Conectează-te cu noi

Naţional

2021, în seria celor mai fierbinți ani

Publicat acum

pe

Serviciul meteorologic britanic, Met Office, estimează că temperatura medie globală a aerului în anul 2021 va fi cu 0,91-1,15 grade Celsius (cu o estimare centrală de 1,03 ° C) mai mare, peste media perioadei preindustriale (1850-1900). Astfel, anul care urmează va fi al șaptelea consecutiv cu temperaturi care au fost în general cu 1 grad Celsius mai ridicate decât nivelurile preindustriale, transmite ANM.

“Datorită influenței La Niña în Pacificul tropical temperatura apei oceanului este cu 1.0-2.0 °C sub medie și în aceste condiții potrivit Met Office temperatura medie globală a aerului în 2021 va fi puțin sub cea din anii precedenți (începând cu 2015). La Niña este opusul El Niño și are un efect temporar de răcire asupra temperaturii medii globale”, arată Administrația Națională de Meteorologie.

Dr. Nick Dunstone, om de știință Met Office a afirmat: „Variabilitatea ciclului La Niña / El Niño este al doilea factor cel mai important în determinarea temperaturii Pământului, în același timp însă temperatura este puternic influențată și de creșterea continutului gazelor cu efect de seră din atmosferă”.

Seria celor mai calzi ani a început în 2015, primul an când temperatura globală a aerului a depășit cu 1 grad Celsius perioada preindustrială (1850-1900).

Prognoza pentru 2021 se bazează pe factorii cheie ai climatului global, dar nu include evenimente imprevizibile, cum ar fi erupții vulcanice mari, care ar provoca o răcire temporară, potrivit ANM.

Dr. Doug Smith, unul dintre experții climatologi Met Office, a adăugat: „Prognoza temperaturii medii globale a aerului pentru 2021 este o valoare medie pe toată planeta. Unele locații se încălzesc mai rapid decât altele. De exemplu, Arctica se încălzește de două ori mai mult față de celelalte regiuni”.

Profesorul Adam Scaife, directorul departamentului de prognoză pe termen lung al Met Office, a declarat: „Este puțin probabil ca temperatura medie globală în 2021 să fie una record (grație influenței La Niña), dar din cauza încălzirii globale aceasta va fi mult mai ridicată decât în alti ani cu o influență majoră La Niña cum ar fi anii 2011 și 2000”.

Prognoza sugerează că 2021 va fi mult mai cald decât 1998 – anul precedat de evenimentul El Niño din 1997/98. Doug Smith a adăugat: „Creșterea temperaturii medii globale cu 0,4 ° C față de anul 2000 este în concordanță cu tendința de încălzire de 0,2 ° C pe deceniu”.

Estimarea Met Office făcută la finalul lui 2019 cu privire la temperatura medie globală a aerului din 2020 este în acord cu cele mai recente observații din acest an (de la 0,99 ° C la 1,23 ° C, cu o estimare centrală de 1,11 ° C). Datele din ianuarie-octombrie 2020 arată că temperatura medie globală este cu 1,17 ± 0,11° C peste nivelurile perioadei preindustriale.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER