Conectează-te cu noi

Naţional

Veste bombă! Şoferii vor putea fi sancţionaţi şi de poliţiştii locali: ”Conducătorul auto va fi obligat să se supună”

Publicat acum

pe

Codul rutier va putea fi modificat astfel încât să li se ofere dreptul expres și polițiștilor locali cu atribuții speciale de a constata contravențiile rutiere și de a aplica amenzi, potrivit unui proiect de act ce va putea fi votat curând de senatori, scrie avocatnet.ro. Totuși, față de forma inițial propusă, unde erau prevăzute competențe mai largi pentru poliția locală, senatorii care au analizat documentul au redus multe dintre acestea.

În Legea poliției locale nr. 155/2010, circulația pe drumurile publice este unul dintre principalele domenii unde poliția locală are atribuții. Numai că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 (Codul rutier) nu a preluat prevederile din primul act și nu prevede că polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației ar putea să constate contravențiile rutiere și să aplice sancțiuni.

De aceea, la Senat, a fost înregistrat, în mai anul acesta, un proiect de act care vizează modificarea Codului rutier în acest sens. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice va putea se să aplice abia după ce este votată în Parlament, aprobată prin decret de către șeful statului și publicată în Monitorul Oficial.

Totuși, față de forma inițial pusă în dezbatere, comisia de specialitate din Senat, prima Cameră care va dezbate și vota proiectul, a modificat substanțial documentul. Se propusese, spre exemplu, ca polițistul local cu atribuții în domeniul circulației să figureze, în Codul rutier, alături de polițistul rutier, în mai multe prevederi legale. Totuși, comisia a eliminat cele mai multe dintre propunerile inițiatorilor în acest sens.

În vederea asigurării fluenței circulației pe drumurile publice și siguranței traficului rutier, participanții la trafic sunt obligați să respecte semnalele polițiștilor locali specializați în domeniul circulației pe drumurile publice, aflați în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu„, scrie în propunerea legislativă.

Apoi, în Codul rutier se va preciza expres că șoferii vor fi obligați să-i arate actele și polițistului local cu atribuții rutiere. Actualmente, polițistul local nu figurează în Codul rutier la această obligație a șoferilor, ceea ce i-a făcut pe unii șoferi să conteste dreptul celor de la locală în astfel de situații.

De asemenea, șoferul va fi obligat să-i comunice și identitatea persoanei căria i-a încredințat mașina pentru a fi condusă pe drumurile publice. Recent, o decizie a Curții Constituționale care vizează chiar acest aspect a devenit general obligatorie, stabilind că, actualmente, polițiștii locali nu au dreptul să constate și să sancționeze refuzul proprietarului de a oferi aceste informații. Practic, propunerea legislativă ar veni să remedieze această chestiune și să le confere polițiștilor locali dreptul expres să facă acest lucru.

Deși inițial se prevăzuse ca polițiștii locali să aplice la fel ca cei de la rutieră sancțiunile pentru contravențiile rutiere constatate, comisia din Senat a limitat acest lucru.

Astfel, potrivit formei care va merge la vot în plenul Senatului, polițiștii locali cu atribuții rutiere vor putea să constate și să sancționeze următoarele contravenții:

  • nerespectarea semnalelor pentru dirijarea circulației;
  • necomunicarea identității persoanei căreia proprietarul i-a încredințat mașina;
  • refuzul de a arăta actele;
  • nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;
  • nerespectarea obligației ce revine conducătorului de motocicletă sau moped de a avea în funcțiune, în timpul zilei, luminile de întâlnire în circulația pe drumurile publice;
  • nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor;
  • conducerea unui vehicul cu tracțiune animală neînregistrat;
  • nerespectarea obligațiilor ce revin conducătorilor de vehicule cu tracțiune animală;
  • încălcarea obligațiilor referitoare la circulația pe drumurile publice a vehiculelor cu masa și/sau gabaritul depășit;
  • neasigurarea însoțirii deplasării vehiculelor cu mase sau gabarite depășite.

Practic, pentru faptele enumerate mai sus, comisia de specialiate din Senat dorește ca polițiștii locali cu atribuții în domeniul circulației să poată aplica sancțiunile contravenționale din Codul rutier exact ca poliția rutieră.

 

FOTO – Arhivă

Naţional

Patru lucruri interesante pe care nu le știai despre beneficiile consumului regulat de cafea

Publicat acum

pe

Pentru milioane de oameni din intreaga lume, dimineata incepe intotdeauan cu o cafea delicioasa, pe care o savuram alaturi de familie sau de prieteni. Alaturi de clasica apa si de mult indragitul ceai, cafeaua este si ea una dintre cele mai populare bauturi din intreaga lume. Chiar daca cafeaua este adesea considerata drept un viciu, cert este faptul ca in urma unor studii care s-au realizat in diverse state din lume, cafeaua ar putea reprezenta un adevarat beneficiu pentru sanatatea noastra daca am reusi de fiecare data sa o consumam cu moderatie. De-a lungul timpului cafeaua a fost studiata foarte mult, astfel ca la ora actuala cunoastem numeroase beneficii ale acesti bauturi pe care o consumam in mod regulat.

Dupa cum probabil bine stim, cafeaua se regaseste intr-o varietate de sortimente, astfel ca regasirea aromei care ni se potriveste cel mai mult reprezinta o provocare pentru pentru orice consumator de cafea. O gama larga de cafea de calitate sub forma de capsule pentru cafea se regaseste la Kafferoma.ro, un magazin online specializat in acest sens. Iata asadar 4 beneficii ale consumului de cafea despre care nu stiai.

Previne diabetul de tip II.

Studiile de specialitate realizate au scos la iveala un lucru foarte interesant si anume faptul ca un consum regulat de cafea (ceea ce inseamna maxim 2-3 cesti pe zi) poate preveni aparitia diabetului de tip II, o afectiune destul de comuna, mai ales in cadrul tarilor dezvoltate. Riscul de a dezvolta aceasta afectiune scade cu aproximativ 30% in cazul unui consumator de cafea decat in cazul unei persoane care nu consuma deloc cafea.

Stimuleaza activitatea creierului.

In situatiile stresante sau in cele limita, de cele mai multe ori creierul nostru oboseste, astfel ca acest lucru ne pune in imposibilitatea de a lua deciziile potrivite sau de a duce la bun sfarsit diverse activitati. Mai mult decat atat, in a doua parte a zilei, capacitatea noastra de concentrare scade semnificativ, astfel ca un consum regulat de cafea ar putea fi mai mult decat benefic in astfel de situatii. Cofeina, unul dintre ingredinetele principale care se regaseste in cafea reprezinta unul dintre cei mai binecunoscuti stimulenti, care pot duce la o imbunatatire semnificata a activitatii creierului, astfel ca ne va fi mult mai usor sa ducem la bun sfarsit sarcinile pe care le avem de indeplinit.

Scade riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare.

Inca o descoperire interesanta despre cafea este faptul ca aceasta poate duce la o scadere a riscului aparitiei unor numeroase afectiuni cardiovasculare. Intr-un secol in care afectiunile cardiovasculare sunt din ce in ce mai frecvente, s-ar parea ca un consum regulat de cafea ar putea duce la o scadere a riscului aparitiei acestei afectiuni cu aproximativ 24%. Este insa important de avut in vedere faptul ca nu trebuie sa se depaseasca un consum de cel mult 3 cani de cafea pe zi avand in vedere ca acest lucru poate fi unul dintre factorii care pot duce la aparitia unor afectiuni cardiovasculare.

Continuă să citești

Naţional

Revocarea lui Kovesi. Ce scrie presa internaţională despre demiterea şefei DNA

Publicat acum

pe

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a cere revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, scrie Mediafax.

„Ministru român solicită demiterea procurorului, lupta anticorupţie ameninţată” titrează agenţia Reuters.

„Ministrul Justiţiei din România a cerut, joi, ca procurorul şef anticorupţie să fie demis pentru «exces de putere», declanşând proteste de stradă şi potenţial destabilizând lupta împotriva corupţiei”, comentează jurnaliştii Reuters într-un amplu material pe acest subiect.

„Ministru român solicită concedierea procurorului anti-corupţie”, scrie agenţia de ştiri Associated Press.

„Ministrul Justiţiei din România a solicitat demiterea procurorului şef anticorupţie, citând, ceea ce el numeşte îngrijorări serioase referitoare la modul în care şi-a desfăşurat activitatea”, explică jurnaliştii de la Associated Press.

„Cu toate acestea, criticii au afirmat că propunerea lui Toader a fost menită să satisfacă cerinţele coaliţiei de guvernământ de stânga, care a fost foarte critică faţă de Kovesi şi lupta împotriva corupţiei”, mai precizează AP.

Cotidianul francez Liberation scrie că „Guvernul cere demiterea şefei parchetului anticorupţie”, observând că decizia ministrului Justiţiei aduce „la apogeu tensiunile între majoritatea de stânga şi puterea juridică”.

„De la întoarcerea lor la putere, în decembrie 2016, social-democraţii, printre care şi sunt şi mai mulţi politicieni aleşi vizaţi de justiţie, au încercat să relaxeze legislaţia anticorupţie, declanşând un val de protest fără precedent de la căderea regimului comunist la sfârşitul anului 1989”, mai notează jurnaliştii francezi.

„Slujba procurorului cruciat român anticorupţie sub ameninţare”, titrează agenţia de ştiri Bloomberg, care notează: „Coaliţia de guvernământ din România a cerut o revizuire a autorităţilor anticorupţie care au condamnat sau au trimis în judecată mulţi dintre colegii lor, inclusiv un fost prim-ministru”.

Un amplu material a fost dedicat acestui subiect şi de cotidianul Financial Times, care într-un articol intitulat „Lupta privind corupţia din România expune limitele influenţei Uniunii Europene”, observă că „Bucureştiul face parte dintr-un grup din ce în ce mai mare de capitale europene – în frunte cu Varşovia şi Budapesta – care confruntă Comisia Europeană în privinţa statului de drept”.

 

Sursa – Mediafax

Continuă să citești

Naţional

Numărul deceselor cauzate de GRIPĂ a ajuns la 50!

Publicat acum

pe

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunțat ieri, 22 februarie, că alte două persoane, doi bărbaţi din Capitală respectiv judeţul Giurgiu, au murit din cauza virusului gripal, numărul total de decese de la începutul sezonului rece ajungând la 50.

Potrivit INSP, este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 de ani, din Bucureşti, şi de un alt bărbat, în vârstă de 42 de ani, din judeţul Giurgiu. Ambii sufereau şi de alte probleme de sănătate, niciunul nefiind vaccinat antigripal.

De la debutul sezonului 2017-2018, numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 50.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) anunţă că sunt sunt în registrate peste 780 de cazuri de gripă, cele mai multe fiind în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa.

Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în Bucureşti, Constanţa, Iaşi şi Olt şi medie în Bihor şi Argeş, cu răspândire regională în sud şi sud-est şi cazuri sporadice în alte judeţe.

La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinic, infecţii acute respiratorii şi pneumonii) a fost de 134922, cu 51.3% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămâna a sezonului precedent (89175) şi cu 4.4% mai mare faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă (129165).

Potrivit sursei citate, până la dată de 18.02.2018 au fost vaccinate antigripal peste 950.000 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a transmis populaţiei o serie de măsuri care trebuie luate la nivelul atât al spitalelor, şcolilor sau al farmaciilor, cât şi de fiecare persoană în parte, pentru a preveni eventuale îmbolnăviri cu gripă. Astfel, managerii de spitale au obligaţia să se asigure că sunt respectate cu stricteţe măsurile igienico-sanitare în unităţile sanitare şi că personalul medical are la dispoziţie şi poartă echipamentul de protecţie.De asemenea, Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică să prezinte, în cel mai scurt timp, o situaţie a stocurilor de medicamente antivirale specifice pentru gripă existente în spitale şi, după caz, să solicite suplimentarea stocurilor, astfel încât să fie disponibile medicamentele necesare pentru tratamentul pacienţilor internaţi.

Şi farmaciile trebuie să se asigure că au medicamente şi produse necesare prevenirii şi tratării gripei.

Totodată, avertizează MS, este necesar ca în grădiniţe şi scoli, în fiecare dimineaţă, cadrele medicale să realizeze un triaj, astfel încât să poată fi evitată răspândirea virusului gripal.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

Facebook

loading...

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare