Administraţie
DEJ | Morar Costan reacționează la atacurile opoziției referitoare la construirea Parcului Industrial TETAROM VII la Dej
Publicat acum
5 anipe
de
Dorin CocișDupă ce Dej24.ro a anunțat ieri că un amendament adus bugetului pe 2020 – care prevedea ridicarea unui parc industrial în Dej – a fost respins de aleșii locali (Detalii AICI!), primarul Morar Costan a reacționat prin intermediul unui comunicat.
Edilul spune că nu este de acord ca din banii dejenilor să se cumpere teren pentru a-l oferi către TETAROM, companie al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Cluj, pentru a construi un parc industrial pe care ulterior să îl și administreze Consiliul Județean.
„Nu m-am opus niciodată construcției de parcuri industriale la Dej. Dar nu sunt de acord însă ca din banii dejenilor să cumpărăm teren pentru a-l oferi către TETAROM, companie al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Cluj pentru a construi un parc industrial pe care ulterior să îl și administreze. Consiliul Județean poate să vină să cumpere teren și să construiască un parc industrial, dar nu din bani alocați de la bugetul local”, a spus primarul Morar Costan.
„Așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, ultima dată chiar în ședința de Consiliul Local de ieri, dezvoltarea unei comunități este în strânsă legătură cu dezvoltarea economică a acesteia, iar Dejul este atractiv din punct de vedere economic pentru investitori, dovadă fiind dezvoltarea celor două parcuri industriale de pe Platforma industrială sud și a întregii zone unde în prezent lucrează peste 4 500 de angajați”, este de părere edilul Dejului.
Costan vrea să revigoreze Platforma Nord, drept urmare a considerat oportună preluarea a 13 hectare de teren de pe fosta platformă IFA, unde în trecut au muncit mii de dejeni.
„Am considerat oportună preluarea de către Primăria Dej a terenului de 13 hectare de pe fosta platformă IFA, cu scopul de a revigora o parte din Platforma Nord. Proiectul „Decontaminare sit istoric Cesom” este un proiect european prin care vrem să revitalizăm o zonă simbol a municipiului Dej în care au muncit mii de dejeni. Studiul de fezabilitate pe care l-am demarat în urmă cu un an de zile este finalizat iar în perioada următoare se vor supune aprobării indicatorii tehnico-economici, proiectul urmând să parcurgă pașii legali în vederea implementării. Acesta este principalul obiectiv pe care îl avem în vedere prin proiectul „Decontaminare sit istoric Cesom”. Astfel putem oferi investitorilor posibilitatea de a se dezvolta iar zona această să fie în administrarea directă a Primăriei Municipiului Dej pentru a aduce venituri la bugetul local al Dejului”, a mai spus Morar Costan.
Primarul Dejului mai afirmă că municipalitatea are în plan depunerea de noi proiecte pe fonduri europene pentru extinerea Platformei Industriale Sud.
„În paralel cu finalizarea proiectului „Decontaminare sit istoric Cesom” avem în plan să depunem noi proiecte europene în vederea extinderii Platformei industriale sud, însă până atunci prioritatea noastră este să finalizăm proiectul depus pentru care Primăria Municipiului Dej va trebui să suporte cofinanțarea”, a mai afirmat edilul Dejului.
Tetarom există de 19 ani! De ce a venit propunerea tocmai acum în prag de campanie electorală?
„Este ciudat să vină cineva acum în prag de campanie cu astfel de idei și să spună că nu vreau dezvoltarea unui parc industrial. Scopul este de a transforma totul politic. De ce a venit această propunere tocmai acum în condițiile în care TETAROM există din 2001, adică de 19 ani? Până acum Dejul nu a fost atractiv pentru TETAROM sau în acest moment este un exercițiu de imagine, în condițiile în care proiecte TETAROM care încă nu au fost finalizate?”, a conchis Morar Costan.