Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Zi de MARE SĂRBĂTOARE la Mănăstirea „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Vad – FOTO

Publicat acum

pe

Mănăstirea „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din comuna Vad și-a cinstit ieri, 2 iulie, în prezența unui număr mare de credincioși, ocrotitorul spiritual.

Sfânta Liturghie, care a debutat la ora 10:00, a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Situată în localitatea Vad, parte din Protopopiatul Ortodox Român Dej, biserica monument istoric, având hramul „Adormirea Maicii Domnului” , a fost ridicată de voievodul moldovean Ștefan cel Mare, pe ruinele unei vechi sihăstri construită de (sau în timpul fraților ) Balc și Drag pe la sfârșitul secolului al XIV-lea, neștiindu-se însă data concretă de atestare. Cei mai mulți istorici vorbesc despre sfârșitul anilor 1400, începutul anilor 1500, atunci când Ștefan cel Mare are sub stăpânire cetatea Ciceului.

În ultima vreme, ctitoria ștefaniană de la Vad, una dintre cele mai vechi biserici de piatră ale românilor transilvăneni, a funcționat doar ca monument istoric și restaurat de către Direcția Monumentelor Istorice.

La inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei Andreicuț s-a redeschis vechea ctitorie a lui Ștefan cel Mare și funcționează ca mănăstire, din 1 februarie 2012.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER