Conectează-te cu noi

Social-Cultură

INTERVIURI: Militarii din Dej continuă cursurile de instruire și în Afganistan – FOTO

Publicat acum

pe

Afganistan

Pregătirea continuă este pentru militarii din Dej un deziderat de care nu se despart nici în Afganistan.

Astfel că, printre activitățile importante pe care militarii Batalionului 811 Infanterie Protecția Forței „Dragonii Transilvani” Dej  le-au desfășurat încă de la introducerea în Teatrul de operații a fost și participarea la anumite module de pregătire susținute atât de instructori români din cadrul batalionului sau a Elementului Național de Sprijin cât și de instructori americani.

watermarked-mr Apetrei Marius

Maiorul Marius APETREI – ofițer cu planificarea în cadrul comandamentului este cel care a avut printre sarcinile de la începutul misiunii planificarea și coordonarea acestor activități. „Această pregătire este foarte importantă deoarece, în primul rând vizează cunoașterea și modul de utilizare a unor echipamente pe care nu le avem în țară și care sunt furnizate aici de partenerii noștri, iar în al doilea rând este vorba despre aplicarea cunoștințelor teoretice și adaptarea lor la schimbările mediului din Teatrul de operații Afganistan. Noi am făcut cursuri teoretice în țară, dar pentru majoritatea dintre ele a fost nevoie de rememorarea la fața locului a unor cunoștințe și mai ales pentru cele care au vizat mijloace tehnice, a fost nevoie de lucru practic cu acestea, sub îndrumarea unor specialiști.

Cursurile au fost structurate în două categorii. O parte dintre ele au fost generale și au fost parcurse de întreg personalul, indiferent de gradul și funcția pe care o dețin în cadrul structurii de protecție a forței. Este vorba despre cursul care a vizat regulamentul de ordine al Bazei KAF (Kandahar Air Field), în care ni s-au prezentat regulile pe care trebuie să le respecte toți cei care sunt încartiruiți în această bază. Cititorii trebuie să înțeleagă că Baza Aeriană Kandahar este un mic orășel militar cu strazi, cu aeroport, cu spital, cu multe alte facilități, cu reguli proprii de circulație și de comportament, gândite pentru a putea menține ordinea și pentru a putea proteja cele câteva mii de militari și civili care trăiesc și își desfășoară activitatea aici.

Un al doilea curs a fost cel de prezentare a regulilor de angajare specifice misiunii Resolute Support, mai precis care sunt libertățile și limitările în acțiuni ale militarilor ce participă la operații desfășurate în cadrul acestei misiuni, așa cum este și cazul nostru. Noi am studiat aceste lucruri în țară, pe timpul pregătirii, la nivelul de informații la care aveam acces acolo, dar este știut faptul că aceste reguli se modifică permanent, așa că am procesat din nou informația la ajungerea în Afganistan.

Cel care a întregit seria de cursuri generale a vizat cunoașterea indicilor de demascare și reacția la descoperirea dispozitivelor explozive improvizate, precum și prezentarea diferitelor tipuri de astfel de dispozitive. Având în vedere faptul că în continuare aceste tipuri de dispozitive sunt principala amenințare în acest teatru de operații și ținând cont că aceste dispozitive pot fi plasate oriunde, este foarte important ca toți militarii să cunoască ce sunt aceste dispozitive, să le poată recunoaște și să fie pregătiți să reacționeze la descoperirea lor astfel încât să nu fie pusă în pericol viața lor și a celor din jur.

A doua categorie de cursuri a vizat pregătirea specifică și s-a concentrat pe pregătirea câtorva specialități vitale în desfășurarea misiunilor mai ales în ceea ce privește mânuirea corectă și la capacitate maximă a armamentului, tehnicii și a celorlalte mijloace avute la dispoziție.

Unul dintre acestea a fost cursul de acordare a primului ajutor în care pe lângă sanitarul de la fiecare pluton au mai fost antrenați și alți militari astfel încât în fiecare subunitate care execută misiune, în orice moment să existe un militar pregătit să folosească mijloacele la dispoziție pentru a acorda primul ajutor.

S-au mai organizat cursuri privind cunoașterea și exploatarea tehnicii din dotare. Acestea au inclus module de cunoaștere și de conducere a mașinilor de luptă tip MRAP, a tehnicii de comunicații și informatică de la bordul acestor mașini, a mijloacelor de bruiaj împotriva mijloacelor electronice de detonare de la distanță atât fixe cât și mobile, respectiv cunoașterea, exploatarea dar și rezolvarea unor incidente la armamentul specific instalat pe aceste mașini de luptă.

Având în vedere faptul că pe lângă patrularea în afara bazei, una din misiunile militarilor din Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” este securizarea intrării principale în Baza KAF, două din cursurile efectuate în cooperare cu partenerii americani au vizat cunoașterea aparaturii de securitate și a procedurilor de urmat la intrarea în bază, precum și o prezentare a tuturor tipurilor de permise de acces acceptate, cu caracteristicile și procedurile de urmat pentru fiecare categorie de personal care intră în această bază.

watermarked-plt maj Balasa Catalin

Plutonierul major Bălașa Cătălin este comandant de grupă în cadrul companiei WOLF. Cu toate că a mai participat la misiuni în Irak și Afganistan consideră că aceste cursuri sunt binevenite pentru toți militarii. „Am participat la cursuri organizate de comandamentul batalionului în care ni s-a prezentat în primul rând noțiuni generale despre bază, despre Teatrul de operații Afganistan, despre specificul lui, în special despre zona în care acționăm și despre modul nostru de comportare pe timpul executării misiunilor. În ce privește celelalte cursuri despre tehnica de pe mașinile de luptă, pentru mine personal o parte din informație era deja cunoscută din celelalte misiuni la care am mai participat, sau de la pregătirea desfășurată în țară, dar a existat și o parte de informație cu totul nouă pe care am avut ocazia să o asimilez acum. A prins bine o rememorare a cunoștințelor, dar și o actualizare a lor și chiar o exersare în folosirea armamentului și tehnicii de comunicații de la bordul mașinilor de luptă. Este ceea ce folosim în fiecare zi pe timpul executării misiunilor și cunoașterea lor este vitală atât în ducerea acțiunilor de luptă cât și în menținerea legăturilor între noi și cu baza.

watermarked-caporal Botezatu Marian

Caporalul clasa III-a Botezatu Marian este sanitar în compania LION și are vechime în acest domeniu. A parcurs și în țară cursuri de pregătire în domeniul sanitar și este familiarizat cu intervenții de acest tip, chiar și în teatrul de operații. Aici a participat la cursurile Combat Life Savers, organizate la spitalul militar din Kandahar. „Tacticile, tehnicile și pocedurile folosite la diferite tipuri de intervenții sunt în mare măsură aceleași pe care le folosim și noi în țară. Diferența apare datorită marterialelor avute la dispoziție, a pansamentelor și instrumentarului, proiectate și fabricate pentru manevrare ușoară, intervenții foarte rapide și precise, în condițiile specifice teatrului de operații. Am exersat și repetat tehnici și proceduri de acordare a primului ajutor, de evaluare a pacientului și de transport în condiții bune, dacă este nevoie, la cel mai apropiat punct sanitar. Alături de noi, sanitarii, s-au instruit și o parte din colegii noștri pistolari, CLS-iștii, care sunt principalii ajutori ai sanitarilor, au anumite limitări în ce privește acțiunile medicale, dar, la nevoie, trebuie să fie în măsură să preia atribuțiile de sanitar.

watermarked-plt Idiceanu Adrian 2

De 14 ani la aceeași unitate, Batalionul 811 Infanterie „Dragonii Transilvani”, plutonierul Idiceanu Adrian este pentru a treia oară în misiune, ca mecanic conductor la compania SNAKE. „Condițiile și felul de a executa misiunile sunt diferite față de 2010. Cu toate că am făcut pregătire și în țară pentru conducerea mașinilor de luptă MRAP, aici am mai participat la două cursuri care au constat în cunoașterea generală a mașinii, mod de exploatare și mentenență, precum și conducere, realizate teoretic și practic chiar pe mașinile cu care acum ne desfășurăm activitatea.

watermarked-plt maj Basaga Mihai 2

Plutonierul major Bașagă Mihai este și el mecanic conductor în compania LION. În țară deservește Transportorul Anfibiu Blindat B33 ZIMBRU, iar aici Mine Resistant Ambush Protected – MRAP. „Trecerea de la ZIMBRU la MRAP am făcut-o prin urmarea unui curs inițial în țară, dar definitivarea pregătirii s-a făcut aici, în primele zile ale misiunii, când am urmat un curs cu specialiști americani. Alături de aceștia am parcurs o parte teoretică, dar și una practică, ce a cuprins cunoașterea, exploatarea și întreținerea, dar și conducere pe teren accidentat, pietriș sau asfalt, fără dispozitiv de descoperit mine MINE-ROLLER și cu dispozitivul atașat. Este prima misiune la care particip, deci și prima întâlnire cu acest tip de tehnică, dar adptarea nu a fost dificilă, deoarece acesta este specificul armei și cu pregătirea necesară suntem în măsură să utilizăm orice fel de autovehicul.

watermarked-sg maj Albert Ciprian

Sergentul major Albert Ciprian este comandant grupă în cadrul companiei HYENA. Este în armată din 2001 mai întâi ca soldat gradat profesionist, iar din 2009 ca subofițer. Este la a treia misiune și de data aceasta diferită față de cele executate înainte. „Misiunea mea, alături de militarii din grupa pe care o comand, este de a supraveghea o funcțiune a intrării principale în Baza Aeriană Kandahar, de a scana și a asigura accesul autovehiculelor. Pentru a putea să ne exercităm atribuțiunile specifice, la intrarea în teatrul de operații am participat la un curs, unde ni s-a prezentat modul de lucru cu principalul mijloc tehnic de scanare a autovehiculelor și a conținutului acestora, precum și procedurile de urmat la trecerea prin poartă a fiecărei mașini.

watermarked-caporal Biro Mihai

Caporalul clasa III-a Biro Cristian Mihai face parte din compania HYENA, este pentru prima dată în misiune într-un teatru de operații și este mulțumit că îndeplinește atribuțiile pentru care s-a pregătit în țară. A învățat și ceva nou prin participarea la cursul de cunoaștere și mânuire a dispozitivului luminos de ghidare pe timp de noapte. „Are un fascicul luminos colorat care poate ajunge până la cinci sute de metri și ne ajută pe timp de noapte atât pe noi dacă vrem să observăm ceva detaliu la distanță cât și pentru a ghida mașinile care se apropie de poartă pe timpul nopții.

watermarked-plt Nisioi Vasile 3

Plutonierul Nisioi Vasile este comandant grupă în compania LION și consideră foarte utilă parcurgerea acestor cursuri nu doar pentru activitatea din teatrul de operații ci pentru întreaga carieră. „Cu siguranță parcurgerea tuturor acestor cursuri este un plus pentru noi. Nu avem ocazia în fiecare zi și mai ales în țară să lucrăm cu astfel de tehnică, așa că folosirea zilnică și lucrul efectiv cu tehnica de aici, folosirea procedurilor, creează automatisme și experiență utilă pentru profesia militară.

După ce am vorbit cu militarii din Batalionul 811 Infanterie Protecția Forței „Dragonii Transilvani”, toate formele de pregătire generale și speciale, efectuate în Baza Aeriană Kandahar după intrarea în teatrul de operații, și-au atins scopul. Pentru fiecare dintre ei, informația primită aici îi ajută în primul rând la executarea în bune condiții a misiunii la care participă. De asemenea, aceste cursuri constituie, pentru cei care le-au parcurs, un plus la dezvoltarea în plan profesional, o aptitudine dezvoltată și un bagaj nou de cunoștințe.

Mai multe fotografii din Afganistan găsiți AICI!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER