Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Zeci de copii au participat la o tabără organizată de Protopopiatul Ortodox Dej – FOTO

Publicat acum

pe

Protopopiatul Ortodox Român Dej, împreună cu Liga Tinerilor Creștini Ortodocși din Dej și ASCOR Cluj, a organizat o tabără de iarnă pentru copii cu vârste cuprinse între 8-12 ani, în perioada 08-11 februarie 2018. Locația taberei a fost la Sângeorz-Băi, la Centrul de Tineret „Ioan Bunea”, al Arhiepiscopiei Clujului.

Dintre activitățile taberei amintim următoarele: ateliere de creație (brățări și cruciulițe, litografii, karaoke, confecționarea unor pahare pentru creioane), volei, teatru, toacă, foc de tabără, etc. Nu au lipsit nici momentele de rugăciune, dimineața și seara. De asemenea, copiii au primit multe informații cu privire la post, spovedanie, dar și explicarea Sfintei Liturghii, cu ajutorul părintelui Oprea Mircea Bogdan, de la Parohia Cetan și de la părintele Adrian Ioan Sîntiuan, responsabil cu activitățile pentru tineret din Protopopiatul Dej. În drum spre tabără, a fost vizitată și Mănăstirea Parva.

Copiii au participat și la Sfânta Liturghie oficiată la catedrala din Sângeorz-Băi, unde s-au bucurat de primirea călduroasă a părintelui Dacian Șanta, dar și a bunilor credincioși din această parohie. Părintele Dacian, împreună cu Consiliul Parohial, le-a dăruit tuturor copiilor câte un cadou după terminarea Sfintei Liturghii.

La această tabără au fost prezenți 53 de copii și 14 voluntari. Cu toții au fost mulțumiți de felul în care a fost organizată această tabără și au spus că așteaptă cu nerăbdare astfel de momente.

Protopopiatul Ortodox Dej va mai organiza o tabără, în luna august, pentru adolescenți.

Social-Cultură

Zeci de mii de pelerini sunt aşteptaţi la icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea Nicula

Publicat acum

pe

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, care va fi scoasă, marţi seara, din biserică şi prezentată pelerinilor de Sfânta Maria Mare, transmite Mediafax.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au declarat că vor fi pregătite pentru pelerini peste 15.000 de sarmale care vor împărţite, miercuri, după oficierea slujbei de Liturghie.

Zeci de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi marţi şi miercuri la Mănăstirea Nicula, de sărbătoarea Sfintei Maria, să se roage la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Marţi seară, în jurul orei 21.30 se va scoate din biserică Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, vor fi oficiate Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului după care, în jurul orei 2, va avea loc înconjurul bisericii cu icoana. Miercuri, începând cu ora 9, este programată Sfânta Liturghie arhierească şi predica mitropolitului Clujului, IPS Andrei Andreicuţ. Alături de mitropolitul Andrei, în sobor vor fi doi episcopi din Siria, Qais, episcop de Erzurum, şi Nicholas, episcop de Hamma. Călugării mănăstirii vor pregăti pentru pelerini peste 15.000 de sarmale dar şi felii de cozonac”, au spus sursele citate.

În cursul zilei de marţi, sute de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici vor pleca în două procesiuni separate, pe jos, din municipiul Gherla spre Nicula, pe o distanţă de peste 7 kilometri.

Credincioşii ortodocşi au pornit, marţi, în procesiune, în jurul orei 12:30, din Gherla, având în frunte preoţi conduşi de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, de la ora 18 fiind programată la Mănăstirea Nicula slujba Vecerniei cu Litie.

Pe de altă parte, tot marţi, în jurul orei 16, vor pleca din Gherla şi credincioşii greco-catolici pentru a ajunge la biserica parohială din satul Nicula, unde, de la ora 18.15, va fi celebrată Vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de cuvântul de învăţătură al episcopului eparhial Florentin Crihălmeanu.

Miercuri, în curtea bisericii va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească solemnă.

În biserica parohială din sat a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde <<orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă şi să se închine sfintei icoane>>. Între 1875-1879 s-a ridicat, de către episcopii greco-catolici Ioan Vancea şi Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost aşezată spre cinstire Icoana făcătoare de minuni. În anul 1948, Mănăstirea a fost confiscată, odată cu arestarea ierarhilor şi desfiinţarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autorităţile comuniste”, se arată într-un comunicat al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

După instaurarea regimului comunist, Mănăstirea Nicula a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Social-Cultură

Tradiționala procesiune greco-catolică de la Gherla la Nicula. Programul manifestărilor

Publicat acum

pe

Sub semnul Centenarului Unirii și al Anului omagial dedicat Cardinalului Iuliu Hossu, cu ocazia Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din 15 august 2018, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu Episcopul de Cluj-Gherla invită credincioșii la Pelerinajul tradițional la Nicula, sanctuar dedicat Maicii Domnului acreditat de-a lungul timpului de doi Papi: Sf. Părinte Clemente al XIII-lea în 1767 și Papa Pius al XI-lea în 1928, care au conferit indulgențe plenare pelerinilor la Nicula.

Pelerinajul greco-catolic la Nicula va începe, marți 14 august la ora 16.00, prin procesiunea pe jos a Ierarhului, preoților și pelerinilor, de la capela „Sfintelor Femei Mirofore” din Gherla și până la biserica parohială din Nicula, unde, de la ora 18.15, va fi celebrată Vecernia, apoi Paraclisul Maicii Domnului urmat de cuvântul de învățătură al Episcopului eparhial.

Rugăciunea va continua neîntrerupt până a doua zi, la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului, miercuri 15 august, când, de la ora 9.30, pe colina din fața bisericii va fi celebrată de către PS Florentin Sfânta Liturghie arhierească solemnă.

Pelerinajul actual greco-catolic la Nicula are ca destinație biserica parohială din sat. În biserica parohială din sat a lăcrimat Icoana Maicii Sfinte în anul 1694, apoi, în 1712 a fost mutată într-o biserică special ridicată pe hotarul Niculei, prin hotărârea Împăratului Leopold I din Viena, unde „orice credincios de orice lege, să aibă drept să meargă și să se închine sfintei icoane”.

Între 1875-1879 s-a ridicat, de către Episcopii greco-catolici Ioan Vancea și Mihail Pavel, biserica nouă de piatră a Mănăstirii Nicula unde a fost așezată spre cinstire Icoana făcătoare de minuni. În anul 1948, Mănăstirea a fost confiscată, odată cu arestarea Ierarhilor și desființarea la nivelul legii a Bisericii Greco-Catolice de către autoritățile comuniste. În pofida desființării abuzive, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică a continuat să existe cu prețul unor mari sacrificii. În cei 40 de ani de dictatură comunistă amintirea marilor pelerinaje și a Icoanei făcătoare de minuni de la Nicula, a fost pentru greco-catolicii din clandestinitate izvor de tărie și credință.

Cu încredere în ajutorul Maicii Sfinte, greco-catolicii au păstrat și mai târziu, după 1989, neîntrerupt firul pelerinajelor, nemaifiindu-le oferit prilejul de a celebra vreo Sfântă Liturghie la Mănăstirea ridicată de Episcopii români uniți.

An de an, până în 1948, de „Sfântă Mărie Mare”, aici se înălța deschizând cerul pentru sute de mii de pelerini glasul puternic al Episcopului mărturisitor Iuliu Hossu, același glas care la 1 Decembrie 1918 anunța și mulțimilor adunate la Alba Iulia, Rezoluțiunea Marii Uniri.

Fiind închis la Mănăstirea Căldărușani de lângă București, în 1961, după deja 13 ani de detenție și domiciliu obligatoriu (care va dura până la moartea sa, din 1970), Episcopul Iuliu Hossu nota în caietele memoriilor: „Adună-ne, Maică Preacurată, iarăși pe toți la picioarele tale la Nicula, să-ți privim cu mângâiere ochii milostivi care au mângâiat mulțimile fără număr care s-au perindat de-a lungul șirului anilor, alergând la tine, scumpă Mamă, cu trupuri trudite de greutățile drumului, dar cu sufletele neînfrânte, puternice în tăria credinței, primind totdeauna toate piedicile puse la cale, pe calea cea frumoasă care ducea la tine, Maică Sfântă de la Nicula.

Eu merg mereu acolo, urc dealul împreună cu bunii credincioși, cu cerșetorii de la marginea drumului, cu toți cerșetorii cei mulți cerșind cele sufletești mângâieri de la Maica milelor; mă arunc cu gândul de atâtea ori, de nenumărate ori în brațele lor, care pe vremuri îmi smulgeau brațele în dreapta și stânga, cerând binecuvântarea de la mine, nevrednicul rob al Domnului, binecuvântarea Domnului pe care din a Lui încredințare o purtam; o dăruiam și o revărsam cu toată inima fericită, de la Domnul și Maica Domnului Isus.

Tot așa o fac și azi aici, de aici când scriu în grabă aceste șire, încredințând slabelor cuvinte comoara scumpă și sfântă a binecuvântării Domnului și a Maicii Preacurate să rămână prin a Domnului putere, binecuvântare vie, și atunci când mâna care o scrie nu va mai trăi în această viață, dar din mila Domnului și cu a Sa Dumnezeiască Atotputernicie va rodi în sufletele voastre, care veți mai trăi în această viață atunci, dar va rodi în sufletele copiilor și a copiilor copiilor voștri; plinește Doamne, îndurate Doamne, binecuvântă pe poporul Tău cu pace. Maică Preacurată, ocrotește și păzește-i în dragostea ta de Mamă”.

Sunt cuvinte de încurajare și pentru credincioșii de azi, care merg la Nicula pentru a o cinsti pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, pentru a-i cere ajutorul și mijlocirea, dar și pentru a primi, peste timp, în suflete, binecuvântarea Ierarhului martir și mărturisitor al credinței, Cardinalul Iuliu Hossu, cel care în curând va fi declarat Fericit al Bisericii Catolice.

Și la pelerinajul din acest an vor răsuna, ca odinioară, văile Niculii de cântarea: „Maică din Nicula, fii scăparea mea, și în ora morții, ușurarea mea’ și de rugăciunea: ‘Toată nădejdea noastră în tine o punem, Maica lui Dumnezeu, păzește-ne sub sfânt acoperământul tău!”.

Continuă să citești

Social-Cultură

A fost instalat un nou preot în Parohia Suarăș – FOTO

Publicat acum

pe

Duminică, 12 august 2018, la Parohia Ortodoxă Română Suarăș din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Dej a fost instalat un nou preot paroh.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de părintele protopop Ioan Buftea. În cuvântul de învățătură, intitulat „Creștinii, fiii Maicii Domnului”, părintele protopop a subliniat cât de importantă este dragostea și ascultarea față de Maica Domnului.

După terminarea Sfintei Liturghii, părintele Silviu Cristian Cârlogea a fost prezentat în fața credincioșilor și instalat oficial în postul de preot paroh, conform Hotărârii Permanenței Consiliului Eparhial.

Conform tradiției, părintele protopop i-a înmânat noului preot simbolurile și totodată fundamentele misiunii preoțești: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, precum și cheia bisericii, cu îndemnul de a sluji cu timp și fără timp în mijlocul credincioșilor ce i s-au încredințat spre păstorire.

La final, părintele Cristian a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra familiei sale, Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului pentru încrederea acordată, părintelui protopop pentru frumosul cuvânt de învățătură și pentru tot sprijinul acordat, familiei pentru toată susținerea și nu în ultimul rând tuturor credincioșilor pentru frumoasa primire.

Din partea Consiliului Parohial, noul preot paroh a primit în dar o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare