Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Precizări cu privire la situația generată de schimbările aduse de hotărârile CJ Cluj managementului Aeroportului Internațional Cluj

Publicat acum

pe

Având în vedere afirmațiile apărute în mass-media în urma adoptării Hotărârii Consiliului Județean nr. 220/22.09.2017 și Hotărârii adoptate în data de 09.10.2017, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj dorește să aducă următoarele precizări:

1.Despre necesitatea aplicării prevederilor OUG nr. 109/30 noiembrie 2011 la REGIA AUTONOMĂ Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

După cum se menționează în textul OUG nr. 109/2011, neperformanța întreprinderilor de stat (regii autonome și societăți comerciale), criza financiară și imboldul Fondului Monetar Internațional, sprijinit de Comisia Europeană și Banca Mondială, au condus în anul 2011 la luarea unor măsuri privind guvernanța întreprinderilor publice, măsuri care ulterior au fost stabilite prin textul de lege menționat.

Astfel, sistemul de guvernanță introdus de OUG nr. 109/2011 are ca principal deziderat creșterea performanței și eficienței operatorilor economici de stat prin implementarea unor mecanisme aplicabile deja companiilor private.

În mod concret, OUG nr. 109/2011 a făcut o separație între autoritatea publică tutelară, Consiliul de Administrație al unei regii autonome și conducerea executivă a acesteia, stabilind pentru fiecare atribuții legale specifice și concrete.
Autoritatea tutelară competentă, ca efect al aplicării OUG nr. 109/2011 nu mai are atribuții legale de intervenție directă asupra organelor de administrare și conducere executivă a regiei autonome.

Această modalitate de guvernanță adusă de OUG nr. 109/2011 a urmărit transformarea întreprinderilor de stat în regii autonome sau societăți comerciale competitive care să aducă profit și să susțină economia națională, inclusiv prin crearea în mod direct și indirect de noi locuri de muncă.

2.Despre Hotărârea Consiliului Județean Cluj (HCJ) nr. 220/22.09.2017

La numai o zi după sărbătorirea împreună cu Consiliul Judeţean Cluj a atingerii pragului de 2.000.000 pasageri, în data de 22.09.2017, a fost adoptată HCJ nr. 220/22.09.2017 prin care se constată încetarea contractelor de mandat încheiate cu administratorii care alcătuiesc actualul Consiliu de Administrație al Aeroportului.

Totodată, prin HCJ 220/22.09.2017 sunt numiți noii administratori neexecutivi selectați pentru constituirea noului Consiliu de Administrație al Aeroportului, care urmează să își înceapă mandatul la data de 17.10.2017.
Conform art. 5 din această HCJ nr. 220/22.09.2017, începând cu data de 17.10.2017, conducerea executivă a Aeroportului este preluată de noul Consiliu de Administrație.

În mod concret, se stabilește că începând cu data de 17.10.2017, conducerea executivă exercitată până la această dată de directorul general al regiei, va fi asigurată de noul Consiliu de Administrație, contrar prevederilor contractului acestuia de mandat încheiat cu regia.

Mai mult, în conformitate cu alin. 7 al aceluiași art. 5, Consiliul de Administrație este mandatat de către Consiliul Județean Cluj să înceteze contractele individuale de muncă ale celorlalți directori ai Aeroportului.

În ciuda faptului că OUG nr. 109/2011 stabilește în mod clar și neechivoc interdicția imperativă a intervenției autorității publice tutelare în administrarea regiei autonome, totuși, prin textul art. 5 al HCJ nr. 220/22.09.2017, se impune de către Consiliul Județean Cluj, modalitatea efectivă de executare a mandatului administratorilor.

3.Despre Hotărârea Consiliului Județean Cluj adoptată în data de 09.10.2017

În data de 09.10.2017, Consiliul Județean Cluj adoptă un nou HCJ prin care modifică prevederile cuprinse la art.5 alin. (2), alin.(3), respectiv alin.(4) din HCJ nr. 220/22.09.2017.

Astfel, conform modificării aduse de Consiliul Județean Cluj, pe perioada cuprinsă între data de 17.10.2017 și până la data numirii directorului general ca urmare a aplicării procedurii de evaluare sau selecție prevăzută de OUG nr. 109/2011 se deleagă atribuțiile de conducere executivă a Aeroportului unui director general provizoriu.

Conform prevederilor OUG nr. 109/2011, acest lucru poate fi pus în aplicare doar dacă postul directorului general rămâne vacant, moment în care Consiliul de Administrație poate desemna un director general provizoriu. Această situație nu este aplicabilă regiei, deoarece contractul de mandat încheiat de actualul director general cu Aeroportul, este valabil până la finalizarea procedurii de evaluare sau selecție a unui nou director general. Restul prevederilor privind încetarea contractele individuale de muncă ale celorlalți directori ai Aeroportului rămân conform Hotărârii nr. 220/22.09.2017.

Atât prevederile HCJ nr. 220/22.09.2017, cât și Hotărârea adoptată la data de 09.10.2017, cu referire la acțiunile stabilite și aprobate de Consiliul Județean Cluj pentru Consiliul de Administrație al Aeroportului, referitoare la conducerea executivă a acestuia, interferează în mod vădit cu OUG nr. 109/2011.

4.Despre modul de funcționare al regiei autonome Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj, înainte de a fi o REGIE AUTONOMĂ înființată de o autoritate administrativ-teritorială, este un aerodrom care oferă infrastructura necesară serviciilor de transport aerian atât României, Europei cât și întregii lumi și care trebuie să se conformeze unor prevederi legale stricte de aviație.

În baza acestui cadru legal de aviație civilă, pentru funcționarea sa, Aeroportul Internațional Cluj este certificat că îndeplinește toate condițiile tehnice, operaționale, de siguranță și securitate, precum și acelea privind sistemul de management. Intervenții asupra elementelor semnificative care stau la baza certificării unui aerodrom necesită aprobarea autorității competente în stat.

5.Despre performanța Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj

În prezent, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj ocupă locul al doilea între aeroporturile din România în ceea ce privește traficul de pasageri.

Dacă în anul 1996, pe aeroport opera doar o companie aeriană, acum nu mai puțin de 10 companii aeriene asigură zboruri regulate de pasageri și cargo. Astfel, în prezent, Aeroportul are în portofoliul său 45 de destinații regulate, prin care se asigură deschiderea spre Europa și întreaga lume.

Printr-un efort integrat al managementului și al întregului personal care își desfășoară activitatea în cadrul Aeroportului, traficul aerian de pasageri va ajunge în anul 2017 la o cifră record de aproape 3 milioane comparativ cu anul 2016, când au fost înregistrați 1,8 milioane de pasageri.

Piața de transport aerian este una foarte competitivă în care aeroporturile concurează nu numai pentru atragerea de operatori aerieni, dar și prin prisma modelului comercial și de business abordat de sistemul de management. De aceea, este necesar să se construiască un model de guvernanță corporativă la Aeroport compatibil cu performanțele sale actuale și determinat de mediul comercial, extrem de dinamic în care operează.

Imixtiunea într-un sistem de management performant, sub pretextul aplicării unor norme legale prin interpretări în afara cadrului trasat de legiuitor sau necorelate cu cerințele pieței, atrage după sine posibilitatea pierderii poziției de piață în favoarea competitorilor, tensionarea nejustificată a relațiilor comerciale existente în principal cu operatorii aerieni și înregistrarea unor performanțe economice negative. Astfel, toate acestea vor determina efecte contrare celor dorite de OUG nr. 109/2011 în privința performanței, respectiv pierderea de locuri de muncă, noi cheltuieli la bugetul de stat ș.a.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER