Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Turnul de apă din Dej-Triaj, DEMOLAT. Va fi ridicată o biserică. Subiectul a stârnit discuții – VIDEO

Publicat acum

pe

Turnul de apă din Dej-Triaj, vechi de 65 de ani, a fost demolat astăzi în doar câteva secunde. În locul său se va ridica o biserică ortodoxă.

Construit în anul 1954 pentru a deservi Depozitul de Locomotive Dej (conform Monografiei Depoului Dej-Triaj), turnul de apă de pe Aleea Ceferiștilor a trecut din posesia CFR Marfă în patrimoniul municipalității, ca urmare a demersurilor făcute de Primăria Municipiului Dej.

Astăzi, în jurul orei 14:20, în doar câteva secunde, o firmă din Gherla a pus la pământ construcția înaltă de 38 de metri. Terenul va fi în scurt timp eliberat, iar acolo se va ridica o biserică ortodoxă care va deservi locuitorii din zonă. Decizia a fost luată în urmă cu doi ani.

Pe 31 ianuarie 2017, consilierii locali din Dej au aprobat un proiect de hotărâre prin care au aprobat ”dreptul de folosință gratuită, pe o perioadă de 99 ani, asupra terenului în suprafață de 2.505 m.p., înscris în C.F. Nr, 56868, în vederea edificării unei biserici ortodoxe, Parohiei <<Sfântul Mucenic Mina>>, din cartierul Dej-Triaj”.

Reporterii Dej24.ro au fost prezenți la acea ședință și au scris că, deși proiectul de hotărâre a trecut, mai mulți consilieri locali s-au declarat nemulțumiți. Motivul? Biserica ar urma să fie edificată în zona singurului loc de joacă pentru copii. Marius Butuza a fost primul ales care a luat cuvântul și a adus în discuție numeroasele probleme din Dej-Triaj, arătând că există alte situații mult mai grave în zona respectivă, ”cartierul având alte priorități, nu neapărat construirea unei biserici”.

Nicolar Lazăr a amintit de numeroasele cabluri și conducte aflate sub locul în care ar urma să fie ridicată biserica, atrăgând atenția că ar putea fi dificilă construirea lăcașului de cult, în timp ce Aurelian Mureșan a solicitat demararea investițiilor promise în zonă.

La ședința din ianuarie 2017 a fost prezent și un reprezentant al comunității din Dej-Triaj. ”Ce-o să facem cu copiii? Îi scoatem la plimbare în stația de autobuz? Alt loc în Triajul ăsta nu se găsește numai chiar în punctul ăla?”, a spus un bărbat care a luat cuvântul.

În replică, primarul Morar Costan a explicat că a discutat la nivel de Mitropolie găsirea unei alte locații, însă nu a reușit, aceasta fiind soluția finală. Edilul a mai declarat atunci că locul de joacă pentru copilași va fi relocat înainte de edificarea noii biserici (situație despre care a fost întrebat de consilierul Simion Buburuz) și că va fi construit un alt spațiu de joacă pentru rromii din zonă.

Proiectul a trecut în cele din urmă, cu majoritate, singurii care au optat pentru ”abținere” fiind Marius Butuza și Traian Mureșan.

Vezi mai jos ce discuții s-au iscat la ședința din 31 ianuarie 2017 privind ridicarea bisericii din Dej-Triaj.

Citește și:

E OFICIAL! În Dej va fi construită o nouă biserică. Proiectul a stârnit discuții – VIDEO

Social-Cultură

UPDATE – Doi bucătari din Dej au reprezentat România la Global Chefs Challenge (Italia) și au obținut locul II!

Publicat acum

pe

Reprezentantul României în competiția internațională Global Chefs Challenge, Semifinale Europa, desfășurată anul acesta la Rimini – Italia, a fost Emanuel Mocan, asistat de Alin Vădean, ambii originari din Dej, membri ai Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT).

ACTUALIZARE:

Echipa României, formată din dejenii Emanuel Mocan și Alin Vădean, au reușit să se claseze pe locul II și să obțină medaliile de argint, alături de reprezentantele Maltei și Letoniei, la competiția internațională Global Chefs Challenge desfășurată în acest an la Rimini, Italia.

Clasament:

  • Locul 1 si medalie de aur – Slovenia, Belgia si Tara Galilor
  • Locul 2 si medalie de argint – Romania, Malta si Letonia
  • Locul 3 si medalie de bronz – Macedonia si Spania
  • Diploma de participare – Portugalia.

Emanuel Mocan, deja un obișnuit al competițiilor internaționale, câștigătorul competiției Arena Bucătarilor ediția 2017, a reprezentat în anul 2018 România la concursul culinar internațional Les Chefs en Or, desfășurat la Paris, în zilele de 11 și 12 noiembrie, unde s-a clasat pe locul trei, dupa ce în anul 2014 câștigase același trofeu la Juniori la vârsta de 18 ani.

La categoria Global Chefs Challenge, au concurat cei mai buni bucătari din întreaga lume, în vârstă de peste 26 de ani, pentru a-și arăta abilitățile în bucătărie și adaptabilitatea lor la stresul competițional.

Continuă să citești

Social-Cultură

Locuitorii municipiului Dej, invitați să pedaleze pentru dotarea Secției de Nou-Nascuți a Spitalului Municipal Dej!

Publicat acum

pe

Sâmbătă, 23 februarie, începând cu ora 16:00, locuitorii municipiului Dej sunt invitați să pedaleze pentru o cauză nobilă.

Asociația Club Sportiv „Dejul Pedalează”, împreună cu Asociația pentru Educație și Caritate, inițiatorii proiectului „Părinți Salvatori”, organizează un marș pe bicicletă cu caracter umanitar, care are ca scop dotarea secției de Nou-Născuți a Spitalului Municipal Dej. De asemenea, participanții, dar și spectatorii, vor putea dona la urnele special amenajate în acest sens.

Traseul concret este: Pţa. Bobâlna -> str. 1Mai -> str. Avram Iancu -> str. Ecaterina Teodoroiu -> str. Dogrogeanu Gherea, până în sensul giratoriu şi retur pe str. Dobrogeanu Gherea -> str. Ecaterina Teodoroiu – str. Avram Iancu -> str. Regina Maria -> str. 1 Mai -> sens giratoriu Spital -> str. Mărăşeşti -> str. Gheroghe Şincai -> fântâna arteziană -> Pţa. Bobâlna.

Cu ocazia acestui eveniment dorim ca și noi, comunitatea de bicicliști să aducem aportul nostru în această cauză! Totodată dorim să amintim autorităţilor locale, publicului larg şi presei, că este nevoie acută de promovare a utilizării bicicletei ca alternativă la transportul automobilistic. Bicicleta este o soluţie în deplasarea urbană zilnică alături de transportul în comun! Dorim ca tot mai mulți dejeni să folosească bicicleta pentru a se deplasa la locul de muncă, să facă ieșiri în natură, toate acestea când permite vremea, pentru că nu avem infrastructura și cultura velo suficient de dezvoltate încat să pedalăm pe ploaie, prin vânt și zăpadă ca în alte țări occidentale! Dorim să avem un oraș mai puțin aglomerat de mașini, mai prietenos cu pietonii și bicicliștii”, precizează organizatorii.

Continuă să citești

Social-Cultură

COD GALBEN de CEAȚĂ pentru municipiul Dej și mai multe localități din apropiere!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Meteorologii au emis marți dimineața o avertizare nowcasting COD GALBEN de ceaţă, valabilă în orele următoare pentru municipiul Dej și pentru mai multe localități din apropiere.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 12:00, în mai multe zone din judeţele Cluj, Sălaj şi Maramureș ceaţa va determina scăderea vizibilităţii, local sub 200 de metri şi, izolat, sub 50 de metri.

În județul Cluj, sunt vizate localitățile: Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Turda, Câmpia Turzii, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Săvădisla, Cășeiu, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Feleacu, Jucu, Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mociu, Mintiu Gherlii, Sic, Chinteni, Chiuiești, Gârbău, Călărași, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Câțcău, Vad, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Jichișu de Jos și Ploscoș.

Județul Sălaj, localitățile: Zalău, Jibou, Bălan, Surduc, Hida, Creaca, Almașu, Românași, Năpradea, Buciumi, Gârbou, Gâlgău, Ileanda, Letca, Cuzăplac, Băbeni, Sânmihaiu Almașului, Cristolț, Fildu de Jos, Șimișna, Dragu, Poiana Blenchii, Zalha, Agrij, Zimbor, Rus, Lozna și Treznea.

Județul Maramureş, localitățile: Târgu Lăpuș, Șomcuta Mare, Mireșu Mare, Valea Chioarului, Coroieni, Vima Mică și Boiu Mare.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează ANM.

În caz de vizibilitate redusă, polițiștii recomandă conducătorilor auto să ruleze cu viteză redusă, să nu se angajeze în depăşiri riscante şi să folosească luminile de întâlnire, iar dacă vizibilitatea scade semnificativ şi pe cele de ceaţă.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare