Conectează-te cu noi

Administraţie

VIDEO – Recepția lucrărilor proiectului de extindere și reabilitare rețele de alimentare cu apă și canalizare, la Dej

Publicat acum

pe

Astăzi, 17 mai, s-a marcat la Dej recepția lucrărilor realizate în cadrul proiectului “Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apǎ şi canalizare în municipiul Dej și alimentare cu apă potabilă în zona Bobâlna-Recea Cristur”, finanțat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020.

Proiectul, implementat de Compania de Apă Someș S.A cu sprijinul Consiliului Județean Cluj și cofinanțat în procent de 2% de Primăria Municipiului Dej, a presupus reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă în municipiul Dej și Șomcutul-Mic pe o lungime de 12,2 km și reabilitarea și extinderea sistemului de canalizare în municipiul Dej pe o lungime totală de 33,7 km, lucrările desfășurându-se pe nu mai puțin de 100 de străzi.

”Investiția finalizată astăzi, mult așteptată de dejeni, aduce un beneficiu important comunității noastre, atât prin înlocuirea rețelelor vechi de alimentare cu apă și canalizare, cât și prin extinderea acestor rețele în zone în care nu au existat până acum. Mai mult realizarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare sunt un prim pas, primordial în implementarea ulterior de către Primăria Municipiului Dej a proiectelor de modernizare a străzilor”, a declarat primarul Morar Costan.

Evenimentul de astăzi s-a bucurat de prezența prefectului Clujului, Irina Munteanu, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, directorul Companiei de Apă Someș, Călin Neamțu, primari, viceprimari din localitățile limitrofe municipiului Dej și reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, implicate în proiect.

ACTUALIZARE – comunicat de presă Compania de Apă Someș:

Azi, 17 Mai 2022, a avut loc ceremonia de finalizare a lucrărilor din contractul “Extinderea și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apǎ şi canalizare în municipiul Dej și alimentare cu apă potabilă în zona Bobâlna-Recea Cristur”, în cadrul programului major de investiții derulat de Compania de Apă Someș S.A., prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Contractul a avut o valoare de 73.846.810,70 lei fără TVA și a demarat în Martie 2020. Lucrările au inclus realizarea unei lungimi totale de aproape 112 km rețele de apă și de canalizare, respectiv reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă în municipiul Dej pe 18 străzi, în lungime de 7,4 km, extinderea rețelelor de alimentare cu apă în Dej pe 12 străzi, în lungime de 5 km, reabilitarea rețelelor de canalizare în Dej pe 15 străzi, în lungime de 5,4 km și extinderea rețelelor de canalizare în Dej pe 53 de străzi, în lungime de 24,8 km. De asemenea, s-au realizat 64,8 km de aducțiuni și rețele noi de distribuție a apei în localitățile Bobâlna, Vâlcelele, Oșorhel (comuna Bobâlna), Jurca, Escu, Ciubanca, Ciubăncuța, Osoi, Pustuța, Recea-Cristur, Elciu și Căprioara (comuna Recea-Cristur). În cadrul contractului s-au mai realizat 7 stații de pompare apă noi, 3 stații noi de clorinare, 2 rezervoare noi, s-a reabilitat un rezervor de apă și s-au construit 11 stații de pompare apă uzată noi.

Un număr suplimentar de 28.430 de persoane beneficiază în urma acestui contract de servicii de calitate de alimentare cu apă și de canalizare.

Acest contract, ca de altfel întregul Proiect Regional din cadrul POIM 2014 – 2020 contribuie semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite de Compania de Apă Someş S.A., la asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță, la reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, la reducerea costurilor prin eficientizarea operării precum şi la eliminarea vulnerabilităților prezente ȋn particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.

Reamintim că “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020” în ansamblul luiare o valoare totală de 1.640.654.623,98 lei (fără TVA).

Finanțarea investiției se face astfel: 92,18% din fonduri publice nerambursabile, din care 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale. Cofinanțarea Proiectului este asigurată astfel: 6% prin credit bancar contractat de către Compania de Apă Someș S.A., iar restul de 1.82% este asigurată de la bugetul de stat conform OUG 172/2020.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER