Conectează-te cu noi

....

Naţional

9 Decembrie – Ziua Internațională Anticorupție

Publicat acum

pe

....

Sursă FOTO - evz.ro

Sursă FOTO – evz.ro

Ziua de 9 decembrie a fost stabilită drept Ziua Internațională Anticorupție în urmă cu 12 ani, de Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite.

....

Semnată de România la data de 9 decembrie 2003, la Merida (Mexic) şi ratificată prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei este primul tratat cu vocaţie universală în domeniul combaterii corupţiei. De asemenea, declaraţia Primei Conferinţe Anuale şi a Adunării Generale a Asociaţiei Internaţionale a Autorităţilor Anticorupţie, susţinută la 22-26 octombrie 2006, la Beijing, îndeamnă autorităţile competente să aplice prevederile relevante ale Convenţiei pentru a stabili şi întări sistemul de luptă împotriva corupţiei, precum şi încurajarea statelor semnatare cu privire la celebrarea Zilei Internaţionale Anticorupţie.

În acest context, Direcția Generală Anticorupție organizează, de la începutul acestei săptămâni, o suită de activități de informare și educație anticorupție, atât în București, cât și în toate județele țării.
Astfel, în București, activitățile au debutat luni, 7 decembrie, cu un punct de informare anticorupție instalat la stația de metrou Universitate. Timp de 3 zile (7,8 și 9 decembrie), în intervalul orar 10.00 – 14.00, cetățenii care au tranzitat Pasajul Piața Universității au putut să stea de vorbă cu voluntarii anticorupție (elevi și studenți) despre cum pot să contribuie în mod direct, prin atitudine și comportament, la prevenirea și sesizarea faptelor de corupție. Cu acest prilej, cetățenii au primit calendare anticorupție 2016, pliante și flyere de informare cu privire la faptele de corupție și linia verde anticorupție 0800.806.806 unde pot fi sesizate aceste situații. Activitatea este organizată de Direcția Generală Anticorupție, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel, cu sprijinul Primăriei municipiului București.

Tot luni, la Centrul Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, DGA – prin Direcția Anticorupție pentru Municipiul București și Județul Ilfov (DAMBJI), în parteneriat cu Expert Forum, Liderjust și Centrul Român de Politici Europene a organizat dezbaterea cu tema De ce eu? Cetățeanul vs sistem. La activitate au participat peste 350 de persoane, atât angajați MAI, cât și public extern, subiectul discuțiilor fiind despre integritate în spațiul public, precum și despre drepturile și modalitățile de apărare pornind de la proiecția filmului De ce eu, regizat de Tudor Giurgiu. Moderatorii dezbaterii, respectiv Laura Ștefan (expert anticorupție, Expert Forum), Alexandra Lăncrăjan (procuror/Liderjust) și Tudor Giurgiu au subliniat nevoia de acțiune civică în lupta împotriva corupției sistemice.

Astăzi, 9 decembrie, începând cu ora 11.00, DGA – DAMBJI, în parteneriat cu Asociația Pro Democrația, Fundația Hanns Seidel și Centrul Național Anticorupție din Republica Moldova, au organizat o acțiune de informare anticorupție în Punctul de Trecere a Frontierei Leușeni – Albița. Reprezentanții celor 4 instituții au interacționat direct cu cetățenii care au tranzitat frontiera către și dinspre Republica Moldova, cărora le-au înmânat materiale informative despre prevederile legale în domeniul infracțiunilor de corupție, precum și modalitățile de sesizare ale acestora. Activitatea încheie, totodată,

Proiectul Plătește zero pentru ce ți se cuvine, desfășurat pe parcursul anului 2015, în parteneriat de instituțiile amintite. Proiectul Plătește Zero pentru ce ți se cuvine, finanțat de Fundația Hanns Seidel România și Republica Moldova a constat în amplasarea Labirintului Anticorupție în 10 localități din România și Republica Moldova prilej cu care, peste 6.000 de cetățeni din cele două țări au avut posibilitatea să-şi consolideze cunoştinţele despre infracţiunile de corupţie şi să descopere instrumentele aflate la îndemâna tuturor pentru a sesiza aceste fapte.

Activitățile pentru marcarea datei de 9 decembrie – Ziua Internațională Anticorupție au mai cuprins, totodată, masa rotundă cu tema “Managementul riscurilor de corupție” organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului București la Academia Română. Au fost prezenți la activitate manageri și consilieri de integritate din cadrul structurilor MAI din municipiul București și județul Ilfov care au discutat despre metodologia de identificare a riscurilor și vulnerabilităților la corupție, proiectată și implementată de Direcția Generală Anticorupție, atât în structurile MAI, cât și în alte ministere.

Activități similare au fost organizate de către serviciile județene anticorupție ale Direcției Generale Anticorupție în toate județele țării. Prin toate aceste acțiuni, dorim responsabilizarea cetăţenilor şi funcţionarilor publici, în sensul luării de atitudine şi sesizarea autorităților în domeniu de fiecare dată când iau cunoştinţă despre implicarea unor lucrători M.A.I. în fapte de corupţie. În vederea realizării unei comunicări eficiente între lucrătorii instituţiei noastre şi cetăţenii care doresc să sesizeze aspecte legate de comiterea unor fapte de corupţie de către personalul MAI, reamintim Linia Verde Anticorupţie – 0800.806.806, ce poate fi apelată gratuit din orice reţea de telefonie mobilă sau fixă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER