Conectează-te cu noi

Naţional

Trusa medicală auto: ce conţine și ce amendă riști să primești dacă nu o ai

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Deși este ideal să nu ai vreodată nevoie de ele, trusa medicală auto, extinctorul, vesta și triunghiurile reflectorizante trebuie să existe în portbagajul mașinii tale, indiferent dacă alegi să mergi cu ea câțiva kilometri până la locul de muncă sau pleci într-o destinație aflată la 300 de km distanță.

Avându-le la îndemână, nu doar că îți pot salva viața, dar scapi și de o posibilă amendă. Conform legii, fiecare mașină trebuie echipată cu trusă de prim ajutor, omologată RAR. Aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții, despre care discutăm pe larg în acest articol.

Ce trebuie să conțină trusa medicală auto

Conform Articolului 8 din Codul Rutier, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusă medicală. Ce trebuie să conțină aceasta aflăm din Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007, unde sunt specificate condițiile care trebuie îndeplinite, astfel încât să nu te trezești cu vreo amendă aplicată în urma unei percheziții de rutină a poliției rutiere.

Astfel, prima condiție menționată în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007 ține strict de ambalajul trusei sanitare auto. Pentru a nu avea probleme, verifică dacă ambalajul trusei tale respectă următoarele criterii:

 • asigură o etanșeitate corespunzătoare și are un sistem de închidere ferm, astfel încât conținutul trusei nu poate fi deteriorat de umezeală, carburanți, praf și uleiuri;
 • este dimensionat corespunzător, în vederea depozitării și asigurării integrității componentelor din continutul trusei sanitare auto;
 • eticheta trusei sanitare auto trebuie să conțină denumirea produsului, numele și adresa producătorului, plus denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață, după caz;
 • dispozitivele medicale din componența trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească cerințele aplicabile din Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Tot în Ordinul Ministrului Sănătății nr. 987/2007 găsim și lista cu minimul de obiecte obligatorii pe care orice trusă medicală auto trebuie să le conțină. Astfel, pentru a evita amenzile, asigură-te că ai la tine următoarele materiale și că ele respectă dimensiunile, caracteristicile și cantitățile cerute prin lege:

 • Un dispozitiv intermediar pentru respirație gură la gură cu valva unidirecțională sau filtru;
 • O rolă leucoplast de minimum 2,5 m x 2,5 cm;
 • O foarfecă având ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2 mm;
 • Minimum patru bucăţi de pansament rapid (plasture) de cel puțin 6 cm x 10 cm;
 • Minimum cinci pachete a câte 25 de bucăţi de comprese de tifon sterile (10 cm x 8 cm);
 • Faşă tifon, minimum două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m şi 10 cm x 4 m;
 • Două bucăți de bandaj triunghiular nedeformabil cu două laturi de minim 80 cm;
 • Minimum patru bucăți de pansament steril absorbant de dimensiuni diferite;
 • O fașă elastică de 5 cm x 4 m;
 • Două perechi de mănuși de unică folosință (pot fi confecționate din latex sau polietilenă);
 • Minimum șase ace de siguranță de cel puțin 4 cm;
 • Cel puțin o folie de supraviețuire izotermă cu dimensiunile de 2,10 m x 1,60 m;
 • Broșura de instrucțiuni de prim ajutor, redactată conform standardelor europene referitoare la primul ajutor necalificat, autorizată de Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății Publice;
 • Lista cu conținutul trusei.

Ce amendă riști să primești dacă nu ai trusa medicală auto

Desigur că nu este suficient ca trusa medicală auto să aibă toate materialele menționate mai sus, acestea trebuie să nu fie deteriorate, ci funcționale. În plus, trebuie să verifici dacă extinctorul, dar și trusa sunt încă în termen de valabilitate, altfel, la un control rutier riști să primești o amendă cuprinsă între 580 și 725 de lei și câteva puncte de penalizare. Aceste amenzi sunt încadrate în clasa a II-a de sancțiuni cu patru sau cinci puncte de amendă și trei puncte de penalizare. Acumularea de 15 puncte duce la suspendarea permisului auto.

Cât costă o trusă medicală auto

Preţul unei truse medicale obligatorii auto poate începe de la aproximativ 30 de lei. Întregul pachet (care conține: stingatorul reîncărcabil omologat, trusa medicală omologată, o vestă și două triunghiuri reflectorizante) poate ajunge la un preţ de 60-100 de lei.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER