Conectează-te cu noi

Naţional

„Alege sportul, nu postările!”, un proiect pentru motivarea tinerilor să practice sport

Publicat acum

pe

Asociația de Tineri din Ardeal desfășoară proiectul ‘Do sports, not posts!’ compus din două mobilități, un schimb de tineri ce a avut loc în luna august 2016 la Eforie Sud și s-a concentrat pe prezentarea sporturilor de primăvară și vară practicate în trecut și în prezent în România, Spania, Slovacia și Croația și un schimb de tineri ce are loc în perioada 17-23 februarie la Mădăraș-Harghita și va avea ca activitate principală cunoașterea sporturilor de iarnă (de aer liber și de interior) ale țărilor participante.

Sporturile sezonale aduse de țările participante sunt variate datorită faptului că țările sunt situate în diverse părți ale Europei (Sud-Vest, Centru, Est, Sud-Est) și au climat, istorie, caracteristici geografice diferite.

Scopul celor două mobilități este identificarea aspectelor pozitive ale practicării sporturilor în mod regulat, dar și a efectelor negative a ale utilizării excesive a instrumentelor online și internetului, precum și motivarea participanților și a grupurilor țintă să facă mișcare, exerciții fizice pentru menținerea sănătății fizice și mintale.

La primul schimb au luat parte 30 de tineri între 21-30 ani, iar la al doilea alți 30 de tineri între 14 și 18 ani. În acest fel problematicile abordate de proiect sunt dezbătute din perspectiva a două categorii de vârstă, generații.

La ambele mobilități au fost implicați tineri care se confruntă cu dizabilități de auz: surzi sau surdo-muți. Includerea lor în mobilități este facilitată de prezența câte unui interpret din fiecare țară. În acest context sportul este privit ca un instrument de relaționare între tinerii surzi și cei fără deficiențe de auz. Comunicarea dintre aceștia este facilitată și prin intermediul celor 20 de minute zilnice de limbaj mimico-gestual.

Pe parcursul ambelor mobilități tinerii desfășoară câte o campanie de conștientizare asupra importanței practicării sporturilor compusă din distribuirea de fluturașe, expunerea de afișe și bannere, prezentarea unui flashmob sportiv și conversații cu trecătorii. La mobilitatea din Eforie Sud campania a fost efectuată în rândul turiștilor veniți din toată țara pe litoral, iar la mobilitatea din Mădăraș în rândul turiștilor aflați în stațiune.

În cadrul mobilităților tinerii se familiarizează cu cultura celorlalte grupuri prin intermediul serii interculturale și a serilor naționale culturale în cadrul cărora vor prezenta țara, personalitățile, tradițiile și obiceiurile.

Dezvoltarea personală a tinerilor este evaluată zilnic cu ajutorul instrumentului „My diary”. La finalul mobilităților participanții beneficiază de „Certificat Youthpass” detaliat care conține competențele cheie pe care le-au dezvoltat. În cadrul acestor schimburi, tinerii au ocazia să-și dezvolte în principal comunicarea pe limbi străine (engleză și limbaj mimico-gestual), inițiativa și antreprenoriatul, competențele civice și sociale și conștientizarea pozitivă asupra altor culturi.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER