Mormintele din Dej au devenit altare de flori, de Luminație. Mii de lumânări aprinse în cimitire – FOTO/VIDEO

loading...

Luminatie Ziua Mortilor (27)

Mii de lumânări au fost aprinse în această după-amiază în cimitirele din municipiul Dej pentru pomenirea celor plecați din această lume.

1 Noiembrie, Ziua Morților, Ziua Luminației sau doar Luminaţia, aşa cum se mai numeşte, a transformat mormintele din Dej, și din întreg Ardealul, în altare acoperite de flori, în special cu crizanteme – flori specifice acestei sărbători. Creștinii care păstrează tradiţia cu sfinţenie au îngrijit mormintele zile la rând, pentru ca astăzi să arate deosebit. Jerbe de flori, lumânări și candele au fost puse pe morminte, în memoria celor plecați dintre noi. Fiecare mormânt a devenit astfel un mic altar de lumină.

În această după-amiază, credincioşii din Dej au mers la mormintele celor adormiţi și s-au rugat pentru sufletele lor. Și cum se obișnuiește de zeci de ani, oamenii au dat pomană în memoria morților. Aceștia au dus la cimitire dulciuri și alte produse de patiserie și le-au dat copiilor.

Potrivit legendelor populare, în noaptea de 1 noiembrie, porţile Tărâmului de Dincolo se deschid, iar cei decedaţi vin să îi viziteze pe cei vii.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.905024722905942.1073741996.776616602413422&type=3

Citește pe aceeași temă:

INTERVIU. Părintele Protopop Ioan Buftea, despre Halloween și Luminație – FOTO/VIDEO

1 Noiembrie – Luminația sau Ziua Tuturor Sfinților. Noaptea în care cimitirele devin oaze de lumină

loading...
Categorii: Social-Cultură

Despre autor

Răzvan Căucean

Jurnalist www.dej24.ro - Știri din Dej | Scriem istoria zi de zi

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicată.
Câmpurile necesare sunt marcate cu*