frumoase.

Rudele care nu sunt aproape vor primi mesaje și felicitări de Crăciun. Chiar dacă de cele mai multe ori, cu voia sau fără voia noastră avem tendința să înjurăm, să bârfim sau sau uneltim, în această zi aceste lucruri sunt interzise, dacă nu vrem să avem parte de pierderi.

În această zi nu trebuie să muncești, deoarece, pe parcursul anului următor nu vei mai avea nici o zi liberă pe parcursul întregului an următor. Deoarece din bătrâni se spune că apa va fi folosită pentru vindecarea rănilor, gospodinele trebuie să evite spălatul rufelor. Nu se toarce și nu se coase în casele în care există fete nemăritate, deoarece acestea vor rămâne singure tot restul vieții.

În semn de bucurie și recunoștință față de tinerețe, la sate, pe data de 26 decembrie, fetele și flăcăii joacă. Potrivit spuselor, vor fi aprige și sănătoase, pe tot parcursul anului următor, persoanele care dansează în a doua zi de Crăciun, când se sărbătorește Soborul Maicii Domnului.

Conform tradițiilor și obiceiurilor, în unele zone din ară, pe data de 26 decembrie se merge cu colacii la nași. Există anumite lucruri pe care trebuie să le cuprindă ,,colacul”. Iată care sunt acestea:

  • șapte pâini
  • două sticle cu ţuică
  • trei sticle de vin
  • un cocoş
  • trei pui
  • o coastă de porc
  • şapte cârnați trandafiri
  • alte mărunţişuri.

Odată ajunși la locuința nașilor, finul sărută de trei ori mâna nașei. Pe naș îl îmbrățișează, adresându-i următoarele cuvinte: „De la noi puțin, de la Dumnezeu mult”, scrie playtech.ro.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER