Social-Cultură
Alimente de la UE, ajutor pentru persoanele defavorizate. Când se face distribuirea la Dej
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișMarți, 28 iunie 2016, a început la nivelul județului Cluj furnizarea ajutoarelor alimentare prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2015/2016. Pachetele alimentare vor fi furnizate în patru tranșe cuprinzând toate cele 81 unități administrativ-teritoriale din județ.
În cadrul acestei sesiuni a POAD, în județul Cluj se vor distribui în total 175.868 pachete de alimente pentru un număr de 87.934 beneficiari. Graficul de livrare prevăzut pentru tranșa I (28 iunie—1 iulie 2016), transmis de către funizorul NED GROUP SRL, vizează 16 unități administrativ-teritoriale din județ, respectiv municipiile Câmpia Turzii, Dej și Gherla, precum și comunele Bonțida, Cămărașu, Ceanu Mare, Frata, Glău, Iara, Moldovenești, Poieni, Sînpaul, Tritenii de Jos, Unguraș și Viișoara.
În cadrul POAD 2015/2016, fiecare beneficiar final primește 2 cutii cu conținut identic: făină albă de grâu (1 pungă de 1 kg), mălai (2 pungi de 1 kg), paste făinoase (1 pungă de 400 g), ulei (2 sticle din plastic de 1 l), zahăr (1 pungă de 1 kg), conservă carne de vită (1 cutie metalică de 300 gr), 1 conservă pateu de ficat de porc (1 cutie metalică de 200 gr), orez (1 pungă de 1 kg), conservă de pastă de tomate (1 cutie metalică de 400 g) și fasole boabe (1 pungă de 500 g).
La nivelul municipiului Dej, beneficiarii Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate-POAD-2015/2016 vor putea intra în posesia pachetelor, cel mai probabil, în prima jumătate a lunii următoare, urmând ca Primăria Municipiului Dej să transmită, în următoarea perioadă, data exactă de la care se vor putea ridica aceste pachete.
Conform prevederilor HG 799/2014 privind implementarea Programului operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate, cu modificările și completările ulterioare, categoriile de beneficiari ai alimentelor furnizate de UE sunt:
a) familiile și persoanele singure care au dreptul la un venit minim garantat;
b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
c) șomerii care beneficiază de indemnizație de șomaj în cuantum lunar stabilit conform prevederilor legale de până la 450 lei, inclusiv, și șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București care nu beneficiază de indemnizație de șomaj;
d) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi, obținute din pensie sau, după caz, din pensii cumulate, sunt de până la 450 lei/lună inclusiv;
e) pensionarii sistemului public de pensii, beneficiari ai indemnizației sociale pentru pensionari, al căror venit este de până la 450 lei/lună inclusiv;
f) veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist dacă nu realizează alte venituri în afară de cele provenite din drepturile bănești acordate de legi speciale, ale căror cuantum cumulat este de până la 450 lei/lună inclusiv;
g) persoanele cu handicap grav și accentuat, adulți și copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidențial, publice sau private;
h) persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv, și nu se încadrează în niciuna dintre categoriile prevăzute la lit. a) — g), stabilite prin dispoziție a primarului.
Persoanele care fac parte din mai multe categorii menționate la alin. (1) beneficiază de ajutoare alimentare pentru o singură categorie căreia îi aparțin la data distribuției ajutoarelor.
Conform prevederilor HG 799/2014, cu modificările și completările ulterioare, Instituția Prefectului județul Cluj prin Grupul județean de lucru constituit la nivelul instituției, are atribuții de comunicare, gestionare și control în ceea ce privește derularea POAD la nivelul județului.