Social-Cultură
Săptămână de foc la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej!
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișSăptămâna 3-7 februarie 2020 aduce cu sine derularea unui eveniment de importanță majoră pentru Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej și anume prima întrunire internațională de schimb de bune practici, din cadrul parteneriatului școlar „Developing educational techniques starting from regional context/Să dezvoltăm tehnicile educative pronind de la contextul regional”.
Proiectul beneficiază de finanțarea Comisiei Europene prin intermediul programului Erasmus+ și va fi implementat pe parcursul a doi ani.
Întrunirea de la Dej are tema ”Învățarea interactivă începe în comunitatea mea” și cuprinde activități didactice care folosesc vizitele de studiu, experimentele practice și valorificarea colecțiilor muzeale în activitatea didactică. Pentru prima zi, programul cuprinde activități de cunoaștere, vizitarea expoziției de icoane pe sticlă, realizate de elevii claselor din învățământul primar, îndrumați de doamna profesor Alina Vancia, vizitarea expoziției de cărți traduse în limba română scrise de autori importanți pentru cultura națională a statelor implicate aflate în colecția bibliotecii școlii sub îndrumarea bibliotecarului Corina Trifu, spectacolul de bun venit cu un program artistic la care participă elevii din învățământul primar și cel gimnazial, profesori îndrumători: Marilena Dunca, Irina Frențiu și Iorga Pavel, prezentarea comunităților și a școlilor reunite în proiect, precum și alegerea logo-ului proiectului. A doua zi este dedicată activităților de învățare. 25 de elevi din școli europene, alături de elevii de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” vor vizita Muzeul Locomotivelor de la Dej-Triaj. Pe baza acestei experiențe vor desfășura un atelier interdisciplinar de matematică și conexiuni culturale folosind tema cercului în activități practice, precum și simbolistica cercului în cultura diferitelor popoare europene. Atelierul va fi condus de profesoarele Diana Rafa și Armanda Stroia. Un alt atelier de lucru va fi dedicat confluențelor culturale din comunitatea orașului Dej. Plecând de la documentarea realizată de elevii ȋndrumați de doamnele profesoare Nicoleta Varga și Andra Oprișan, grupurile reunite vor experimenta activități de promovare a moștenirii tradiționale a diferitelor comunități ale unei regiuni.
A treia zi a săptămânii este dedicată momentelor istorice ale constituirii statelor naționale moderne, pentru națiunile partenere în proiect. Activitatea este condusă de domnul profesor Dorin Pop și cuprinde vizitarea Cetații Alba Carolina, a Muzeului Unirii din Alba-Iulia şi a Catedralei Unirii. Plecând de la această experiență, grupurile participante vor desfășura un atelier de lucru pe tema cultivării respectului pentru statele naționale în contextul unei Europe unite.
Ziua de joi este dedicată orașului gazdă. Grupul internațional va face o vizită la Salina Ocna-Dej, după care se vor deplasa la Muzeul Municipal, Dej, unde vor vizita colecțiile muzeale sub îndrumarea domnului muzeograf Constantin Albinetz, iar cu sprijinul Centrului Turistic al orașului vor vizita centrul orașului îndrumați de ghid turistic vorbitor de limbă engleză. Activitățile școlare de consolidare a cunoștințelor deprinse în vizitele de studiu vor fi conduse de doamna director Livia Pop împreună cu doamna profesor Laura Cîmpean. Aceste vor lua forma unui joc interactiv cu titul ”Harta europeană a cunoștințelor”. Ziua se va incheia cu o dezbatere concepută pentru promovarea principiului egalității de șanse şi al toleranței plecând de la ”experimentul ochilor albaștri” coordonatori Diana Rafa și Cristina Dascălu.
Ultima zi a reuniunii este dedicată cunoașterii comunității regionale și promovării exemplelor școlare de bună practică. Grupurile reunite se vor deplasa la Cluj-Napoca, unde vor vizita Biblioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” și vor participa la un atelier de lucru alături de formatorii din cadrul Casei Corpului Didactic Cluj.
„Sperăm că acest eveniment școlar va fi unul fructuos pentru toți participanții, iar colectivul de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” se va ridica la nivelul impus de bunele tradiții din învățământul românesc și va reuși să pună activitatea lor în slujba comunității”, precizează conducerea unității de învățământ.