Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

1.600 de militari, 150 de mijloace tehnice, 23 de aeronave şi 21 de salve de tun, la ceremonia din 1 Decembrie de la Alba Iulia

Publicat acum

pe

Un număr de 21 de salve de artilerie vor fi executate pe timpul ceremoniei militare organizată de Ziua Naţională la Alba Iulia şi la care vor participa 1.600 de militari, 23 de aeronave şi 150 de mijloace tehnice, de la complexe de rachete antiaeriene la radare mobile, potrivit unui comunicat al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” Cluj-Napoca.

Toate efectivele şi mijloacele tehnice planificate să participe la ceremoniile din zilele de 30 noiembrie şi 1 Decembrie din „Oraşul Marii Uniri” au fost dislocate în Alba Iulia, Deva, Sibiu şi Turda, urmând ca, pentru buna desfăşurare a evenimentelor, să se desfăşoare repetiţii şi antrenamente generale.

Astfel, marţi au avut loc reviste de front cu personal şi tehnică desfăşurate în interiorul cazărmilor militare din Alba Iulia. De asemenea, sub comanda Şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general Liviu Ovidiu Uifăleanu, şi a comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, s-au derulat mai multe şedinţe tehnice de coordonare a tuturor structurilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională implicate în organizarea evenimentelor omagiale de Ziua Naţională de la Alba Iulia.

Primul antrenament general va avea loc miercuri, începând cu ora 13.30, în zona Bulevardului „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Sunt planificate cel puţin o defilare întrunită a tuturor detaşamentelor cu trupe şi tehnică şi mai multe treceri a trupelor.

Joi vor avea loc, de asemenea, alte antrenamente, inclusiv la ansamblurile monumentale din zona Monumentului Marii Uniri, după un program care va fi anunţat în timp util, precizează sursa citată.

Vineri, vor avea loc ceremonii militare la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand şi Regina Maria, urmând ca aproape 100 de militari şi elevi din Divizia 4 Infanterie „Gemina”, respectiv Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” să asiste la arborarea Drapelului Naţional în Piaţa Tricolorului.

Militarii vor fi prezenţi şi la ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, „fotograful Unirii”, şi Ion Arion, „martirul Unirii”.

Sâmbătă, începând cu ora 15,30, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, va fi o ceremonie militară în zona Bulevardului „1 Decembrie 1918”, practic, prin tradiţie, parada fiind principalul punct de atracţie al manifestărilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detaşamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naţionale (Statul Major al Forţelor Terestre, Statul Major al Forţelor Aeriene, Comandamentul Comunicaţiilor şi Informaticii şi Comandamentul pentru Forţele pentru Operaţii Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiţiei (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) şi Serviciul Român de Informaţii. De asemenea vor participa la ceremonie 18 detaşamente de defilare pe roţi, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice (transportoare amfibii blindate, instalaţii aruncătoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri şi aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicaţii şi informatică, tehnică de luptă ale forţelor pentru operaţii speciale, radare mobile, autospeciale ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională).

Vor survola zona şi 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Şoim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi şi formaţiuni pe jos şi îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arată Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER