Naţional
Trucuri eficiente pentru a scăpa de mahmureală. Tot ce trebuie să ştii despre cauze şi efecte
Publicat acum
6 anipe
de
Dorin CocișMulți români se confruntă în această perioadă cu simptomele mahmurelii și cei mai mulți caută o metodă rapidă de revigorare. În cele ce urmează vă prezentăm câteva trucuri cu ajutorul cărora poate fi înlăturată mahmureala, dar şi cauzele şi simptomele asociate, potrivit Adevarul.
Aproape oricine s-a confruntat măcar o dată cu mahmureala, acea senzaţie neplăcută lăsată de paharele în plus băute cu o seară în urmă. Nu este deloc ieşit din comun ca după sărbători să ai parte de durerile de cap specifice mahmurelii, însă cu ajutorul unor remedii eficiente poţi să te simţi ca nou, mai ales că se apropie și 1 Mai, un nou prilej de a sta cu prietenii la un pahar de vorbă.
Care sunt cauzele mahmurelii
Mahmureala este consecinţa deshidratării generate de consumul de alcool, dar şi a altor efecte ale alcoolului asupra sistemului digestiv, a rinichilor sau a ficatului. Consumul de alcool are efect diuretic asupra organismului şi de fiecare dată când mergi la toaletă elimini apă, dar şi o mulţime de substanţe minerale, fapt ce va cauza starea neplăcută specifică mahmurelii.
Dacă te întrebai de ce te doare capul de la băutura, trebuie să ştii că de vină pentru migrenele de după petrecere este deshidratarea. De altfel, migrenele în general au drept cauza deshidratarea, însă atunci când consumăm alcool ea este mai acută. Corpul intră, practic, pe „avarii” şi consumă apă din ţesuturi, fapt ce duce la dureri din mai multe arii, inclusiv migrene. Probabil ai observat deja că mahmurelile de vară sunt mai puternice decât cele de iarna. Motivul e foarte simplu – vara corpul nostru consumă multă apă din cauza temperaturilor ridicate, aşa că deshidratarea este şi mai puternică.
Cu ce simptome este asociată
Cele mai frecvente simptome ale mahmurelii sunt greaţa, indigestia, dureri de cap şi musculare, dar şi ameţeli, fotosensibilitate, dureri de stomac, slăbiciune musculară şi extenuare.
Cum scapi de mahmureală
Există o mulţime de leacuri populare împotriva mahmurelii, însă nu toate sunt eficiente. Vestitul leac conform căruia „cui pe cui se scoate” şi care spune că încă un pahar băut a doua zi dimineaţă s-ar putea să-ţi vindece simptomele este una cât se poate de eronată. Această metodă nu va duce nicidecum la vindecarea mahmurelii, ci poate doar la întârzierea instalării ei.
Alimente şi băuturi recomandate după o noapte de petrecere
Un remediu celebru recomandat adesea împotriva mahmurelii este zeama de varză, care, în realitate deshidratează şi mai mult organismul, chiar dacă pare răcoritoare. Cafeaua te trezeşte dimineaţa, dar nu te trezeşte neapărat şi după o noapte de petrecere. Cafeaua deshidratează şi mai mult organismul, având efect diuretic, aşa că nu este foarte recomandată la mahmureală. Aşadar, nici murăturile şi nici cafeaua nu sunt leacuri miraculoase împotriva mahmurelii aşa cum se crede, acestea sunt doar nişte mituri foarte răspândite.
Mai eficiente sunt:
Apa – este cel mai bun remediu pentru mahmureală şi elementul de care corpul tău are cea mai mare nevoie după o noapte stropită de alcool.
Ceaiul Verde – energizant, hidratant şi cu un gust răcoritor, ceaiul verde este un remediu bun pentru mahmureală şi poate înlocui cu succes cafeaua.
Ceaiul de ghimbir şi de mentă – au un efect benefic asupra stomacului şi alungă greaţa, fiind nişte leacuri naturiste foarte eficace împotriva mahmurelii.
Apă de cocos – excelentă pentru hidratare, dar şi plină de vitamine, anitoxidanţi şi electroliţi, ea te va ajuta să ai parte de o zi mai uşoară după o petrecere până în zori.
Spanac – vitaminele conţinute şi efectul său răcoritor te va ajuta să treci mai uşor peste mahmureală.
Banane – potasiul conţinut de aceste fructe exotice este de mare ajutor pentru organism după prea multe pahare.
Kiwi – te va ajuta şi el datorită conţinutului de vitamine, dar şi a efectului răcoritor şi al gustului acrişor, care îţi taie greaţa.
Ouă – un mic dejun clasic ce conţine nişte ochiuri este perfect pentru dimineaţa de după petrecere.
Roşii – antioxidanţii din roşii te vor ajuta să îţi revii mai uşor
Ciorba – acră şi răcoritoare, dar si cu o mulţime de substanţe nutritive de la legume şi zarzavaturi, ciorba este un leac renumit împotriva mahmurelii.
De cealaltă parte, nu sunt recomandate mâncărurile grase şi nici sucurile de citrice. Lămâia, un fruct adesea utilizat pentru a alunga greaţa, nu este deloc indicată, deoarece irită stomacul.
Remedii alternative pentru a scăpa de mahmureală
Nu există vreo pastilă pentru mahmureală, dar dacă vrei efecte mai rapide, poţi apela la o aspirină, sau o pastilă pentru migrene şi altfel de dureri (pilule cu ibuprofen, de exemplu). Vitaminele efervescente, pilulele de vitamina B, sau comprimatele cu magneziu sunt şi ele de ajutor şi merită încercate.
Activităţi ce ajută la diminuarea efectului mahmurelii
Alte remedii eficiente împotriva mahmurelii sunt o baie cu sare amară, câteva exerciţii fizice dar şi repaus la pat şi nişte odihnă binemeritată. De asemenea, poţi ieşi la o plimbare uşoară sau poţi să apelezi la un masaj.
Cum poţi preveni mahmureala
Starea neplăcută de după petrecere e dată, în primul rând, de cantitatea de alcool consumată. Dacă ai grijă să bei cu moderaţie, mahmureala va întârzia să apară. De asemenea, pentru că principala cauza a mahmurelii este deshidratarea, consumul de apă în timpul petrecerii te poate ajuta să ai parte de o trezire mai uşoara. De efect sunt şi gustările de orice fel, care îţi vor ajuta corpul să facă faţă alcoolului consumat.
Amestecarea mai multor tipuri de băuturi este blamată adesea pentru mahmureală, însă în realitate nu amestecul băuturilor este problema, ci cantitatea. Atunci când bem din mai multe băuturi, cantitatea de alcool consumată este mai mare. De asemenea, există şi o tendinţă naturală de a începe petrecerea cu băuturi mai slabe, aşa cum este berea, care se consumă în înghiţituri mici, şi de a continua distracţia cu băuturi mai tari – rom, vodkă, whiskey – fără să se modifice ritmul de a le consuma, aşa că în final cantitatea de alcool consumată este mult mai mare. Aceasta este de fapt problema atunci când amestecăm băuturile şi nu simplul mix dintre ele.
Totodată, unele studii sugerează că anumite băuturi provoacă o mahmureală mai puternică, deşi diferenţa este insesizabilă. Whiskey-ul, romul, vinul roşu şi băuturile închise la culoare dau o mahmureală mai puternică decât vodka sau vinul alb, aşa că, dacă vrei să ţii departe durerile de cap, poţi alege o Şurubelniţă în locul unui Cuba Libre.
Dacă nu exagerezi cu paharele, ai grijă să bei apă şi să iei nişte gustări în timpul petrecerii, mahmureala va fi mult mai uşoară sau nu va exista deloc. În cazul în care ai uitat de aceste recomandări şi ai o durere cruntă de cap, ţine cont de sfaturile de mai sus şi vei trece mult mai uşor peste această stare.