Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Turnul de apă din Dej-Triaj, DEMOLAT. Va fi ridicată o biserică. Subiectul a stârnit discuții – VIDEO

Publicat acum

pe

Turnul de apă din Dej-Triaj, vechi de 65 de ani, a fost demolat astăzi în doar câteva secunde. În locul său se va ridica o biserică ortodoxă.

Construit în anul 1954 pentru a deservi Depozitul de Locomotive Dej (conform Monografiei Depoului Dej-Triaj), turnul de apă de pe Aleea Ceferiștilor a trecut din posesia CFR Marfă în patrimoniul municipalității, ca urmare a demersurilor făcute de Primăria Municipiului Dej.

Astăzi, în jurul orei 14:20, în doar câteva secunde, o firmă din Gherla a pus la pământ construcția înaltă de 38 de metri. Terenul va fi în scurt timp eliberat, iar acolo se va ridica o biserică ortodoxă care va deservi locuitorii din zonă. Decizia a fost luată în urmă cu doi ani.

Pe 31 ianuarie 2017, consilierii locali din Dej au aprobat un proiect de hotărâre prin care au aprobat ”dreptul de folosință gratuită, pe o perioadă de 99 ani, asupra terenului în suprafață de 2.505 m.p., înscris în C.F. Nr, 56868, în vederea edificării unei biserici ortodoxe, Parohiei <<Sfântul Mucenic Mina>>, din cartierul Dej-Triaj”.

Reporterii Dej24.ro au fost prezenți la acea ședință și au scris că, deși proiectul de hotărâre a trecut, mai mulți consilieri locali s-au declarat nemulțumiți. Motivul? Biserica ar urma să fie edificată în zona singurului loc de joacă pentru copii. Marius Butuza a fost primul ales care a luat cuvântul și a adus în discuție numeroasele probleme din Dej-Triaj, arătând că există alte situații mult mai grave în zona respectivă, ”cartierul având alte priorități, nu neapărat construirea unei biserici”.

Nicolar Lazăr a amintit de numeroasele cabluri și conducte aflate sub locul în care ar urma să fie ridicată biserica, atrăgând atenția că ar putea fi dificilă construirea lăcașului de cult, în timp ce Aurelian Mureșan a solicitat demararea investițiilor promise în zonă.

La ședința din ianuarie 2017 a fost prezent și un reprezentant al comunității din Dej-Triaj. ”Ce-o să facem cu copiii? Îi scoatem la plimbare în stația de autobuz? Alt loc în Triajul ăsta nu se găsește numai chiar în punctul ăla?”, a spus un bărbat care a luat cuvântul.

În replică, primarul Morar Costan a explicat că a discutat la nivel de Mitropolie găsirea unei alte locații, însă nu a reușit, aceasta fiind soluția finală. Edilul a mai declarat atunci că locul de joacă pentru copilași va fi relocat înainte de edificarea noii biserici (situație despre care a fost întrebat de consilierul Simion Buburuz) și că va fi construit un alt spațiu de joacă pentru rromii din zonă.

Proiectul a trecut în cele din urmă, cu majoritate, singurii care au optat pentru ”abținere” fiind Marius Butuza și Traian Mureșan.

Vezi mai jos ce discuții s-au iscat la ședința din 31 ianuarie 2017 privind ridicarea bisericii din Dej-Triaj.

Citește și:

E OFICIAL! În Dej va fi construită o nouă biserică. Proiectul a stârnit discuții – VIDEO

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej în perioada 23 – 25 aprilie

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada 23 – 25 aprilie 2019.

MARȚI – 23 aprilie 2019

  • ORA 12:00 – THE JUNGLE BOOK („CARTEA JUNGLEIE” DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, 102 MIN)
  • ORA 16:00 – EVERYTHING, EVERYTHING („ABSOLUT TOT” DRAMA /ROMANCE, A.P.-12. ANI., 92 MIN.)

MIERCURI – 24 aprilie 2019

  • ORA 12:00 – BALLERINA („BALERINA” DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, 85 MIN)
  • ORA 16:00 – ANGELIQUE („MARCHIZA ÎNGERILOR” ADVENTURE/HISTORY, A.P.- 12 ANI , 108 MIN.)

JOI – 25 aprilie 2019

  • ORA 12:00 – THE GOOD DINOSAUR („BUNUL DINOZAUR” DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, 90 MIN)
  • ORA 16:00 – ALFIE („ALFIE”, COMEDY/DRAMA, A.G., 106 MIN)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

Social-Cultură

Edilul municipiului Dej urează „La mulți ani” militarilor dejeni, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Astăzi, 23 aprilie, în calendarul creștin ortodox, se prăznuiește Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință, dar și Ziua Forțelor terestre. Primarul municipiului Dej, Morar Costan transmite prin intermediul Dej24.ro un mesaj cu ocazia acestei sărbători.

„La fel ca în fiecare an în data de 23 aprilie, astăzi, sărbătorim Ziua Forțelor Terestre, al căror patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Purtătorul de Biruință.

La împlinirea a 160 de ani în slujba țării se cuvine să cinstim memoria militarilor din această structură, amintindu- ne de eroismul cu care au luptat pentru apărarea ființei naționale și totodată să le transmitem aprecierea, tuturor militarilor din Garnizoana Dej, care au slujit și slujesc cu demnitate țara.

Dejul se mândrește cu militari care și-au demonstrat profesionalismul în toate misiunile la care au participat pe plan național și internațional.

Pentru întreaga lor activitate, pentru patriotismul și dăruirea dovedite, pentru modul în care reprezintă țara, municipiul Dej și pentru implicarea în evenimentele marcante ale comunității noastre, cu ocazia Zilei Forțelor Terestre, le transmit cu profund respect, militarilor din Garnizoana Dej și familiilor lor, La mulți ani, sincere felicitări, calde urări de sănătate și succes în tot ceea ce și-au propus”, a transmis Morar Costan, primarul municipiului Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Sărbătoarea Floriilor, marcată la Dej printr-un concert de pricesne – FOTO

Publicat acum

pe

Biserica Ortodoxă Dej III cu hramul ”Sfânta Treime” a găzduit duminică seara un concert de pricesne prin care s-a marcat Sărbătoarea Floriilor.

Evenimentul de suflet, organizat de Primăria Municipiului Dej și Protopopiatul Ortodox Dej, a debutat la ora 18 în prezența a sute de credincioși, în biserica de pe Dealul Florilor, lăcaș de cult pastorit de preotul paroh Teodor Mureșan și preotul Ioan Câmpean.

După cuvântul de deschidere rostit de preotul protopop Ioan Buftea, în cadrul concertului aflat la cea de-a IV-a ediție au interpretat pricesne Corul Bisericii Ortodoxe Dej III (dirijor prof. Zenu Zanc), Corala „Armonia” a Centrului Cultural „Arta” (dirijor Doina Sima Minea) și soliștii Adriana Berințan, Sorana Gălan, Zina Doboş, Iulia Iosip, Vlad Coste, Cristina Beldean Moşuţan, Mădălina Mârza, Felix Gălan, Ioana Breda Morar și Ioan Dordoi.

În programul prin care s-a dorit marcarea Sărbătorii Floriilor a fost inclus și un recital de poezie creștină susținut de Mariana Reman.

Continuă să citești

RECLAMĂ

PUBLICITATE

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare