Politic
Se stinge conflictul în ALDE? Un clujean din conducerea organizației județene nu-și mai asumă să fie cocoș
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin Cociș
În cursul zilei de ieri, la nivelul ALDE, a avut loc Delegația Permanentă, pentru a se stabili data Congresului în care ar urma să fie desemnată o conducere unică, conform actualdecluj.ro.
Decizia lui Călin Popescu Tăricenu de a prelua șefia partidului, împreună cu echipa sa, l-a scos din minți pe actualul co-președinte, Daniel Constantin, astfel că zilele trecute presa centrală relata despre disputa dintre cei doi lideri, precum și despre faptul că ALDE ar urma să se rupă.
La Cluj, oamenii din tabăra lui Daniel Constantin, în speță co-președintele organiației județene, Mircea Irimie, a simțit nevoia să facă și el tam-tam în presă, declarând, pentru Ziua de Cluj, că se încearcă o preluare ostilă a partidului. Mai mult, el sugera că n-ar fi fost înștiințat de colega sa, co-președintele Steluța Cătăniciu, despre organizarea acestei Delegații permanente, insinuând că oamenii lui Tăriceanu ar acționa fraudulos, prin încălcarea statului:
„Sunt membru fondator, vicepreşedinte al ALDE şi membru al comisiei de fuziune dintre PC şi PLR. Pentru noi, categoric, 2017 este anul alegerilor. Toţi vrem congres pentru că trebuie să avem o conducere unică, dar trebuie respectat statutul, al cărui articol 88 spune că un congres se realizează abia după finalizarea alegerilor din teritoriu. La congres trebuie să participe delegaţiile unor foruri legitime, alese statutar, de aceea trebuie făcute alegeri de jos în sus care să se finalizeze cu congresul. Nu văd de ce să nu respectăm statutul, ăsta nu e liberalism, asta nu e democraţie. Nimeni nu construieşte o casă începând cu acoperişul. S-au simţit unii mari şi tari la vârf şi au vrut să facă alegeri de sus în jos. Asta e o încercare de preluare ostilă a puterii în partid. Unii se simt acum pe cai mari şi vor să se aleagă repede pentru ca apoi să dirijeze şi alegerile din organizaţii. Trebuie să se facă alegeri la nivelul fiecărei organizaţii fără presiuni, fără suspiciuni, fără să se dea tonul de sus în jos. Lasă-i să se alegă fiecare cum vor, fără semnale de la centru şi apoi cei aleşi în mod liber să decidă singuri cine vor să conducă partidul” – comenta Irimie pentru ziuadecj.ro
Co-președintele ALDE Cluj, Steluța Cătăniciu, s-a arătat iritată de afimațiile lui Irimie, precizând că poate oricând să dovedească prin schimbul de mesaje pe care l-a avut cu acesta, că împreună au decis privind participarea la Delegația permanentă.
Irimie se sucește, nu mai e supărat pe Tăriceanu și se dezice de declarațiile pe care le-a făcut
Interesant este că după ce sâmbătă presa centrală a relatat că Daniel Constantin bate în retragere – conștient că fără susținerea lui Tăriceanu ar putea să piardă portofoliul de la Agricultură – turdeanul Mircea Irimie schimbă și el macazul. A precizat pentru Actualdecluj.ro că n-ar fi spus niciodată că nu este de acord cu Congresul, și nici nu-și mai amintește să fi declarat că se încearcă preluarea ostilă a partidului.
„Nu știu cine a scris, dacă a scris așa ceva n-are decât să se justifice. Eu tot ce am spus a fost că sunt de părere că alegerile trebuie să se desfășoare de jos în sus și nu invers. Este părerea mea și mi-o mențin, însă, n-am spus niciodată că aș fi împotriva Congresului. Sunt conștient că anul 2017 este anul alegerilor, așa că nu am eu de ce să mă opun. Mă voi consulta cu colegii și vom vedea cum votăm în cadrul Delegației. Ceea ce se va decide, voi accepta, n-am de ce să mă tranform eu într-un gică contra”, a spus politicianul.
