Conectează-te cu noi

Naţional

Transportatorii anunţă că vor relua protestele!

Publicat acum

pe

Tir Tiruri tiristi greva blocaj autostrada

UNTRR, FORT, APTE 2002 şi APULUM au solicitat, marţi, ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie, privind îngheţarea primei de asigurări şi să nu încarce RCA cu cheltuieli administrative de 40%, în caz contrar „vor fi reluate protestele naţionale”, potrivit Mediafax.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM – au solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să nu încarce preţul RCA cu cheltuieli administrative de 40%, în condiţiile în care cadrul legislativ european este mult mai restrictiv cu aceste costuri.

Din informaţiile ultimelor luni, cheltuielile administrative în cazul firmelor de asigurare care vând RCA în România se situează începând de la 17% până la maximum 40%, valoarea înregistrată de un asigurător care plăteşte chirie de 500.000 de euro pe lună unei firme din acelaşi grup. Astfel, acest cost se reflectă direct în preţul asigurărilor RCA plătit atât de transportatorii rutieri, cât şi de orice asigurat RCA, persoană fizică”, anunţă UNTRR pe site-ul propriu.

Pe 15 septembrie, ca urmare a discuţiilor avute de transportatori cu conducerea ASF, s-au stabilit elementele care vor fi luate în considerare la calculul tarifelor de referinţă pentru poliţele RCA. Între acestea se numără frecvenţa şi dauna medie pe categorii de vehicule, pe perioada anterioară conform datelor statistice publicate la nivel de piaţă (raportul Milliman), actualizate la 30 iunie 2016; daunele întâmplate şi neavizate precum si trendul acestora; încărcarea pentru cheltuieli administrative, achiziţie, taxe etc., de maxim 25%; încărcarea pentru aplicarea sistemului bonus/malus şi profit societate de asigurări.

Tariful maxim a fost estimat la aproximativ 7.500 lei/an pentru autoutilitare de peste 16 tone cu o marjă suficient de mare astfel încât acest tarif să asigure chiar profit pentru asiguratori, urmând ca pentru transparenţă şi corectitudinea calculelor, în grupurile de lucru să fie cooptaţi şi reprezentanţi ai patronatelor din transporturi.

Patronatele din transporturile rutiere – UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM – consideră că fără asigurarea informării privind datele statistice actualizate şi transparenţei obligatorii în această situaţie critică de către ASF, vor exista suspiciuni majore privitoare la corectitudinea calculului şi stabilirii tarifelor maximale.

Întrucât ASF nu a respectat condiţiile minime obligatorii de transparenta si corectitudine, nu a cooptat în grupul de lucru reprezentanţii transportatorilor pentru calculul tarifelor maximale ce vor fi aplicate pe perioada de plafonare şi nici nu a publicat valorile şi datele care vor fi luate în calculul tarifelor RCA, solicităm Guvernului României să nu adopte Hotărârea de Guvern privind valorile la care vor fi plafonate tarifele de primă maxime RCA până când ASF nu va asigura aceste condiţii. Dacă ASF nu înţelege să asigure condiţiile minime obligatorii de informare, transparentă şi corectitudine în calculul tarifelor RCA maximale, aplicate pe perioada de plafonare conform OUG 54/2016 atât pentru autovehiculele din transportul comercial cât şi pentru autovehiculele persoanelor fizice, patronatele din transporturile rutiere avertizează că vor relua în cel mai scurt timp protestele la nivel naţional”, mai spune UNTRR.

 

Sursa – Mediafax.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER