Conectează-te cu noi

Sport

VOLEI: Profesorul Miclea din Dej și metoda sovietică

Publicat acum

pe

La Dej a supraviețuit în mod neașteptat pasiunea pentru un sport la care, odinioară, România dădea lecții: voleiul. Câțiva oameni se asigură că lucrurile vor rămâne așa, potrivit pressone.ro.

Recent, naționala de cadeți s-a calificat la Campionatul European având în componență cinci jucători de la CSS LAPI Dej (Clubul Sportiv Școlar Liceul „Alexandru Papiu-Ilarian”): Sergiu Bojor, Radu Pop, Vlad Curuia, Cristian Teglaș și Florian Bartha.

Primii patru sunt născuți în 1999, ultimul, în 2000. Toți cinci au fost descoperiți și formați de antrenorul Radu Miclea, care e de 37 de ani în branșă.

Cu acest nucleu, România U-19 a a câștigat grupa de calificare din care au mai făcut parte Belgia, Islanda și Portugalia.

Din 2012, antrenorul Radu Miclea a lărgit aria de selecție odată cu înființarea la Dej a unui Centru Național de Excelență – ca rezultat al unui parteneriat între Federația de Volei, administrația locală și Liceul „Al. Papiu-Ilarian”.

Așa a reușit să-l aducă pe Florian Bartha, în urmă cu 3 ani, de la Ocna Mureș. L-a ochit la un amical. Puștiul avea 1,90 metri, dar nivelul său tehnic nu era grozav.

Băiatul ăsta trebuie să facă volei„, și-a zis Radu Miclea, care i-a pus apoi față în față pe tatăl băiatului și pe șeful Centrului de Excelență. I-a rezolvat astfel mutarea în Centrul de Excelență și școlarizarea la LAPI. Acum, Bartha are 2,04 metri și este unul dintre jucătorii impozanți la fileu.

Cu ceilalți, Miclea lucrează de când erau școlari, în clasa a treia sau a patra. A câștigat cu ei toate competițiile naționale de până acum: mini-volei, speranțe, cadeți.

A fost un sezon în care echipa sa n-a cedat niciun set, altul în care a pierdut doar unul!

După ce a câștigat la cele trei categorii menționate, ținta lui Miclea e turneul final de juniori de la nivel național. El a mai avut o generație de excepție, ’87-’88, cu care a dominat toate întrecerile interne de la copii și juniori.

Spune că va mai antrena doi ani și că băieții pe care-i pregătește acum sunt ultimii cu care va mai lucra. Că i-a ajuns, la 61 de ani, după ce a sacrificat totul pentru volei, inclusiv familia.

Și că din urmă nu mai vin „soldați”, ci doar adolescenți răsfățați, pentru care el oricum nu poate face nimic.

 

Continuarea articolului AICI!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER