Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

UDMR Cluj solicită explicații jandarmilor pentru acțiunea de îndepărtare a steagurilor Transilvaniei. La Dej totul a fost pașnic

Publicat acum

pe

În timp ce la evenimentul organizației locale a UDMR Dej, dedicat sărbătoririi zilei de 15 martie și la marșul comemorativ, au fost purtate steaguri românești, maghiare și UE, la Cluj, folosirea steagului Transilvaniei este în continuare considerat neconstituțional de către Jandarmerie. Acest fapt a fost comunicat, în mod explicit, organizatorilor de către angajații Jandarmeriei.

Este de neînțeles cum, prin invocarea prevederilor Constituției, se interzice afișarea drapelului Transilvaniei, întrucât stema regiunii care figurează pe steag este o parte din stema oficială a României. Jandarmeria a adus mai întâi în atenția noastră faptul că persoanele care sosesc la ceremonie având asupra lor steagul Transilvaniei vor fi oprite, după care au solicitat organizatorilor să îi și informeze cu privire la această intenție pe cei care aveau asupra lor aceste drapele. Noi am acționat în consecință, fiind îndrumați în acest sens de către Jandarmerie”, a declarat Csoma Botond, președintele organizației județene a UDMR Cluj.

Relatările Jandarmeriei, potrivit cărora steagul Transilvaniei a trebuit îndepărtat la cererea organizatorilor, sunt afirmații fățarnice și neadevărate.

Din partea Jandarmeriei nu am cerut aprobare nici pentru folosirea steagurilor, nici pentru îndepărtarea acestora. Solicitarea noastră către autorități a vizat strict — așa cum și legea prevede — informări cu privire la data și locul desfășurării evenimentului, respectiv traseul marșului comemorativ. Procedăm la fel de fiecare dată când ne pregătim de organizarea unui eveniment în spațiu public. Tocmai din acest motiv am solicitat, chiar și în cadrul discursului meu, explicații din partea autorităților, deoarece consider că măsurile întreprinse au fost ilegale”, a adăugat președintele UDMR Cluj.

Csoma Botond a mai precizat faptul că Organizația Județeană a UDMR va acorda asistență juridică persoanelor care au fost amendate în cadrul manifestărilor de miercuri, 15 martie. Deputatul UDMR consideră că acțiunea Jandarmeriei este de neînțeles din mai multe puncte de vedere, deoarece în întreaga țară sunt folosite drapele regionale care nu sunt ilegale. Un alt aspect care nu trebuie neglijat este faptul că, la Marea Adunare Națională din 1918, românii din Transilvania au participat având asupra lor tricolorul cu stema Transilvaniei. În perioada regimului comunist, însă, s-a realizat cu succes falsificarea acestor dovezi, prin retușarea fotografiilor din acea perioadă.

Totodată, este rușinos modul în care se încearcă crearea de tensiuni și prezentarea distorsionată a evenimentelor, ca și cum UDMR ar fi cerut retragerea steagurilor Transilvaniei, se precizează într-un comunicat de presă al UDMR Cluj.

 

FOTO – Arhivă

CITEȘTE ȘI: 

Sărbătoare în comunitatea maghiară din Dej! A fost marcată Ziua Maghiarilor de Pretutindeni – FOTO

 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER