Conectează-te cu noi

Naţional

Trusa medicală auto: ce conţine și ce amendă riști să primești dacă nu o ai

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Deși este ideal să nu ai vreodată nevoie de ele, trusa medicală auto, extinctorul, vesta și triunghiurile reflectorizante trebuie să existe în portbagajul mașinii tale, indiferent dacă alegi să mergi cu ea câțiva kilometri până la locul de muncă sau pleci într-o destinație aflată la 300 de km distanță.

Avându-le la îndemână, nu doar că îți pot salva viața, dar scapi și de o posibilă amendă. Conform legii, fiecare mașină trebuie echipată cu trusă de prim ajutor, omologată RAR. Aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții, despre care discutăm pe larg în acest articol.

Ce trebuie să conțină trusa medicală auto

Conform Articolului 8 din Codul Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală. Ce trebuie să conțină aceasta aflăm din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007, unde sunt specificate condițiile care trebuie îndeplinite, astfel încât să nu te trezești cu vreo amendă aplicată în urma unei percheziții de rutină a poliției rutiere.

Astfel, prima condiție menționată în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007 ține strict de ambalajul trusei sanitare auto. Pentru a nu avea probleme, verifică dacă ambalajul trusei tale respectă următoarele criterii:

 • asigură o etanșeitate corespunzătoare și are un sistem de închidere ferm, astfel încât conținutul trusei nu poate fi deteriorat de umezeală, carburanți, praf și uleiuri;
 • este dimensionat corespunzător, în vederea depozitării și asigurării integrității componentelor din continutul trusei sanitare auto;
 • eticheta trusei sanitare auto trebuie să conțină denumirea produsului, numele și adresa producătorului, plus denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață, după caz;
 • dispozitivele medicale din componența trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească cerințele aplicabile din Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Tot în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007 găsim și lista cu minimul de obiecte obligatorii pe care orice trusă medicală auto trebuie să le conțină. Astfel, pentru a evita amenzile, asigură-te că ai la tine următoarele materiale și că ele respectă dimensiunile, caracteristicile și cantitățile cerute prin lege:

 • Un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valva unidirecțională sau filtru;
 • O rolă leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
 • O foarfecă având ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
 • Minimum patru bucăţi de pansament rapid (plasture) de cel puțin 6 cm x 10 cm;
 • Minimum cinci pachete a câte 25 de bucăţi de comprese de tifon sterile (10 cm x 8 cm);
 • Faşă tifon, minimum două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m şi 10 cm x 4 m;
 • Două bucăți de bandaj triunghiular nedeformabil cu două laturi de minim 80 cm;
 • Minimum patru bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
 • O fașă elastică de 5 cm x 4 m;
 • Două perechi de mănuși de unică folosință (pot fi confecționate din latex sau polietilenă);
 • Minimum șase ace de siguranță de cel puțin 4 cm;
 • Cel puțin o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m;
 • Broșura de instrucțiuni de prim ajutor, redactată conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizată de Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății Publice;
 • Lista cu conținutul trusei.

Ce amendă riști să primești dacă nu ai trusa medicală auto

Desigur că nu este suficient ca trusa medicală auto să aibă toate materialele menționate mai sus, acestea trebuie să nu fie deteriorate, ci funcționale. În plus, trebuie să verifici dacă extinctorul, dar și trusa sunt încă în termen de valabilitate, altfel, la un control rutier riști să primești o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei și câteva puncte de penalizare. Aceste amenzi sunt încadrate în clasa a II-a de sancțiuni cu patru sau cinci puncte de amendă și trei puncte de penalizare. Acumularea de 15 puncte duce la suspendarea permisului auto.

Cât costă o trusă medicală auto

Preţul unei truse medicale obligatorii auto poate începe de la aproximativ 30 de lei. Întregul pachet (care conține: stingatorul reîncărcabil omologat, trusa medicală omologată, o vestă și două triunghiuri reflectorizante) poate ajunge la un preţ de 60-100 de lei.

Naţional

Poliția, mesaj de Florii: Cimitirele, bisericile și parcurile sunt închise. Nu ieșiți în pădure la grătar

Publicat acum

pe

loading...

Poliția transmite un mesaj-avertisment cu ocazia sărbătorii de Florii, respectiv Paște pentru catolici, în care atenționează că cimitirele și bisericile sunt închise, astfel că oamenii vor trebui să se roage de acasă.

„STIMAȚI CETĂȚENI

trecem cu toții printr-o încercare, din care putem ieși cu bine doar dacă respectăm regulile și vom acționa împreună. Pentru credincioșii ortodocși urmează Floriile, iar pentru cei catolici sau din alte culte, Paștele. Pentru a va proteja pe dumneavoastră, pentru a vă proteja familia, respectați Ordonanțele Militare și ATENȚIE

Păstrați distanțarea socială și evitați aglomerațiile. Nu transformați febra cumpărăturilor în alt fel de febră. Respectați indicațiile din magazine și păstrați distanța. Respectați orarul de deplasare și aveți grijă de sănătatea dumneavoastră,

– Anul acesta renunțați să aprindeți lumânări la cimitir, pentru cei dragi trecuți în neființă. Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului de 8 persoane. Nerespectarea Ordonanțelor Militare se sancționează cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei,

Bisericile vor transmite oficierea slujbelor prin intermediul mass-media, dar și on line. Rămâneți în casă și păstrați distanțarea socială. Echipajele de poliție, jandarmerie și poliție locală se vor afla în proximitatea lăcașelor de cult. Respectați Ordonanțele Militare pentru a vă putea bucura sănătoși de miracolul Învierii,

– Cu toate ca vremea se arată prietenoasă, de data aceasta grătarul îl facem acasă. Vă informăm că accesul este restricționat în pădurea Băneasa, dar și în alte zone cunoscute ca atractive pentru ieșirea la iarbă verde. Echipajele Brigăzii Rutiere, de ordine publică și Jandarmeria călare vor supraveghea toate aceste zone, unde tradițional se încing grătarele. Parcurile sunt și rămân închise.

Pentru sănătatea tuturor, respectați Ordonanțele Militare. Sancțiunile pentru nerespectarea Ordonanțelor sunt de la 2.000 la 10.000 de lei. Cei peste 1.800 de polițiști, alături de care vor acționa jandarmi, polițiști locali și militari sunt în stradă, zilnic, pentru siguranța dumneavoastră! Respectați Ordonanțele Militare!”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Continuă să citești

Naţional

ANALIZA cazurilor de COVID-19, în perioada 26 februarie-5 aprilie. STATISTICILE autorităților

Publicat acum

pe

loading...

În perioada 26 februarie – 5 aprilie 2020, în România, au fost confirmate 4.051 cazuri de infecție cu coronavirus Covid 19, din care 181 decese.

Primul caz de infecție confirmat a fost înregistrat în data de 26 februarie 2020, iar în următoarele două săptămâni s-a menținut caracterul sporadic al bolii, fiind confirmate câte 1-2 cazuri zilnic. Din 10 martie numărul zilnic de cazuri confirmate urmează un trend ascendent, cu o medie de 55 de cazuri/zi în săptămâna 16-22 martie, 200 cazuri/zi în săptămâna 23-29 martie, ajungând la o medie de 300 cazuri/zi în ultima săptămână.

Incidența aparentă la 100.000 locuitori în ultimele 14 zile (perioada 23 martie – 5 aprilie)

 • Rata incidenței aparente la nivel național este de 18.24 cazuri la 100.000 de locuitori
 • Cea mai ridicată incidență aparentă se înregistrează în județul Suceava.

Distribuția cazurilor pe grupe de vârstă și sex

 • În totalul cazurilor raportate se observă o ușoară predominantă a genului feminin (56% din total cazuri, raport M/F este de 0.77).
 • Cazurile confirmate sunt concentrate la vârstele adulte, 78% din cazuri fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 ani.
 • Au fost înregistrate 127 cazuri la grupa de vârstă peste 80 de ani.
 • Distribuția pe vârste este comparabilă pe genuri (p=0,078, test Mann Whitney U).
 • Vârsta medie este de 47.6 ani, iar vârsta mediană de 47 ani, din nou, fără diferențe semnificative pe genuri.

Decese

 • Până la data de 5 aprilie s-au înregistrat 181 de decese.
 • Vârsta medie a cazurilor decedate a fost de 66.6 ani (vârsta mediană 69 ani).
 • Vârsta medie a deceselor este semnificativ mai mare decât vârsta media a cazurilor. Toate cazurile soldate cu deces aveau boli cronice asociate.
 • Cea mai tânără persoană decedată a avut 27 ani și cea mai vârstnică 94 ani.
 • S-a evidențiat o predominență a deceselor în rândul bărbaților. Astfel:
 • Din totalul celor decedați, 63.5% au fost bărbați, iar raportul M/F în rândul celor decedați a fost de 1.74.
 • Fatalitatea aparentă (procentul celor decedați în rîndul celor bolnavi) a fost semnificativ mai ridicata la bărbați.
 • Fatalitatea aparentă pe grupe de vârstă (procentul celor decedați în rîndul celor bolnavi) crește exponențial la grupele de vârstă înaintate, fără diferențe după 70 de ani.

Clasificare cazuri

 • 41.1% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate ca urmare a contactului apropiat cu persoane infectate sosite în România sau cu contacții acestora.
 • Din totalul de 4.051 de cazuri confirmate în această perioadă, 471 au fost înregistrate la persoane care au revenit în România din străinătate, ponderea cazurilor de import pentru întreaga perioadă analizată fiind de 11.6%. Ponderea cazurilor de import este în scădere în fiecare săptămână.
 • Cea mai frecventă țară de import a cazurilor rămâne Italia, urmată de Spania, Marea Britanie, Franța și Germania.

Personal sanitar

 • 16.3% din totalul cazurilor confirmate au fost înregistrate în rândul personalului sanitar.

Indice de pozitivitate al probelor

 • În ultimele 14 zile, media probelor pozitive pentru SARS-COV-2 a fost de 13%.

Observații

 • Ponderea cazurilor de import este în continuă scădere.
 • Ponderea cazurilor fără link epidemiologic identificat este crescută în județele în care s-au înregistrat mai multe cazuri în ultima săptămână (Suceava, București, Timiș și Neamț)
 • Ponderea scăzută de probe pozitive arată că situația infecțiilor este în faza de transmitere locală și încă nu există o situație epidemică extinsă.
 • Fatalitatea ridicată în cadrul persoanelor în vârstă de peste 70 de ani cu boli cronice asociate este comparabilă cu cea înregistrată în celelate țări afectate. Decesele din aceste grupe de vârstă au fost înregistrate la persoane spitalizate, sau aflate în centre de îngrijire sau dializă, ceea ce impune suplimentarea măsurilor de prevenire a infecției în aceste instituții.
 • Detectarea de cazuri în toate grupele de vârstă, asociate cu transmiterea locală, impun pentru următoarea perioadă menținerea și respectarea la nivel individual a măsurilor de distanțare socială pentru prevenirea răspândirii bolii.Share on   

Continuă să citești

Naţional

METEO | Ziua soare, noaptea nori şi ploi. Cum va fi vremea de Florii

Publicat acum

pe

loading...

Meteorologii au anunțat cum va fi vremea zilele acestea, inclusiv de Florii.

Urmează o noapte cu vânt mai puternic în sud şi sud-est şi cu minime cuprinse între -5 grade în estul Transilvaniei şi 9…10 grade în regiunile sudice şi sud-estice. Spre dimineaţă o să fie brumă în depresiunile intramontane şi pe arii mai restrânse în Transilvania, Maramureş, nordul şi centrul Moldovei.

Mâine nu o să fie la fel de cald ca astăzi, aşa că o să-ţi fie mai uşor să stai în casă. Norii se înmulţesc la munte, dar doar prin Carpaţii Meridionali e posibil să plouă slab. Maximele pornesc de la 14 grade şi se opresc la 21 de grade. Pe arii restrânse în nord şi în centru, precum şi în zonele depresionare se va forma brumă.

De Florii temperaturile cresc uşor şi vor fi între 15 şi 22 de grade. Norii apar spre seară în regiunile vestice, dar condiţiile de ploaie vor fi reduse. Vântul o să prindă putere prin regiunile estice, sud-estice şi în zona montană înaltă. În depresiuni va fi brumă. iar în sud-est, condiţii de ceaţă.

Săptămâna începe cu vreme caldă, dar şi cu nori. Cerul se va înnora treptat începând din nord-vest. Noaptea, în regiunile nord-vestice, vestice şi nordice, vor fi averse însoţite de descărcări electrice. În nordul Carpaţilor Orientali, la altitudini mari, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul rămâne puternic pe crestele montane, dar şi prin estul, sud-estul şi în vestul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 10…11 grade pe litoral şi 24 de grade în Câmpia de Vest.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare