Conectează-te cu noi

Administraţie

Cine va fi VICEPRIMARUL Dejului? Scenariile luate în calcul

Publicat acum

pe

Mandatele aleșilor locali au expirat la sfârșitul acestei săptămâni și prin urmare municipiul Dej a rămas fără viceprimar până la următoarea ședință a noului Consiliu Local.

În mandatul 2020-2024, Consiliul Local Dej a fost format din 9 reprezentanți PNL, 3 PSD, câte 2 USR, UDMR și ALDE, 2 PMP și UDMR unul singur. La Cluj, PNL a bătut palma cu UMDR pentru a avea majoritate în Consiliul Județean (CJ), precum și în mai multe comune și municipii din județ. La fel s-a întâmplat și la Dej, unde UDMR a obținut un singur mandat, dar extrem de prețios. Astfel, Anamaria Kovrig a devenit viceprimarul Dejului, mutare anticipată și confirmată de Dej24.ro. Majoritatea PNL-UDMR a funcționat fără probleme în mandatul abia încheiat, fiind patru ani de ”liniște” pentru primarul Morar Costan, cu proiecte de hotărâre aprobate foarte ușor.

Acum, în urma alegerilor locale din luna iunie, noul CL Dej va fi mult mai ”colorat”: 5 aleși PNL, 5 PSD, 3 USR, 3 AUR, 2 UDMR și Cristian Mare (independent). Dacă nu vor exista retrageri de pe listele electorale (și astfel să fie înlocuiri), Consiliul Local Dej va avea următoarea componență: Gavriș Geanina (PNL), Mureșan Violeta (PNL), Husa Lucian (PNL), Haranguș Laura-Petria (PNL), Moldovan Horațiu (PNL), Chifor Cristian (PSD), Malyarcsuc Adrian (PSD), Pop Cornel (PSD), Chender Valeria (PSD), Pop Gavril (PSD), Meșter Alina (USR), Haranguș Alexandrina (USR), Vălășutean Mihaela (USR), Sabadâș Marin (AUR), Feier Iuliu (AUR), Borșan Vlad (AUR), Kovrig Anamaria (UDMR), Varga Lorand (UDMR) și Cristian Mare (independent).

Practic, față de CL din perioada 2020-2024, PNL a pierdut patru mandate (de la 9 la 5), PSD a câștigat două (de la 3 la 5), USR a adăugat unul (de la 2 la 3), la fel și UDMR (de la 1 la 2). AUR nu a avut reprezentanți în ultimii patru ani. Au rămas în afara CL reprezentanții PUSL, PER, Partida Romilor și PMP.

Cum în octombrie noii aleși urmează să depună jurămintele și să își înceapă efectiv activitatea, întrebarea care stă pe buzele tuturor este: cine va fi următorul viceprimar al Dejului?

Cum e nevoie de 10 voturi (sunt 19 consilieri de toți), pe masă sunt destul de puține variante, unele dintre ele fiind doar ipotetice:

  1. PNL (5 mandate) + PSD (5 mandate)
  2. PNL (5 mandate) + AUR (3 mandate) + UDMR (2 mandate)
  3. PNL (5 mandate) + USR (3 mandate) + UDMR (2 mandate)
  4. PSD (5 mandate) + USR (3 mandate) + AUR (3 mandate)
  5. Și altele…

Referitor la primul scenariu, sursele Dej24.ro susțin că PSD Dej insistă pentru două nume, dar niciunul nu este agreat de către primar, astfel că șansele acestei ”alianțe” au scăzut considerabil în ultimele zile. Totodată, mai ales ”gașca nouă” din PSD Dej și-ar dori să nu se asocieze cu Morar Costan& PNL și mai degrabă să rămână în opoziție. Și totuși, social-democraților dejeni le-ar putea fi impus, ”de mai sus”, să accepte alianța cu liberalii și să pună mâna pe postul de viceprimar. Teodora Muncelean a fost ultima PSD-istă care a ocupat acest post (mandatul 2016-2020).

În al doilea scenariu (PNL+AUR+UDMR), Morar Costan trebuie să mulțumească AUR-ul pentru ca Anamaria Kovrig să rămână viceprimar. Este bine cunoscut faptul că edilul o apreciază pe reprezentanta UDMR și își dorește să continue colaborarea în aceeași formulă, exprimându-și în mai multe rânduri părerea în acest sens. Rămâne de văzut ce ar vrea filiala locală AUR pentru a intra în această alianță.

Calculele liberalilor de la Dej s-ar putea complica dacă ținem cont de mesajul transmis recent ”de la centru” de președintele Nicolae Ciucă: ”ne dezicem de PSD, legăm alianțe doar cu partide de dreapta”. În acest caz, cu PSD out, PNL ar fi nevoit să se alieze cu USR și UDMR. Conform surselor noastre, primarul Morar Costan exclude din start orice ”colaborare” cu USR (Alina Meșter fiind principală sa contracandidată la alegerile din vară), astfel că acest scenariu este doar ipotetic, fără prea mari șanse de concretizare.

Sigur, există și posibilitatea unei alianțe de genul PSD+USR+AUR (11 mandate), cu PNL în opoziție, dar este greu de crezut că va exista un consens între cele trei partide, ținând cont de faptul că fiecare dintre ele vrea să pună mâna pe al doilea scaun din primărie. Pe la colțuri se aude că s-a discutat inclusiv despre o rotație între cele trei partide și fiecare să dea viceprimarul pe o perioadă limitată de timp (pe modelul premier Nicolae Ciucă, iar apoi Marcel Ciolacu).

Tot la capitolul ”greu de crezut” intră și alianța PSD+UDMR+AUR, UDMR fiind un partid apropiat actualei administrații. Ar mai fi posibile și variante care să-l includă pe independentul Cristian Mare, pe principiul ”nici (vicele) la noi, nici la voi”, dar șansele sunt, de asemenea, mai mult teoretice.

Cum ședința de constituire a noului Consiliu Local va avea loc luna aceasta, este clar că negocierile dintre partide se vor intensifica încă de săptămâna viitoare, urmând să fie luată o decizie în cel mai scurt timp.

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej și împrejurimi, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER