Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Clujenii vor să colecteze selectiv, dar nu pot! Petiție cu 4000 de semnături

Publicat acum

pe

O listă cu aproximativ 4.000 de semnături a fost depusă, luni, la Primăria Cluj-Napoca, de reprezentații unei platforme civice, care solicită ca municipalitatea să implementeze un sistem de colectare selectivă la sursă a deșeurilor, pentru cetățeni, scrie Agerpres.

Potrivit reprezentantului platformei civice ”Declic”, Luminița Dejeu, colectarea selectivă a deșeurilor care să se adreseze direct cetățenilor și care să înceapă din apartamentele acestora este singura soluție pentru rezolvarea problemei deșeurilor pe care le are în prezent orașul Cluj-Napoca.

Am depus la Primăria Cluj-Napoca o listă cu 3.845 de semnături prin care solicităm primăriei și primarului Emil Boc să pună la dispoziția cetățenilor mijloacele pentru colectarea selectivă a deșeurilor în municipiu, acțiune care să înceapă de la nivel de apartament. Petiția se numește ‘D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum o colectare selectivă reală’. Ne-am săturat să fim asociați, la nivelul orașului, cu o criză de deșeuri care s-a acutizat prin incendiile și alunecările de teren de la Pata Rât. Singura soluție viabilă de reducere a deșeurilor este colectarea selectivă și reciclarea lor”, a spus Luminița Dejeu.

Potrivit petiției, reprezentanții primăriei vor decide asupra numărului sau tipului de pubele necesare pentru colectarea selectivă.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, selectarea deșeurilor la nivelul municipiului s-a realizat pe două categorii, fracție umedă și fracție uscată, fiind înglobate toate tipurile de ambalaje și gunoiul menajer.

Primăria a început un proces de modernizare a punctelor gospodărești și de amplasare a unor platforme îngropate în cartiere, pentru colectarea deșeurilor pe anumite tipuri. Vor fi amplasate, în total, 100 de astfel de platforme„, a explicat Oana Buzatu.

Reprezentanții platformei civice au mai cerut, prin depunerea petiției, o informare privind cantitatea totală de deșeuri menajere provenite de la populație care a fost colectată în anii 2016 și 2017, precum și cantitatea de deșeuri reciclabile.

Rampa de gunoi a județului Cluj de la Pata Rât, amplasată lângă municipiul reședință, este, în mod oficial, închisă de aproximativ doi ani. În apropierea rampei de gunoi a orașului Cluj-Napoca ar fi trebuit să funcționeze un Centru Integrat de Management al Deșeurilor. Proiectul, amplasat pe suprafața de la Pata Rât, a început în 2012, beneficiind de fonduri europene, însă până în prezent construcția nu a putut fi finalizată de Consiliul Județean Cluj din cauza unor probleme de proiectare.

Rampa temporară a orașului Cluj-Napoca a fost dată în folosință în octombrie 2015 din cauza faptului că rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă, fiind declarată neconformă. În prezent, rampa veche ridică și anumite probleme legate de mediu, din cauza unui lac de levigat — substanță toxică formată în urma descompunerii deșeurilor, care s-a format în zonă și a depășirii limitelor legale la anumite substanțe.

Până în prezent, Garda de Mediu a aplicat autorităților județene din Cluj amenzi de zeci de mii de lei.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER