Conectează-te cu noi

Naţional

Locuri de muncă în Dej – Ai depus vreodată declarația unică?

Publicat acum

pe

Cei care ocupă sau sunt în căutare de locuri de muncă în Dej și în țară cunosc faptul că legislația actuală prevede declararea veniturilor, anual. Totuși, pentru a nu avea probleme, chiar dacă ești salariat, e bine să verici cum stai în evidența ANAF.

Angajații pe locuri de muncă în Dej și în țară, precum și cei aflați în căutare de joburi trebuie să știe că declararea anuală a veniturilor este obligatorie. Fiind angajat cu normă întreagă, stai liniștit, de obicei, bazându-te pe angajatorul care se ocupă cu declararea veniturilor și impozitarea angajaților. Dar există și situații în care cei care ocupă locuri de muncă în Dej sau în alte orașe ale țării trebuie să verifice personal situația fiscală. Ca să nu aibă parte de probleme.

Ce este declarația unică și cui i se adresează

Pentru venituri precum salariile celor angjați pe locuri de muncă în Dej sau în țară, nu există obligația plății personale a taxelor și contribuțiilor sociale. Totuși, dacă se obțin bani și din activități independente, contracte de colaborare, chirii și altele, atunci fiscalizarea veniturilor este obligația celui care obține banii. Iar declarația unică le este destinată. Aceasta este mijlocul principal prin care sunt declarate și impozitate veniturile care nu au natură salarială. Este folosită pentru persoanele fizice autorizate (PFA), dar nu numai.

Trebuie depusă pentru toate veniturile din activități independente (comerț, producție, servicii, profesii liberale). Dar sunt incluse și venituri din drepturi de proprietate intelectuală (dacă nu sunt impozitate la sursă), chirii, activități agricole, silvicultură și piscicultură, dobânzi și dividende, criptomonedă și orice alte tipuri de venituri pentru care nu se reține impozit la sursă. Chiar și cei scutiți de impozit prin lege trebuie să depună această declarație.

Ce plătesc cei care ocupă locuri de muncă în Dej și în țară

Obții venituri independente, din chirii, investiții, drepturi de autor, criptomonede? Atunci sigur trebuie să plătești impozitul de 10%. La veniturile din dobânzi, impozitul se reține la sursă, adică la bancă. Prin urmare, banii retrași sunt deja impozitați. Dar e posibil să fie necesară plata contribuțiilor sociale la pensii (CAS) și sănătate (CASS). Ele nu se plătesc mereu împreună. Și asta pentru că unele persoane sunt scutite de plata CAS, precum pensionarii.

CAS și CASS sunt datorate numai de către cei care obțin venituri nesalariale care depășesc 12 salarii minime brute. În 2020, salariul minim brut este de 2.230  lei. CAS-ul este 25%, CASS-ul este 10%.

Când și unde depui declarația?

Declarația unică se depune de către cei care care încep o activitate în decursul anului fiscal. Spre deosebire de anii precedenți, termenul de depunere a acesteia s-a prelungit din acest an, până pe 25 mai. Se depune la ghișeu sau online, prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori pe e-guvernare.ro, cu semnătura electronică calificată. Nedeclararea veniturilor se consideră evaziune fiscală și se pedepsește conform legislației în vigoare, chiar și cu privare de libertate. Dacă nu se depune în timp util decalarația, există riscul unor amenzi de la 50 la 500 de lei.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER