Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Zilele Culturale Maghiare se vor desfășura în perioada 13-20 august la Cluj-Napoca

Publicat acum

pe

Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc între 13 și 20 august, iar ediția din acest an va sta sub semnul transylvanicum-ului, sintagmă care descrie valorile materiale, culturale și spirituale specific ardelenești. O noutate importantă a acestei ediției, ce-a de-a opta, este extinderea festivalului cultural în Parcul Central.

„Evident că festivalul cultural Zilele Culturale Maghiare din Cluj nu dorește să își însușească transylvanicum-ul ca fiind ceva doar al său, ci dorim să subliniem faptul că evenimentul este unul specific ardelenesc, este unul dintre trasnylvanicum-uri”, detaliază Gergely Balázs, organizatorul principal al evenimentului.

Pe lângă locurile deja cunoscute: Piața Unirii, strada Mihail Kogălniceanu, strada Potaissa, în acest an, Zilele Culturale Maghiare se vor desfășura și în Parcul Central, care va găzdui concerte, o zonă de relaxare, standuri de bere și de vin, precum și o zonă destinată activităților pentru copii.

O altă noutate este faptul că Strada Vinului, care până acum era pe strada Emmanuel de Martonne, se va muta pe strada Potaissa, unde vor exista și recitaluri de muzică tradițională. Strada Kogălniceanu va rămâne ‘inima’ festivalului — cu târgul meșteșugăresc, aleea muzeelor, recitaluri de operetă, folk și muzică populară, iar Grădina cu Ruine de lângă Biserica Reformată (strada Kogălniceanu) va găzdui Satul Medieval.

În cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc în acest an peste 30 de concerte. Pe scena principală din Piața Unirii vor susține concerte Charlie (foto), Hobo și Deák Bill Gyula, Szikora Róbert și R-Go, Ghymes. De asemenea, pe scena principală va avea loc și spectacolul cu ocazia Festivalului Internațional de Folclor Sfântul Ștefan. Zilele Culturale Maghiare se vor încheia cu spectacolul de operetă Silvia (foto) de Emmerich Kálmán. Spectacolul este regizat și interpretat de artiștii Teatrului de Operetă din Budapesta cu acompaniamentului artiștilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Producția, o premieră în Ardeal, este una de mare anvergură, cu 120 de artiști pe scenă.

Concertele Zilelor Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc și în afara orașului: trupa Európa Kiadó va cânta în parcul de sculpturi Arkhai din Vlaha. Pe scena din Parcul Central vor susține concerte Pál Utcai Fiúk, Kowalsky și Vega, Anna and the Barbies (foto), Matiné Zenekar, AG Weinberger & One More Minute, Katáng, Magashegyi Underground și Loose Neckties Society (concert comun), Old Boys, Ocho Macho. De asemenea, pe această scenă vor cânta și artiștii susținuți prin intermediul programului Cseh Tamás al Fondului Cultural Național din Ungaria.

Pe lângă concerte, așa cum și-au obișnuit deja publicul, Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor include câteva sute de evenimente de diverse tipuri, precum: expoziții, dans, proiecții de film, spectacole de teatru, competiții sportive, activități pentru copii, evenimente gastronomice, degustări de vin, târg meșteșugăresc, jocuri medievale, petreceri.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER