Conectează-te cu noi

Administraţie

Parc Industrial TETAROM VII la Dej? PNL a propus, majoritatea PSD a blocat!

Publicat acum

pe

Un amendament adus proiectului de buget al Dejului pe anul 2020, care prevedea în prima fază cumpărarea unui sau mai multor terenuri și ulterior ridicarea unui parc industrial în Dej, a fost respins de aleșii locali.

Astăzi, în cadrul proiectului de buget pe anul 2020, consilierul local Aurelian Mureșan (PNL) a propus o asociere cu Consiliul Județean (CJ) Cluj în vederea construirii unui parc industrial în Dej. ”Foarte multe dintre localitățile județului Cluj au accesat proiecte pentru parcuri industriale proprii, noi cred că suntem singurul municipiu care nu a făcut-o. Ne dorim să achiziționăm unul sau mai multe terenuri, să le comasăm și alături de CJ Cluj să realizăm Parcul Industrial Dej. Nu vă ascund că am avut deja discuții cu președintele CJ Cluj, Alin Tișe și cu vicepreședintele Marius Mînzat și avem toată deschiderea lor. Sigur, sunt pași care trebuie urmați și va dura, însă vom avea posibilitatea să atragem investitori. Dacă se va ridica, se va numi TETAROM VII. Șapte e o cifră norocoasă… Oricâte parcuri industriale ar exista, este păcat să nu profităm de această șansă”, a punctat Mureșan.

Primarul Morar Costan i-a spus că este prevăzută deja în buget suma de 150.000 de lei pentru ”achiziții terenuri”, însă că momentan își canalizează atenția pe Parcul Industrial Nord, ”pe CESOM, o investiție foarte utilă pentru a recondiționa Platforma Nord, unde a fost fostul Combinat. Noi am cumpărat 13 hectare de la fosta IFA și suntem în situația în care am făcut studii de fezabilitate, suntem la avizare de mediu și vom face pașii următori. Acolo am putea să dezvoltăm un parc industrial fără alte costuri. Într-un an și jumătate vom putea primi investitori în zona respectivă”, i-a replicat edilul social-democrat.

Aurelian Mureșan i-a îndemnat pe consilieri să se gândească, menționând că ”nu e nicio problemă dacă vor exista două parcuri industriale în zona municipiului Dej, de ce să nu accesăm bani și de la CJ Cluj?”. La vot, atunci când liberalul a cerut să fie prevăzut în proiectul de buget ”achiziții terenuri TETAROM VII”, nu doar ”achiziții terenuri” (fără vreo destinație anume), amendamentul a căzut cu 9 voturi ”pentru”, 7 abțineri, 2 voturi ”împotrivă”, iar un consilier nu a votat. Astfel, potențialul proiect TETAROM VII a fost tăiat încă din fașă de majoritatea social-democrată din CL…

Dacă amendamentul liberalilor ar fi fost aprobat, Consiliului Județean Cluj i-ar fi revenit rolul de a asigura managementul implementării proiectului. De asemenea, forul administrativ județean ar fi întocmit toate documentațiile tehnice, economice și de urbansim necesare înființării Parcului Industrial Dej și, din bugetul județului, ar fi realizat efectiv infrastuctura parcului. De cealaltă parte, Primăria Municipiului Dej, pe lângă garanțiile legate de viabilitatea fizică și juridică a terenului pe care l-ar fi achiziționat și pus la dispoziție, ar fi încasat de la viitorii rezidenți ai parcului taxele, impozitele şi celelalte obligații prevăzute de lege.

Interesant este că, în cadrul aceleiași ședințe, s-a aprobat alocarea sumei de 2 milioane de lei anul acesta și 1.900.000 anul viitor pentru obiectivul de investiții ”Străzi și rețele de utilități Parc Industrial, Str. Leon Birnbaum și strada Henri Coandă”, acolo unde se află două parcuri industriale… private.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER