Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj: Garda de Mediu a aplicat o amendă de 60.000 de lei după incendiul de săptămâna trecută de la Pata Rât

Publicat acum

pe

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Cluj a aplicat, în urma incendiului petrecut săptămâna trecută la groapa de gunoi Pata Rât, o amendă de 60.000 de lei, a informat, miercuri, șeful instituției, Ioan Borș.

Potrivit acestuia, în urma lichidării incendiului care a avut loc în data de 4 octombrie la unul dintre depozitele de deșeuri de la Pata Rât, mai precis pe platforma temporară de stocare a deșeurilor municipale și asimilabile, administrată de Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, reprezentații instituției, împreună cu cei ai ISU Cluj, au demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor izbucnirii acestuia.

În perioada 5 — 6 octombrie, Garda Națională de Mediu — Comisariatul Județean Cluj a efectuat un control pe platforma respectivă, în timpul căruia s-a constatat că nu au fost respectate prevederile din autorizația de mediu.

”Precizăm că laboratorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj a prelevat probe de aer — imisii — fiind emis un raport de încercare din care se constată depășirea CMA (concentrația maximă admisă) la indicatorii, amoniu, dioxid de azot și dioxid de sulf, în unul din punctele de prelevare. În consecință, Garda Națională de mediu a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 60.000 lei”, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

Conform sursei citate, au fost impuse o serie de măsuri de remediere, cu termene de realizare. Astfel, se cere împrejmuirea totală a amplasamentului; gestionarea levigatului generat prin eliminare/valorificare prin operatori autorizați; desființarea depozitărilor de deșeuri din afară amplasamentului; interzicerea descărcării depozitării și eliminării de deșeuri în afara instalațiilor și spațiilor autorizate în acest sens, precum și abandonarea deșeurilor de orice fel.

Cauzele izbucnirii incendiului nu au fost încă determinate, ancheta ISU Cluj fiind în curs de desfășurare.

În cursul nopții de miercuri, 4 octombrie, un incendiu de proporții a izbucnit la groapa de gunoi a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât, aflată în imediata vecinătate a orașului. Echipajele ISU Cluj au reușit să stingă incendiul după 23 de ore. La acțiunea de stingere a incendiului au intervenit, în total, 8 autospeciale și utilaje cu 32 de pompieri, precum și o autocisternă și două utilaje ale RADP Cluj-Napoca.

La Pata Rât se află în prezent trei depozite de deșeuri — cel vechi, deschis în anii ’70, care a funcționat până în 2015, când a fost închisă de autoritățile de mediu și care este administrată de Consiliul Județean Cluj, depozitul RADP, care deservește Cluj-Napoca și un al treilea, privat. În ultimii doi ani, în zona depozitelor de deșeuri au izbucnit mai multe incendii, Pata Rât fiind în acest moment un obiectiv atent monitorizat de autorități, din cauza unor nereguli constatate aici.

În prezent, Consiliul Județean (CJ) Cluj încearcă să întocmească documentația necesară pentru a convinge Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și reprezentanții Prefecturii Cluj să fie de acord cu declanșarea stării de alertă. Președintele CJ, Alin Tișe, susține că acest lucru l-ar ajuta să rezolve mai eficient și mai repede problemele existente la Pata Rât, unde în vara aceasta a avut loc o alunecare de teren care, spun unii specialiști, ar putea afecta centura de ocolire a Clujului. Tot în ultimele luni s-a format la Pata Rât un lac de levigat care măsoară peste 6.000 de metri cubi și care ar trebui epurat, acțiune pentru care trebuie organizată licitație pentru o stație de osmoză.

 

Sursa – Agerpres

Ştiri din zonă

Clujul, campion la ipoteci imobiliare! Locul II pe țară, după Capitală

Publicat acum

pe

Peste 40.500 de imobile au fost vândute în luna august, la nivelul întregii ţări, cele mai multe operaţiuni de vânzare – cumpărare fiind consemnate în Bucureşti, respectiv în judeţele Ilfov şi Timiş, potrivit datelor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Din totalul celor 40.576 de imobile vândute în întreaga ţară în intervalul de referinţă, numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare a fost cu 16.410 mai mic faţă de luna august 2017.

Conform ANCPI, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în: Bucureşti (6.381), judeţele Ilfov (2.495) şi Timiş (2.432). La polul opus, judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în august sunt: Caraş-Severin (290), Gorj (157) şi Olt (138).

Totodată, numărul ipotecilor, la nivel naţional, în a opta lună a anului, a fost de 20.398, cu 2.250 mai mic faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. În acest sens, cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în: Bucureşti (4.756), respectiv în judeţele Cluj (1.512) şi Ilfov (1.299). Pe de altă parte, cele mai puţine ipoteci au fost parafate în judeţele Caraş-Severin (71), Gorj (64) şi Sălaj (60).

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole, în august 2018, au fost: Galaţi (549), Timiş (539) şi Dolj (363), arată datele citate.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Dorel a dat lovitura și la Cluj! Șoferul unui TIR a rămas cu marfa în mijlocul drumului – FOTO

Publicat acum

pe

Șoferul unui autotren a pierdut o parte din marfa pe care o transporta pe centura municipiului Cluj-Napoca.

Potrivit primelor informații, incidentul s-a petrecut vineri dimineață, pe centura Bulevardul Muncii – Apahida.

Chiar dacă s-a ales cu o pagubă destul de mare în urma nefericitului eveniment, șoferul autotrenului ar putea fi și sancționat de oamenii legii.

Circulația rutieră în zonă s-a desfășurat cu dificultate.

 

FOTO – Facebook/INFO Trafic jud. Cluj

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Tiberiu Uşeriu, renumitul ultramaratonist român, a RATAT startul la Apuseni Ultra Race

Publicat acum

pe

Ultramaratonistul Tiberiu Uşeriu a ratat, vineri, startul în cursa internaţională Apuseni Ultra Race, în care trebuia să alerge pe un traseu montan de 170 de km, deoarece a pierdut avionul şi nu a mai ajuns. În competiţie sunt înscrise peste 100 de persoane, potrivit Mediafax.

Reprezentanţii organizatorilor au declarat, vineri, că, pe lângă alergare, competiţia are şi rolul de a promova pe plan naţional şi internaţional frumuseţile naturale regăsite în Munţii Apuseni.

Apuseni Ultra Race este prima şi singura competiţie internaţională din România care se desfăşoară pe un traseu montan de 170 km. Am dorit să conturăm un eveniment special atât pentru a aniversa în pas alergător marele eveniment istoric al Centenarului, cât şi pentru a promova pe plan naţional şi internaţional frumuseţile naturale regăsite în Munţii Apuseni şi capacitatea acestora de a găzdui curse performante de ultramaraton, întrucât traseul competiţiei se întinde de-a lungul unor zone cu un potenţial turistic foarte mare: Arieşeni, Padiş, Vlădeasa, Beliş, Muntele Mare. Apuseni Ultra Race va avea, în premieră, trei curse: Roşie (170 km), Galbenă (100 km) şi Albastră (40 km). La startul cursei de 170 de km care s-a dat vineri dimineaţă trebuia să fie prezent şi Tiberiu Uşeriu, triplul câştigător al celui mai greu ultramaraton din lume, 6633 Arctic Ultra, dar care a pierdut un avion şi nu a mai ajuns”, au spus sursele citate.

Startul Apuseni Ultra Race s-a dat vineri dimineaţă în zona localităţii Arieşeni, judeţul Alba, pentru cursa de 170 de km, iar zona de finish va fi în staţiunea turistică Muntele Băişorii, judeţul Cluj, cursele de 100 de km şi de 40 de km urmând să se desfăşoare sâmbătă.

Duminică este programată festivitatea de premiere.

În competiţie s-au înscris peste 100 de alergători, atât din ţară, cât şi din străinătate printre care şi Sonja Braun, originară din Germania, care este câştigătoarea ediţiei din 2014 a MT. Everest Challange Marathon.

Participanţii la competiţie vor avea parte de surprize culinare pe parcursul traseului, astfel că mai mulţi bucătari îi vor aştepta cu mâncare caldă în locurile strategice ale cursei, aceasta fiind o premieră pentru cursele de profil din România.

 

FOTO – Arhivă

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare