Conectează-te cu noi

Administraţie

Zilele Europene ale Patrimoniului, marcate la Dej. Ce s-a discutat – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Primăria Municipiului Dej, în parteneriat cu Centre de Informare și Promovare Turistică din mai multe comune, a organizat astăzi, în Sala de consiliu a instituției, o conferință de lucru prin care s-a dorit identificarea patrimoniului local și realizarea unei strategii comune de promovare turistică.

Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate, în luna septembrie a fiecărui an, ca inițiativă a Comisiei Europene și a Consiliului Europei. Anual, aproximativ 50 de țări europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului, organizând diferite activități de promovare a patrimoniului cultural.

Evenimentele culturale promovează în special clădirile monument-istoric, meșteșuguri și tradiții, precum și arhitectura sau arta locală, avându-se în vedere cunoașterea și înțelegerea reciprocă între cetățenii europeni.

În România, Zilele Europene ale Patrimoniului, se află la cea de-a XXV-a ediţie, fiind organizate sub egida Ministerului Culturii şi Identității Naţionale, având drept scop descoperirea de către cetățeni a unor noi valori culturale care se află în apropierea locuințele lor, dar a căror existență le este, poate, necunoscută.

Având în vedere că tematica recomandată de Consiliul Europei pentru ediția din 2017, se referă la ,,Patrimoniu cultural-Natura- Armonii”, organizatorii au considerat că este necesar să fie identificate și să valorificate obiective importante din peisajul cultural și natural de la confluența Someșurilor, reliefând contribuția administrațiilor locale la buna administrare, gestionare și valorificare a patrimoniului material și imaterial în raport cu mediul natural.

Un alt obiectiv al activității l-a reprezentat implicarea comunităților locale, a cetățenilor, în protejarea patrimoniului cultural și natural de la confluența Someșurilor.

”Având în vedere că majoritatea localităților dețin un patrimoniu bogat în domeniul istorico-etnografic, un patrimoniu natural deosebit și un patrimoniu imaterial în domeniul dansurilor, cântecelor populare, a obiceiurilor și tradițiilor se pot construi proiecte pentru un viitor comun al acestor comunități”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Dej, prin vocea șefului Serviciului Cultură, Sport, Turism – Constantin Albinetz.

La evenimentul de azi au participat reprezentanți ai Centrelor de Informare și Promovare Turistică din Dej, Cășeiu, Cuzdrioara, Mica, Vad, Ciceu-Mihăiești și Primăria Bobâlna. Nu au lipsit primarul Morar Costan și viceprimarul Teodora Muncelean.

Participanții au ajuns la concluzia că este nevoie de colaborare pentru proiecte comune și în acest fel comunitățile vor dobândi o mai mare atractivitate pentru turiști, oferindu-le acestora diverse activități culturale, tabere tematice, vizite gastronomice, drumeții și mai multe facilități în cadrul unui pachet turistic de 1, 2 sau 3 zile petrecute în această zonă.

S-a stabilit ca, în perioada imediat următoare, să se elaboreze pachete turistice și proiecte care să fie realizate în comun. Ca o dovadă de mobilizare, participanții și-au propus să organizeze în scurt timp primul eveniment comun, un Festival anul al Plăcintelor, care să desfășoare în fiecare din localitățile prezente la întâlnirea de lucru de la Dej.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER