Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Profesorii din județul Cluj vor fi formaţi pentru a se adapta la nevoile de învăţare ale elevilor

Publicat acum

pe

Un număr de 55.000 de profesori vor intra într-un program de formare în cadrul căruia accentul va fi pus pe dezvoltarea competenţelor elevilor, prin acest proiect urmărindu-se reducerea ratei de abandon şcolar, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), conform Mediafax.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi partenerii desemnaţi (Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Casele Corpului Didactic din judeţele Botoşani, Braşov, Buzău, Cluj, Olt, Teleorman, Timiş şi din municipiul Bucureşti, respectiv Inspectoratele Şcolare Judeţene Iaşi, Bihor şi ISMB) au semnat luni, 6 noiembrie, un acord privind derularea proiectului <<Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi (CRED)>>”, se arată într-un cumunicat MEN.

Potrivit reprezentanţilor MEN, în cadrul proiectului CRED se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învăţământul primar si 40.000 din învăţământul gimnazial), astfel încât să existe o abordare metodologică centrată pe competenţe-cheie, în acord cu noul curriculum. În acelaşi timp se urmăreşte formarea profesorilor în contextul adaptării activităţilor de învăţare la nevoile specifice ale fiecărui elev, în special ale celor aflaţi în risc de abandon şcolar.

Este cel mai important şi mai mare proiect dedicat formării cadrelor didactice. În egală măsură este un demers extrem de ambiţios, atractiv inclusiv pentru colaboratorii noştri externi, prin urmare sper să fie implementat cu succes în următorii patru ani, conform parametrilor asumaţi”, a declarat ministrul Educaţiei., Liviu Pop.

În acest sens, vor fi alcătuite 2.750 grupe de profesori în toate judeţele şi în Capitală, care vor beneficia de 330.000 ore de formare la nivel naţional, implicând aportul a 900 de formatori. Se vor acorda subvenţii de 600 de lei pentru toţi cei 55.000 de participanţi la cursurile de formare şi 150 de premii pentru cadrele didactice autoare de bune practici. De asemenea, vor fi elaborate 18 ghiduri metodologice care acoperă toate disciplinele prevăzute în noile planuri-cadru pentru învăţământul primar şi gimnazial, respectiv 7.200 de resurse educaţionale deschise (RED) pentru toate disciplinele. Acestea vor fi accesibile elevilor şi cadrelor didactice atât în centrele de resurse educaţionale deschise, cât şi pe o platformă on-line de e-learning.

Totodată, prin intermediul activităţilor incluse în CRED, se are în vedere creşterea calităţii şi relevanţei educaţiei în şcolile aflate în zone cu populaţie vulnerabilă, ţinta fiind reducerea ratei de părăsire timpurii a învăţământului prin implementarea de proiecte inovative axate pe dezvoltarea competenţelor-cheie, în contexte de învăţare curriculare şi extracurriculare stimulative si motivaţionale, pentru cel puţin 2.500 de elevi.

Realizarea de cercetări şi studii tematice privind aplicarea noului curriculum din perspectiva dezvoltării competenţelor-cheie, între care şi documentul de politici educaţionale „Repere pentru proiectarea şi actualizarea curriculumului naţional”, precum şi sprijinirea elevilor care aparţin grupurilor vulnerabile, sunt alte obiective importante ale CRED. Bugetul alocat este de 196.586.777 lei prin finanţare din fonduri europene (POCU)”, mai spun reprezentanţii Ministerului.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER