Naţional
Relațiile de cuplu în timpul pandemiei de Coronavirus
Publicat acum
3 anipe
Pentru unele cupluri, pandemia a facilitat oportunitatea de a petrece mai mult timp acasă, împreună. Responsabilitatea suplimentară de a ajuta copiii în timpul lecțiilor online și constrângerile vieții într-un apartament mic, într-un oraș aglomerat au însemnat un plus de dificultate, cu siguranță. Cu toate acestea, timpul suplimentar petrecut împreună a sporit intimitatea și a apropiat multe cupluri.
Pentru alte persoane aflate în relații romantice, pandemia a însemnat izolare si mai mult timp petrecut departe de cealaltă jumătate. Lucrătorii esențiali, de exemplu, au petrecut mai mult timp la muncă. Timpul petrecut la muncă, cumulat cu stresul constant al unei situații complet noi, a pus presiune asupra unora dintre cupluri.
Indiferent de situația particulară, dinamica relațiilor intime a fost afectată de pandemia de COVID-19. Iată câteva dintre schimbările cu care se confruntă unele cupluri și câteva metode pentru a depăși momentele dificile în cuplu.
Un cuțit cu două tăișuri
Timpul prelungit petrecut împreună a fost perceput, în mare parte, ca fiind un lucru bun și un mare plus adus în viața de cuplu în timpul pandemiei. Cu toate acestea, unele persoane s-au simțit constrânse în această perioadă, neputând să evadeze în hobby-urile și activitățile obișnuite. Acest lucru poate da naștere la tot felul de resentimente.
Studiile realizate în perioada pandemiei (Döring & Walter, 2020; Ait Addi et al., 2020; Dvorak, 2020) reliefează percepțiile antagonice pe care persoane diferite le-au avut asupra situației de criză generată de virusul SARS COV-2. În timp ce o parte din populație raportează o creștere a nivelului de intimitate, o altă parte ne arată că situația actuală a avut un efect negativ asupra sănătății noastre mentale și asupra disponibilității de a fi intimi cu partenerul.
Aceste două aspecte antagonice au fost explorate de cercetători de la Institutul Kinsey pentru a analiza impactul pe care l-a avut izolarea și pandemia asupra vieții noastre intime, descoperind că în timp ce majoritatea persoanelor nu au mai avut aceeași deschidere și preocupare față de relațiile sexuale cu partenerul, există o mai mare varietate în viața sexuală, multe persoane luându-și timp să se bucure de propriul corp sau explorând inovațiile tehnologice din domeniul sexului. Studiile incipiente din timpul pandemiei descopereau că industria jucariilor sexuale a cunoscut o creștere fără precedent. Acest lucru a fost observat pe întreg mapamondul și chiar și în România, unde au luat naștere din ce în ce mai multe magazine de profil, precum i-Vibe.ro.
De ce s-au sfârșit unele relații în timpul pandemiei
Lipsa unor activități incitante
Din păcate, pentru mulți dintre noi zilele au curs una după alta și fiecare era aproape identică cu cele din urmă. Cei ce am lucrat de acasă în această perioadă, adesea am renunțat și să ne mai schimbăm din pijamale sau din hainele de casă – din pat direct la laptop. Lipsa unei activități care implică ieșirea din casă a însemnat ca zilele au devenit mai anoste și mai lipsite de culoare. Acest lucru a atras după sine ceva mai puțină disponibilitate pentru cultivarea atracției în cuplu, ceea ce poate însemna că legătura dintre parteneri poate avea de suferit pe termen lung.
Lipsa de responsivitate din partea partenerului
Știrile cu privire la răspândirea virusului s-au schimbat de-a lungul celor aproape doi ani. Dacă la început eram îngrijorați ca ne vom infecta atingând diverse suprafețe, ulterior informațiile s-au schimbat. Dacă la început doar bătrânii erau o grupă de risc, ulterior am aflat și că tinerii se pot îmbolnăvi. Aceste incertitudini, cumulate cu schimbări majore în viața noastră, dar și cu temeri accentuate legate de stabilitatea locului de muncă, sau de siguranța asigurării unui trai pe termen lung, au generat disensiuni – ne-au făcut mai nervoși, mai anxioși si mai puțin răbdători cu cei din jur.
Astfel, unii dintre noi au devenit mai puțin responsivi la nevoile și așteptările partenerului de viață. Perceperea partenerului ca fiind atent la nevoile noastre este deosebit de importantă în micșorarea disensiunilor în cuplu. Lipsa de atenție din partea partenerului conduce la apariția unor sentimente de nesiguranță și exacerbarea sentimentelor negative.
Cum readucem romantismul în cuplu
Ritualuri care afirma dragostea
Adesea când suntem stresați punem nevoile noastre mai presus de cele ale partenerului și chiar de cele ale relației. Este normal ca în fața unui stres masiv, precum cel provocat de pandemie, să avem tendința să acționăm pe pilot automat atunci cand vine vorba de relații, rezervându-ne mai mult timp pentru a gestiona nevoile propriei persoane.
Cu toate acestea, când acest lucru se întâmplă pe o perioadă îndelungată de timp, poate rezulta în dezastre în viața de cuplu. De aceea, este important să păstrăm câteva ritualuri care reafirmă dragostea pe care ne-o purtăm reciproc în cuplu. Aceste ritualuri pot fi simple, dar pot avea un impact semnificativ în bunăstarea vieții de cuplu.
Astfel de ritualuri sau rutine pot însemna o îmbrățișare și un sărut în fiecare dimineata, sau o seară pe săptămână în care aveți o întâlnire – așa cum ieșeați la întâlniri înainte de a fi căsătoriți, sau înainte de a locui împreuna. Puteți stabili o zi în care mergeți în parc, la un picnic, sau la un film.
Aducerea în prim plan a romantismului și intimității
Romantismul și intimitatea pot fi o provocare atunci când încercăm să le readucem în viața de cuplu. Adesea, atunci când vorbim de romantism în cuplu, ne gandim la sex, iar sexul înseamnă să răspundem nevoilor și așteptărilor partenerului. Adesea, acest lucru poate însemna încă un stres în plus.
Pentru a readuce în prim plan romantismul, este necesar sa ne concentrăm asupra intimității, tocmai printr-o serie de ritualuri care ne aduc mai aproape. O plimbare seara, o sărutare spontană, o îmbrățișare dimineața, pot face minuni pentru intimitate. De aici, ne putem restabili conexiunea cu partenerul și ne putem simți încrezători să discutăm despre a trece la următorul nivel. Pare o revenire la vremurile în care abia vă întâlneați primele dăți și fix așa ar și trebui să fie. Reconstruirea intimității înseamnă să o luăm de la zero și să creăm cadrul de încredere necesar pentru a reîncepe să comunicăm. Sexul este abia un ultim pas si succesul său depinde de nivelul de intimitate din cuplu.
Abia după ce comunicăm deschis din nou și abia după ce restabilim intimitatea în cuplu este momentul pentru a ne concentra pe romantism. Și aici putem explora și putem găsi moduri noi prin care sa ieșim din cotidian. Cadrul romantic poate fi rețeta unei seri reușite: un pahar de vin roșu, câteva lumânări cu parfum afrodisiac și muzica preferată în surdină.
Sursa foto: Getty Images