El merge mai departe, dezicându-se ușor și de Daniel Constantin. Mai exact, Irimie susține că era stabilit încă de la început ca Tăriceanu să fie președintele partidului, pentru că „are mai multă experiență”: „Domnul Constantin înțelege că așa stau lucrurile, el se va mulțumi și cu poziția de președinte executiv, pentru că domnul Tăriceanu trebuie să fie președinte, el are o anumită vârstă, mai multă experiență, se știa lucrul acesta și așa a fost negociat de la bun început”. În realitate, Irimie e îngrijorat și el că fără sprijinul lui Tăriceanu și-ar putea pierde poziția de secretar de stat, în cadrul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social.
Steluța Cătăniciu: “dă-i prostului bâta în mână și îți dă cu ea în cap”
Revoltată de discuțiile din interiorul organizației județene pe care o conduce, Steluța Cătăniciu a reacționat la afirmațiile lui Irimie, apreciind că lucrurile se vor limpezi în cadrul Delegației de astăzi.
„Una dintre dezinformările din ultimele zile a venit chiar din partea domnului Daniel Constantin. El spune că Partid Conservator s-a aflat la baza constituirii ALDE. În primul rând, în momentul fuziunii celor două partide, Partidul Liberal Reformator și Partidul Conservator, partidul condus de domnul Constantin nu avea decât 3-4 filiale mai bune, iar sondajele de opinie care au fost realizate de-a lungul timpului, indicau PC-ul la 1%. Structura despre care vorbește Daniel Constantin nu avea cum, în mod logic, să ofere perspectivele unui scor care să le asigure prezența în Parlament. Pe de altă parte, PLR l-a sprijinit în 2014 pe Călin Popescu-Tăriceanu la alegerile prezidențiale, atunci când acesta a obținut peste jumătate de milion de voturi, adică peste 5%. În ciuda realității din teren și din sondaje, s-a acceptat pentru alegerile din anul 2016 principiul parității, dorindu-se consolidarea colaborării interne între cele două formațiuni”, arată Cătăniciu.
Ea mai spune că pentru tabăra lui Constantin, care nu-și dorea decât să controleze partidul, acest gest de bun simț al lui Tăriceanu nu ar fi contat. Despre Irimie spune că nu a făcut decât să continue la Cluj pe modelul lui Constantin.
„Delegația Permanentă a Filialei ALDE Cluj a fost convocată statutar de către mine împreună cu Mircea Irimie, în calitate de copreședinți. Am avut cvorumul necesar și am luat decizia statutară de a solicita conducerii naționale a ALDE convocarea Congresului la sfârșitul lunii martie. Irimie minte când spune că a fost împotriva convocării delegației permanente. Dovadă este faptul că, împreună, am hotărât să o convocăm. Sigur că și neasumarea deciziilor, atunci cand rezultatul nu este cel dorit, este un stil de-a face politică pentru unii. Observând tot mai mult ceea ce se întâmplă în toate partidele, în general, cred că este foarte important să fii foarte atent la cei cu care faci echipă. Există o vorbă din bătrâni: Îi dai prostului bâta-n mână și-ți dă cu ea în cap”.
UPDATE: În cadrul Delegației Permanente a ALDE s-a decis ca Congresul pentru desemnarea unei conduceri unice să aibă loc în 21-23 aprilie. Co-președintele ALDE, Daniel Constantin a apreciat că Delegația întrunită ieri ar fi fost nestatutară, astfel că a părăsit sala de ședință – relatează presa centrală -împreună cu aproximativ alți 20 de foști PC-iști. Călin Popescu Tăriceanu parse că s-a decis să scape de Constantin. E greu de crezut că oamenii lui Constantin – care au prins funcții prin Guvern – vor fi dispuși să renunțe foarte ușor.la pozițiile lor. Clujeanul Mircea Irimie i s-a alătuat lui Constantin, ieșind din sala de ședință, deși, sâmbătă declara pentru Actual de Cluj că este de acord cu organizarea Congresului și că nu respinge ideea ca Tăriceanu să devină președinte.
Sursa – actualdecluj.ro