Ştiri din zonă
Tren de mare viteză şi autostradă între Cluj, Oradea, Arad şi Timişoara. „Bucureştiul să ne lase în pace”
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișOrașele Cluj, Oradea, Arad și Timișoara şi-au unit forțele în ”Patrulaterala Vestului”, pentru a pune la cale proiecte ce pot obține finanțări europene. Primarii s-au săturat să stea cu mâna întinsă de la București, fără a primi nimic, scrie monitorulcj.ro.
Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, spune că în acest caz nu este vorba despre o regionalizare şi anunţă primele proiecte: tren de mare viteză şi autostradă între cele patru oraşe.
„Este exclus, nu discutăm despre o regionalizare, mai ales acum în Anul Centenarului. Dar, categoric, trebuie să ne mişcăm şi să ne mobilizăm pentru că nu mai putem să stăm după Bucureşti ca să aloce bani după bunul plac şi să încurce mai tare lucrurile. Măcar să ne lase în pace. Să nu ne încurce. Nu este o alianță juridică, dar pentru a obține bani de la București trebuie să fii o regiune puternică, la fel cum este regiunea Bavaria, desigur comparația este deplasată pentru că Bavaria este de zeci de ori mai puternică decât regiunea noastră, dar trebuie să facem pași importanți pentru a putea lua bani direct de la Bruxelles, fără a mai fi necesar să treacă prin filtrul Bucureștiului. Asta ne dorim, să putem accesa fonduri pentru exercițiul 2021 – 2027, pentru că după 2027 este foarte posibil să nu mai fie bani pentru infrastructură, transport etc. Practic regiunea trebuie să participe și să aibă un proiect comun, în ceea ce privește Clujul, Bihorul, Aradul și Timișoara, prin construcția de trenuri de mare viteză, de autostrăzi și de a fi aceste județe interconectate. Acesta este planul și este direcția pe care dorim să mergem. Dacă discutăm de autostrada Cluj – Borș, dacă discutăm de alte drumuri alternative care pot duce până la Timișoara sau pe calea ferată… asta trebuie să facem”, a comentat Tarcea, miercuri, la un post de radio, potrivit sursei citate.
Viceprimarul Clujului spune că România are nevoie de mai mulţi poli de creştere.
„România are nevoie de mai mulţi poli de creştere. Ca să putem fi o țară puternică avem nevoie de cel puţin 4 – 5 poli de creștere, nu numai Bucureștiul și Clujul. Mai pot fi poli de creștere Iașiul, Constanța, Craiova. Este foarte important pentru toţi românii să avem mai mulți poli de creștere. Nu îi oprește nimeni şi pe cei din Oltenia sau Moldova să facă și ei o alianță, este absolut necesar să facă şi ei dacă statul român nu este capabil. Până la urmă regiunile trebuie să facă asta. Eu nu pot să mă interesez de soarta Moldovei. Îmi pare sincer rău. Îmi sunt dragi, sunt români, dar fiecare om care lucrează în administrația publică locală trebuie să se intereseze de regiunea lui”, a mai declarat Tarcea.
El a explicat de unde a apărut această idee de „patrulaterul Vestului”.
„Patrulaterul a pornit în urma unor întâlniri pe care le-am avut cu ceilalți primari și din necesitatea de a atrage cât mai mulți bani europeni, pentru că, uitați, timp de doi ani nu am reușit să atragem 4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Bucureștiului, ca să demarăm studiul de fezabilitate pentru centura metropolitană și acum facem studiul din banii clujenilor. Bine că ne-au dat și această posibilitate, dar suntem primul oraş din România care face pe bani publici locali studiile de fezabilitate, peste tot aceste studii se plătesc din bugetul de stat. Singurul județ din România care are peste 800 de mii de locuitori este Suceava, iar Suceava s-ar putea duce să obțină bani direct de la Bruxelles. Niciun alt județ nu are peste 800 de mii de oameni, dar prin alianță poți accesa diverse fonduri pe diverse axe”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea.
Sursa – Monitorul de Cluj
Citește și:
Zi istorică pentru comuna Mica. S-a dat startul lucrărilor de introducere a rețelei de gaze – VIDEO
Dej | Maraton de colinde, la ”Arta”. Elevii școlilor din oraș și cunoscuți artiști locali, pe scenă
Victor Lazăr (LAPI Dej), pentru al doilea an consecutiv desemnat cel mai bun ANTRENOR la copii și juniori – FOTO/VIDEO