Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Ziua Europeană a Limbilor, marcată și la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej a sărbătorit, pe data de 26 septembrie, Ziua Europeană a Limbilor, eveniment promovat anual, încă din 2001, la inițiativa Consiliului Europei, pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanța învățării limbilor străine, cu scopul de a încuraja diversitatea lingvistică și înțelegerea interculturală.

Catedra de limbi moderne a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” a ales să cultive plurilingvismul, dar și potențialul diversității culturale și lingvistice a Europei prin organizarea unui eveniment inedit care a stimulat creativitatea și spiritul de inovație al elevilor din întreaga școală. Motto-ul acestei activități, „Let’s spread the love for languages with happy sociable multilingual T-shirts” („Să răspândim dragostea pentru limbi prin tricouri vesele, sociabile și multilingviste”), încapsulează esența acestui eveniment de impact.

Provocarea primită de elevi a fost aceea de a-și personaliza tricourile prin mesaje în diverse limbi europene,  transpuse prin colaj, pictură, desene, dar și de a împărți flyere, baloane, postere, brățări cu mesaje, stegulețe, zâmbete, energie pozitivă.

Entuziasmul efervescent al elevilor, molipsitor pentru toți cei cu care au interacționat, dar și pasiunea lor pentru limbi străine s-au reflectat în dorința de a saluta în cât mai multe limbi oamenii întâlniți în diversele locuri publice, unde și-au promovat ideile.

De asemenea, elevii claselor a IV-a B, C și a V-a A s-au delectat cu diverse curiozități de limbă în amuzantele sesiuni de „gimnastică lingvistică” pentru a-și antrena corzile vocale în pronunția celui mai lung cuvânt din limba engleză și a unor improvizații teatrale de socializare.

O altă activitate din calendarul Zilei Europene a Limbilor a avut loc sub coordonarea profesorilor de limba română, engleză și franceză, ca răspuns la invitația lansată de Astra, Despărțământul „Dr. Teodor Mihali”, Dej împreună cu Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, eveniment în care și-au demonstrat abilitățile de interpretare artistică, recitând cunsocuta poezie eminesciană „Sara pe deal” în trei limbi: română, engleză și franceză.

Social-Cultură

Ziua Unirii Principatelor Române, marcată și la Dej – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Primăria Municipiului Dej, în colaborare cu Centrul Cultural „Arta”, a organizat joi, 23 ianuarie, manifestări omagiale dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub domnia reformatoare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Activitățile s-au desfășurat în Piața Bobâlna din Dej, cu începere de la ora 13:00 și au debutat cu un scurt discurs al primarului Morar Costan, urmat de un moment muzical susținut de soliștii Ioan Dordoi și Felix Gălan.

Programul artistic a continuat cu un moment susținut de Ansamblul folcloric „Someșana”, totul încheindu-se cu o horă în care s-au prins toți cei prezenți.

Avem datoria să lăsăm moștenire urmașilor noștri faptele glorioase ale înaintaşilor noştri, un inestimabil tezaur pe care toți românii trebuie să îl cunoască”, a scris pe Facebook primarul Morar Costan.

Continuă să citești

Social-Cultură

Autostrada Nordului, care ar urma să treacă și prin Dej, din nou în actualitate

Publicat acum

pe

loading...

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a ridicat suspendarea procedurii de elaborare a studiului de fezabilitate pentru drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava.

Autostrada Nordului („Europa – Ardeal – Bucovina”) urma să facă legătura între Vama Petea, din judeţul Satu Mare, şi județul Suceava, trecând prin Baia Mare, Dej, Bistrița și Vatra Dornei. Fostul ministru al transporturilor, Răzvan Cuc, anunța lansarea licitaţiei în ultima sa zi în această funcție.

CNAIR a publicat astăzi răspunsul consolidat la clarifiările adresate de către operatorii economici până la termenul limită menționat în cadrul documentației de atribuire. Odată cu ridicarea suspendării procedurii, a fost stabilit noul termen limită de depunere al ofertelor până la 6 februarie.

Valoarea estimată a procedurii este de 53 de milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată, din care 19,4 milioane, fără TVA, pentru lotul 1, 16,4 milioane, fără TVA, pentru lotul 2, și 17,5 milioane, fără TVA, pentru lotul 3. Durata fiecărui contract este de 18 luni, dintre care 14 pentru elaborarea studiului de fezabilitate și 4 pentru asistența tehnică necesară elaborării documentațiilor pentru lansarea licitațiilor de lucrări.

Autostrada Nordului ar urma să realizeze o conexiune mult mai rapidă față de cea prezentă, de șapte ore, scrie zcj.ro. Drumul de mare viteză Baia Mare – Suceva este împărţit în trei secțiuni. Acestea sunt: lotul 1 Baia Mare – Bistriţa (care trece şi prin Dej); lotul 2 Bistriţa – Vatra Dornei şi lotul 3 Vatra Dornei – Suceava. Ofertele pot fi depuse pentru unul, două sau pentru toate cele trei loturi.

Continuă să citești

Social-Cultură

O nouă conferință cu pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, la Centrul Cultural „Arta” din Dej

Publicat acum

pe

loading...

Protopopiatul Ortodox Român Dej, în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, desfășoară în această perioadă proiectul cultural intitulat „Familia și societatea, ce ne spune Biblia?”.

Dacă în prima parte a acestui proiect Protopopiatul Ortodox Român Dej a organizat conferința cu tema „Societatea de azi, o lume fără familie?”, iar în cea de-a doua întâlnire discuțiile au fost centrate pe tema „Depresia, boala secolului?!”, în cea de-a treia întâlnire pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană va susține conferința cu tema „Mai pot fi educați copiii, azi?”.

Întâlnirea va avea loc va avea loc joi, 20 februarie, cu începere de la ora 18, la Centrul Cultural „Arta” din Dej.

Intrarea este liberă!

Dej24.ro este partener media al acestui eveniment.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare