Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Zilele Memorialului Gherla – Orarul complet 8-12 martie 2020!

Publicat acum

pe

„Au murit degeaba!”, auzim uneori spunându-se despre oameni care au fost sacrificați de tirani ai trecutului. Într-adevăr, cu mintea poți să contempli cruzimea sterilă a prigoanei și execuțiilor politice. Înspăimântător – gândul că acestea au fost gesturi lipsite de rost și rod, doar capricii ale unor vremuri care au trecut peste oameni, strivindu-le viețile.

Pe de altă parte, știm că dacă persecuția însăși poate fi rodul unui astfel de „accident” al istoriei, felul în care unii oamenii au primit-o ca experiență i-a transformat cu adevărat, le-a dat și rost și rod, chiar dacă el abia poate fi cântărit cu mintea omului de azi. E ca și cum sacrificarea însăși a ajutat să se nască sacrificiul, jertfa.

Pentru martirii din închisorile comuniste, jertfa lor nu se ridică spre puternicii zilei, ci spre Dumnezeu. Iar dacă oamenii cetății de ieri și de azi pot crede ce vor despre asta, noi alegem să ne numărăm printre cei care socotesc că jertfa cea bună a fost primită de bunul Dumnezeu.

Îi chemăm acum pe cei într-un gând cu noi la împreună-pomenirea jerfei martirilor din închisorile comuniste, la Zilele Memorialului Gherla. O întâlnire, a treia după numărul anilor, în care facem, după puterile noastre, comemorarea unei suferințe care, iată, rodește în noi și are rost pentru nădejdea noastră în viitorul acestui neam.

La pomenirea din acest an suntem însoțiți de PS Benedict Bistrițeanul, la Liturghia din 8 martie de la Memorialul Gherla. Apoi, în concertul din aceeași zi, „Lin din Pelin”, o să primim de la prunci și oameni în toată firea darul lor pentru obștea Gherlei. Glasurilor vii ale celor care se ridică dintre noi, din Corul de copii al Memorialului Gherla, li se vor alătura tonurile calde și asezate ale cunoscutului Cor Bărbătesc din Finteușu Mare, horiturile cu noduri din zestrea veche a familiei Purja, recitarile actorului Ioan Isaiu. Toate acestea, în doiniri și rostiri închinate amintirii celor care au suferit în temnițe. Și tot întru pomenirea lor pregătim parastasul din 9 martie, de ziua Sfinților 40 de Mucenici; apoi în 12 martie, la Nicula, va fi proiectat pentru slujitorii Bisericii filmul „Între chin si amin”, despre tragedia reeducării din închisorile comuniste. Pe lângă aceste întâlniri, începem în acest an, cu Galina Răduleanu, o serie de dialoguri pe care le vom purta, în mediul digital, cu martori ai istoriei recente.

Vă așteptăm cu pace la Zilele Memorialului Gherla și vă mulțumim pentru gândul bun cu care sperăm să ne însoțiți la acest ceas al pomenirii.

Orarul complet al Zilelor Memorialului Gherla:

Duminică, 8 Martie – Sfânta Liturghie Arhierească, slujită în sobor de preoți în frunte cu PS Părinte Benedict Bistrițeanul. Locație: Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, Ora: 09.30.

Concert „Lin din Pelin”Cântă: Corul de copii al Memorialului Gherla; Sergiu, Lenuta Purja și Teodora Purja (tezaur uman viu); Corul Bărbătesc din Finteușu Mare; Recită: Ioan Isaiu. Locație: Escape Events, Gherla, Ora: 18.00.

Luni, 9 Martie – Liturghia Darurile mai înainte sfințite, urmată de parastas de comemorare a deținuților politici. Locație: Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, Ora: 09.00.

Miecuri, 11 Martie – Eveniment digital: „Dialogurile memoriei”, cu Galina Răduleanu – Pe Pagina Memorialul Gherla, ora 20.00.

Joi, 12 Martie – Proiecția filmului „Între chin și amin”, pentru preoții din protopopiatele Gherla și Dej, participă: IPS Părinte Andrei al Clujului și regizorul Toma Enache. Locație: Mănăstirea Nicula, Ora: 17.00

„Pentru durerile Sfinților care pentru Tine au pătimit, fii milostiv, Doamne, și toate durerile noastre le vindecă, Iubitorule de oameni, rugămu-ne ție.” Troparul Sfintilor 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER