Conectează-te cu noi

Naţional

Trucuri eficiente pentru a scăpa de mahmureală. Tot ce trebuie să ştii despre cauze şi efecte

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Mulți români se confruntă în această perioadă cu simptomele mahmurelii și cei mai mulți caută o metodă rapidă de revigorare. În cele ce urmează vă prezentăm câteva trucuri cu ajutorul cărora poate fi înlăturată mahmureala, dar şi cauzele şi simptomele asociate, potrivit Adevarul.

Aproape oricine s-a confruntat măcar o dată cu mahmureala, acea senzaţie neplăcută lăsată de paharele în plus băute cu o seară în urmă. Nu este deloc ieşit din comun ca după sărbători să ai parte de durerile de cap specifice mahmurelii, însă cu ajutorul unor remedii eficiente poţi să te simţi ca nou, mai ales că se apropie și 1 Mai, un nou prilej de a sta cu prietenii la un pahar de vorbă.

Care sunt cauzele mahmurelii

Mahmureala este consecinţa deshidratării generate de consumul de alcool, dar şi a altor efecte ale alcoolului asupra sistemului digestiv, a rinichilor sau a ficatului. Consumul de alcool are efect diuretic asupra organismului şi de fiecare dată când mergi la toaletă elimini apă, dar şi o mulţime de substanţe minerale, fapt ce va cauza starea neplăcută specifică mahmurelii.

Dacă te întrebai de ce te doare capul de la băutura, trebuie să ştii că de vină pentru migrenele de după petrecere este deshidratarea. De altfel, migrenele în general au drept cauza deshidratarea, însă atunci când consumăm alcool ea este mai acută. Corpul intră, practic, pe „avarii” şi consumă apă din ţesuturi, fapt ce duce la dureri din mai multe arii, inclusiv migrene. Probabil ai observat deja că mahmurelile de vară sunt mai puternice decât cele de iarna. Motivul e foarte simplu – vara corpul nostru consumă multă apă din cauza temperaturilor ridicate, aşa că deshidratarea este şi mai puternică.

Cu ce simptome este asociată

Cele mai frecvente simptome ale mahmurelii sunt greaţa, indigestia, dureri de cap şi musculare, dar şi ameţeli, fotosensibilitate, dureri de stomac, slăbiciune musculară şi extenuare.

Cum scapi de mahmureală

Există o mulţime de leacuri populare împotriva mahmurelii, însă nu toate sunt eficiente. Vestitul leac conform căruia „cui pe cui se scoate” şi care spune că încă un pahar băut a doua zi dimineaţă s-ar putea să-ţi vindece simptomele este una cât se poate de eronată. Această metodă nu va duce nicidecum la vindecarea mahmurelii, ci poate doar la întârzierea instalării ei.

Alimente şi băuturi recomandate după o noapte de petrecere

Un remediu celebru recomandat adesea împotriva mahmurelii este zeama de varză, care, în realitate deshidratează şi mai mult organismul, chiar dacă pare răcoritoare. Cafeaua te trezeşte dimineaţa, dar nu te trezeşte neapărat şi după o noapte de petrecere. Cafeaua deshidratează şi mai mult organismul, având efect diuretic, aşa că nu este foarte recomandată la mahmureală. Aşadar, nici murăturile şi nici cafeaua nu sunt leacuri miraculoase împotriva mahmurelii aşa cum se crede, acestea sunt doar nişte mituri foarte răspândite.

Mai eficiente sunt:

Apa – este cel mai bun remediu pentru mahmureală şi elementul de care corpul tău are cea mai mare nevoie după o noapte stropită de alcool.

Ceaiul Verde – energizant, hidratant şi cu un gust răcoritor, ceaiul verde este un remediu bun pentru mahmureală şi poate înlocui cu succes cafeaua.

Ceaiul de ghimbir şi de mentă – au un efect benefic asupra stomacului şi alungă greaţa, fiind nişte leacuri naturiste foarte eficace împotriva mahmurelii.

Apă de cocos – excelentă pentru hidratare, dar şi plină de vitamine, anitoxidanţi şi electroliţi, ea te va ajuta să ai parte de o zi mai uşoară după o petrecere până în zori.

Spanac – vitaminele conţinute şi efectul său răcoritor te va ajuta să treci mai uşor peste mahmureală.

Banane – potasiul conţinut de aceste fructe exotice este de mare ajutor pentru organism după prea multe pahare.

Kiwi – te va ajuta şi el datorită conţinutului de vitamine, dar şi a efectului răcoritor şi al gustului acrişor, care îţi taie greaţa.

Ouă – un mic dejun clasic ce conţine nişte ochiuri este perfect pentru dimineaţa de după petrecere.

Roşii – antioxidanţii din roşii te vor ajuta să îţi revii mai uşor

Ciorba – acră şi răcoritoare, dar si cu o mulţime de substanţe nutritive de la legume şi zarzavaturi, ciorba este un leac renumit împotriva mahmurelii.

De cealaltă parte, nu sunt recomandate mâncărurile grase şi nici sucurile de citrice. Lămâia, un fruct adesea utilizat pentru a alunga greaţa, nu este deloc indicată, deoarece irită stomacul.

Remedii alternative pentru a scăpa de mahmureală

Nu există vreo pastilă pentru mahmureală, dar dacă vrei efecte mai rapide, poţi apela la o aspirină, sau o pastilă pentru migrene şi altfel de dureri (pilule cu ibuprofen, de exemplu). Vitaminele efervescente, pilulele de vitamina B, sau comprimatele cu magneziu sunt şi ele de ajutor şi merită încercate.

Activităţi ce ajută la diminuarea efectului mahmurelii

Alte remedii eficiente împotriva mahmurelii sunt o baie cu sare amară, câteva exerciţii fizice dar şi repaus la pat şi nişte odihnă binemeritată. De asemenea, poţi ieşi la o plimbare uşoară sau poţi să apelezi la un masaj.

Cum poţi preveni mahmureala

Starea neplăcută de după petrecere e dată, în primul rând, de cantitatea de alcool consumată. Dacă ai grijă să bei cu moderaţie, mahmureala va întârzia să apară. De asemenea, pentru că principala cauza a mahmurelii este deshidratarea, consumul de apă în timpul petrecerii te poate ajuta să ai parte de o trezire mai uşoara. De efect sunt şi gustările de orice fel, care îţi vor ajuta corpul să facă faţă alcoolului consumat.

Amestecarea mai multor tipuri de băuturi este blamată adesea pentru mahmureală, însă în realitate nu amestecul băuturilor este problema, ci cantitatea. Atunci când bem din mai multe băuturi, cantitatea de alcool consumată este mai mare. De asemenea, există şi o tendinţă naturală de a începe petrecerea cu băuturi mai slabe, aşa cum este berea, care se consumă în înghiţituri mici, şi de a continua distracţia cu băuturi mai tari – rom, vodkă, whiskey – fără să se modifice ritmul de a le consuma, aşa că în final cantitatea de alcool consumată este mult mai mare. Aceasta este de fapt problema atunci când amestecăm băuturile şi nu simplul mix dintre ele.

Totodată, unele studii sugerează că anumite băuturi provoacă o mahmureală mai puternică, deşi diferenţa este insesizabilă. Whiskey-ul, romul, vinul roşu şi băuturile închise la culoare dau o mahmureală mai puternică decât vodka sau vinul alb, aşa că, dacă vrei să ţii departe durerile de cap, poţi alege o Şurubelniţă în locul unui Cuba Libre.

Dacă nu exagerezi cu paharele, ai grijă să bei apă şi să iei nişte gustări în timpul petrecerii, mahmureala va fi mult mai uşoară sau nu va exista deloc. În cazul în care ai uitat de aceste recomandări şi ai o durere cruntă de cap, ţine cont de sfaturile de mai sus şi vei trece mult mai uşor peste această stare.

Naţional

Pensionarii ar putea primi tichete de masă! Care sunt condițiile

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Pensionarii ar putea primi în curând şi tichete de masă, asta în cazul în care un proiect recent ajunge să fie votat, iar condiţiile sunt uşor de îndeplinit.

Peste 4,5 milioane de pensionari ar putea beneficia şi de tichete de masă, pe lângă alte facilităţi ce le sunt acordate în prezent, potrivit unui proiect de act normativ, aflat în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Astfel, în cazul în care biletele de valoare nu au fost folosite în cursul anului, de către pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii şi asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum şi de către pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, acestea pot fi compensate în tichete de masă”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Potrivit parlamentarilor care au propus acest proiect de lege, bonurile de masă ar urma să fie acordate unui număr total de 4.537.000 de pensionari aflaţi în evidenţele Casei Naţionale de Pensii Publice. De asemenea, printre beneficiari se vor număra şi cei aflaţi în evidenţele Caselor Sectoriale de Pensii, după cum precizează deputatul Ştefan Alexandru Băişanu.

De acestea (n.r.tichetele de masă) vor beneficia aproximativ 4.537.000 de pensionari, aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice, precum şi cei aflaţi în evidenţa Caselor Sectoriale de Pensii, au transmis iniţiatorii actului normativ. Propunerea legislativă a fost respinsă în primăvara acestui an de Senat, aflându-se în prezent în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional”, a explicat acesta.

Continuă să citești

Naţional

Ministrul de Interne, Marcel Vela, anunţă că „raportul 10 august 2018 va fi desecretizat în această săptămână”

Publicat acum

pe

FOTO – ANDREEA ALEXANDRU
loading...

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că dosarul protestului 10 august 2018 va fi desecretizat în această săptămână, fiind posibilă o informare pe această chestiune începând de miercuri. Vela a spus că sunt câteva proceduri care trebuie parcurse întrucât sunt implicate şi alte instituţii, transmite Mediafax.

Va fi desecretizat în această săptămână. (…) Este posibil în orice moment să-l desecretizăm. Sunt câteva proceduri în care sunt implicate şi alte instituţii. Dar răspunsul meu de ministru al Afacerilor Interne este „Cât mai repede. Până vineri, cel târziu”, a declarat Marcel Vela la Europa FM.

După desecretizare, publicul va vedea despre ce documente este vorba în dosarul 10 august 2018. Ministrul a subliniat că trebuie să comunice şi cu alte instituţii implicate pentru a primi aviz de desecretizare.

Eu sunt sigur că va fi foarte repede primit răspunsul, însemnând ore, nu zile. Începând de mâine (miercuri, n.r.), oricând este posibil să facem un comunicat pe această temă. Veţi afla toată derularea evenimentelor, implicarea instituţiilor şi tot ceea ce conţine respectivul raport”, a spus ministrul de Interne.

Marcel Ion Vela a declarat încă de la audierea din Parlament pentru avizul de numire în funcţia de ministru, că raportul privind protestele din 10 august 2018 trebuie desecretizat, chiar dacă nu conţine lucruri „extraordinare”.

Vela a spus că secretizarea raportului creează neîncredere în instituţiile statului.

Continuă să citești

Naţional

Postul Crăciunului 2019 – când începe și ce trebuie să mâncăm

Publicat acum

pe

loading...

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante posturi din an. Potrivit rânduielilor bisericești, aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie. Însă, această dată se schimbă dacă cade miercurea ori vinerea și se va lăsa sec cu o zi înainte.

Așadar, postul Crăciunului 2019, conform calendarului ortodox, începe la jumătatea lunii noiembrie, pe 15 noiembrie și se va termina pe 24 decembrie. În această perioadă nu se fac nunți și nici botezuri.

În postul Crăciunului, credincioșii obișnuiesc să postească de carne, brânză și ouă, iar în zilele de luni, miercuri și vineri este indicat să se consume mâncare fără ulei și fără vin. Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Postul Crăciunului 2019 are o serie de implicații semnificative și pentru organism, dincolo de sensul spiritual. Însă, perioada postului trebuie să țină cont și de cerințele organismului, cu respectarea anumitor condiții esențiale.

Principalele beneficii ale postului sunt detoxifierea organismului, îmbunătățirea funcțiilor hepatice și digestive, dar și creșterea vitalității.

În cazul în care postul nu este urmat corect, pot apărea dezechilibre ce au ca și principale surse următoarele:

  • deficitul de calciu și vitamina D,
  • insuficiența vitaminei A,
  • deficitul de fier,
  • lipsa varietății în ceea ce privește proteinele.

Există și categorii de persoane care nu este indicat să țină post. Acestea sunt:

  • Femeile însărcinate;
  • Copiii ori adolescenții;
  • Persoanele care suferă de afecțiuni cronice ori galopante.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare